Exjobb: bildbiometri, framställning av syntetiska ansikten, NFC Linköping

Vi söker nu en till två personer för att göra exjobb på nationellt forensiskt centrum (NFC), sektionen för informationsteknik, gruppen forensisk bildbiometri. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

07 december 2022

Ansök senast

31 januari 2023

Referensnummer

Exjobb NFC

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med närmare 35 000 anställda, organiserade i sju polisregioner, sju nationella avdelningar samt Noa, NFC och särskilda utredningar.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför NFC forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi har tolv driftställen, vårt största labb och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionens har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra it-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är placerade i Linköping.

Arbetsbeskrivning

Målet med examensarbetet är att testa olika metoder för att framställa syntetiska ansiktsbilder och utvärdera om dessa skulle kunna användas för att skapa olika tester till ansiktsigenkänningssystem (AFR). Examensarbetet kommer framförallt undersöka möjligheterna hos de metoder som finns idag för att se om det är möjligt att skapa flera bilder av samma identitet samt undersöka hur stora dataset som kan genereras samtidigt som de behåller en variation likt den hos dataset med riktiga bilder.

Det här kommer arbetsuppgifterna att handla om:

  • Utvärdera olika metoder för att generera syntetiska ansikten.
  • Undersöka om det är möjligt att skapa nya identiteter samt om flera bilder kan skapas av samma identitet där olika faktorer ändras t.ex. bakgrund, position, ålder. Antingen med en enskild metod eller med flera metoder kombinerat.
  • Undersöka hur stora dataset som kan skapas och om de kan användas som bakgrundspopulation i en AFR-miljö.
  • Undersöka vilka ingångsvärden som kan skickas med till ett GAN för att styra bildinnehållet.
  • Skapa ett test blandat med syntetiska och riktiga bilder och utvärdera det på olika AFR-system samt människor.

För två exjobbare kan uppgiften delas upp i olika spår med fokus på att generera en bakgrundspopulation respektive fokus på att generera flera bilder av samma identitet.

Önskvärt programmeringsspråk är Python. Examensarbetet utförs till stor del på plats hos NFC.

Kvalifikationer

Utbildningsprofil

Vi söker dig som går civilingenjörsprogram med inriktning mot bildbehandling eller maskininlärning. Programmeringskunskaper i Python

Kontaktpersoner

Klas Brorsson Läthén, 010-562 84 20, klas.brorsson@polisen.se

Övrig information

Placeringsort: Linköping

Välkommen med din intresseanmälan i form av CV, personligt brev och kursutdrag.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller vänder dig till namngiven kontaktperson.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post