Operativ analytiker med teknikintresse till teknikspaningssektionen Region Stockholm

Är du redo för en ny utmaning? Vill du delta vid uppbyggnad av ny verksamhet och arbeta med teknik- och metodutveckling? Vill du bidra till att bekämpa grov brottslighet och vara en viktig del av utredningsarbetet i region Stockholm?

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

24 augusti 2022

Ansök senast

18 september 2022

Referensnummer

A468.014/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, region Stockholm har ca 7000 anställda. Regionen består av fyra polisområden (City, Syd, Nord och Gotland), fyra regionala enheter samt ett regionkansli som lyder direkt under regionpolischefen. Teknikspaningssektionen (TSS) är en av tolv sektioner vid den regionala utredningsenheten inom region Stockholm. Sektionens huvudsakliga uppdrag är att ansvara för regionens hemliga tvångsmedel (HTM) och särskild spaningsteknik.

Hemliga tvångsmedel är en väl inarbetad del i utrednings-, spanings- och underrättelseverksamheten. Metoden innebär ett stort intrång i den enskildes integritet varför det är av särskild vikt att dessa tvångsmedel hanteras på ett rättsenligt och rättssäkert sätt. Därför ställer vi höga krav vad gäller noggrannhet och säkerhetstänkande.

Teknikspaningssektionen

På TSS ska nu en ny grupp bildas som ska jobba med material som härrör från HTM. Vi söker därför 2-5 operativa analytiker som vill vara med och bygga upp ny verksamhet. Gruppen kommer vara sammansatt av olika kompetenser med målet att självständigt kunna driva metodutveckling inom teknisk mängddataanalys och operativ analys. Det här är en möjlighet för dig som är innovativ, metodisk och gillar att skapa lösningar anpassade till en komplex verklighet.

Arbetsbeskrivning

Som operativ analytiker på analysgruppen på TSS kommer du att stödja bekämpningen av organiserad brottslighet och/eller annan grov brottslighet genom att arbeta med kvalificerade operativa analyser av nätverkstrafik, analys av material från hemliga tvångsmedel och avancerad internetinhämtning, samt strukturering och analys av metadata. Tillsammans med gruppen kommer du att medverka till teknik- och metodutveckling inom området operativ analys och mängddataanalys. Detta innebär bl.a. att förbättra vår förmåga till snabb grundbearbetning av stora mängder data av komplex och väldigt varierande karaktär och därmed frigöra tid för mer kvalificerad operativ analys. Du förväntas aktivt delta i uppbyggnad av ny verksamhet och förmåga. Gedigen erfarenhet av operativ analys tillsammans med god förståelse för teknik och intresse för nya tekniska möjligheter är därför av vikt.

 I gruppens uppdrag ingår också att kommunicera med verksamheten och dela med sig av metoder och kunskap, främst i den egna regionen men även i nationella arbetsgrupper.

Teknikspaningssektionen är främst en resurs för den regionala verksamheten i Stockholm men arbetet kommer i delar kräva nära samverkan med andra delar av Polismyndigheten och andra myndigheter. Resor i tjänsten kan förekomma.

 I ditt arbete kan du komma i kontakt med material och information som kan uppfattas som stötande eller obehagligt.

Kvalifikationer

 • Akademisk examen med inriktning mot samhällskunskap beteendevetenskap, naturvetenskap, kriminologi eller motsvarande adekvat utbildning alternativt polisutbildning. Alternativt akademisk bakgrund inom mängddataanalys eller motsvarande inom det tekniska eller naturvetenskapliga området.
 • God förmåga till muntlig och skriftlig kommunikation på såväl svenska som engelska.
 • Dokumenterad erfarenhet av operativ analys.
 • Erfarenhet av utredningsarbete.
 • Att systematiskt kunna bearbeta stora mängder information.
 • Goda IT-kunskaper och obehindrat användande av dator som arbetsverktyg.
 • Intresse och förståelse för teknik samt god förmåga att ta till sig och använda nya tekniska möjligheter.

Meriterande:

 • Erfarenhet av att utveckla analysmetoder.
 • Erfarenhet av arbete med hemliga tvångsmedel.
 • Erfarenhet av mobildataanalys.
 • Kunskap om brottsmålsutredning.
 • Erfarenhet av OSINT.
 • Erfarenhet av att hålla utbildningar.
 • Svenskt B-körkort.

Personliga egenskaper

Vi ser att du kan arbeta med ett långsiktigt perspektiv och har förmåga att se helheten i de beslut eller de aktiviteter du deltar i. Det är viktigt att du kan skapa struktur och översikt i stora informationsflöden samt är uthållig och lösningsorienterad.

 Du behöver kunna hantera uppdrag med kort framförhållning under tidspress parallellt med andra långsiktiga och/eller metodutvecklande uppdrag.

 I dina arbetsuppgifter ingår att stötta andra delar av verksamheten med specialistkompetens. Detta innebär att du behöver vara prestigelös i ditt arbetssätt och din kommunikation. Det är viktigt att du kan förmedla komplexa sammanhang samt presentera och visualisera dina analyser på ett pedagogiskt sätt. Du måste kunna arbeta bra i grupp och samtidigt vara drivande i ditt eget arbete.

 Höga krav ställs på säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. 

Urvalsenkät behöver fyllas i, den finns här: Urvalsfrågor operativ analytiker
Vi efterfrågar sanningsenliga svar på de frågor som ställs.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Eleonora Lind Nordgren, e-post: eleonora.lind-nordgren@polisen.se, mobiltelefon: 0730-454741.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Johanna Bäckström, e-post: johanna.backstrom@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare Fackliga kontaktpersoner: SACO, Fackförbundet ST, SEKO Polisen, nås via polisens växel 114 14. Polisförbundet,

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader.

Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm.

Arbetstid: Veckoplanerad 5:2, beredskap helger och kvällar kan förekomma.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Funktion: Handläggare, Regionala utredningsenheten.

 Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Tjänsten är säkerhetsklassad. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 18/9 2022. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A468.014/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se


Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post