Polisiär utredare till Ekobrottskansliet i Uppsala, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Älvkarleby, Enköping, Håbo, Heby, Knivsta, Östhammar, Tierp, Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

01 augusti 2022

Ansök senast

21 augusti 2022

Referensnummer

A410.728/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Ekobrottsmyndigheten (EBM) är en specialistmyndighet som med fredade resurser arbetar med ekobrottsbekämpning, från underrättelseuppslag till förhandling i domstol. Med gemensam ledning och styrning arbetar åklagare, poliser, civila utredare, administratörer och andra specialister med att förebygga, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet. Vi arbetar team-baserat och har ett medarbetardrivet utvecklingsarbete. 

Nationella operativa avdelningen (Noa) har cirka 1 900 anställda. Avdelningen består av åtta enheter samt ett kansli som lyder direkt under avdelningschefen. Nationella operativa avdelningens uppgift är att bekämpa grov organiserad brottslighet och försvåra för kriminella organisationer att verka i Sverige. Nationella operativa avdelningen är även Sveriges kontaktpunkt för internationella brottsbekämpande organisationer som t.ex. Europol, Interpol och EU:s gränskontrollbyrå Frontex. 

Ekobrottskansliet (EBK) är en enhet hos Noa som bekämpar ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin och snedvrider konkurrensen. Detta genom att bl.a. bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering. Vi utreder även annan brottslighet kopplad till näringsverksamhet som exempelvis bokföringsbrott, oredlighet mot borgenär och överträdelse av näringsförbud.

Arbetsbeskrivning

Du kommer tillsammans med andra yrkesgrupper så som analytiker och ekonomer att arbeta mot den ekonomiska brottsligheten. Arbetet bedrivs nära åklagaren vilket är en del i myndighetens unika lösning. Du kommer att få arbeta så väl självständigt och i team vid vissa ärendetyper. Genom en genomarbetad utbildning kommer du att få rätt förutsättningar för att snabbt komma in i rollen som utredare för ekobrott. 

Tjänsten är delvis operativ med arbetsuppgifter som innebär genomförande av husrannsakningar, gripanden och hämtningar. Resor såväl inrikes som utrikes förekommer. Som en del i utredningsarbetet ingår periodvis även hantering av hemliga tvångsmedel.

Kvalifikationer

 • Polisexamen
 • Erfarenhet som förhörsledare
 • Erfarenhet av brottsutredningsverksamhet
 • Erfarenhet av att arbeta med tvångsmedel
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Goda kunskaper i de program som ingår i Officepaketet

Meriterande

 • Erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet
 • Erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet
 • Erfarenhet av att arbeta med hemliga tvångsmedel
 • Utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning
 • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder
 • Erfarenhet av externt samarbete med myndigheter, organisationer och näringsliv

Personliga egenskaper
För att trivas som polisiär utredare behöver du vara lösningsorienterad, uppfinningsrik och strukturerad. 

En stor del av det dagliga arbetet utgörs av konstruktiv kommunikation med andra yrkesgrupper och externa partners, därför ser vi gärna att du har en god kommunikationsförmåga. Arbetsuppgifterna kräver att du kan arbeta både självständigt och i team, har ett prestigelöst förhållningssätt samt är engagerad i vårt gemensamma uppdrag. Vi ser även att du upprätthåller en god grundpolisiär förmåga och kan omsätta förundersökningsprocessens samtliga delar. 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Niklas Molin, tfn 010-562 97 09.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö, tfn 0730-86 97 80.

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidare

Arbetsort: Uppsala

Funktion: Utredare ekobrott

Ekobrottskansliet tillämpar förtroendearbetstid i enlighet med gällande kollektivavtal. Tillträde till tjänsten sker i dialog med rekryterande chef och eventuell avlämnande chef.   

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast 21 augusti.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Märk din ansökan med ärendenr. A410.728/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ärendenr. A410.728/2022 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm, eller kontaktar ansvarig HR-konsult. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post