Exjobb: Emulering av mobiler, NFC Linköping

Vi söker nu en till två personer för att göra exjobb på nationellt forensiskt centrum (NFC), sektionen för informationsteknik, gruppen IT-forensisk funktionsanalys. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

07 december 2022

Ansök senast

28 februari 2023

Referensnummer

Exjobb NFC

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med närmare 35 000 anställda, organiserade i sju polisregioner, sju nationella avdelningar samt Noa, NFC och särskilda utredningar.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför NFC forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi har tolv driftställen, vårt största labb och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionens har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra it-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är placerade i Linköping.

Arbetsbeskrivning

Reverse engineering av mobiltelefoners firmware är en komplex uppgift som kan underlättas om man har möjlighet att utföra dynamisk analys. Att exekvera kod på själva telefonen ger inte några bra möjligheter att se vad som händer internt i CPU:n eller RAM-minnet. Som en alternativ metod kan emulering användas. Det finns i dagsläget ett par olika metoder för att emulera den hårdvara som finns i moderna mobiltelefoner och möjligheterna att använda dessa bör undersökas närmare. Det slutgiltiga syftet är att enklare kunna hitta sårbarheter i telefoners uppstartssekvens för att underlätta extrahering av data.

Möjliga forskningsfrågor:

  • Vilka möjligheter finns till emulering i dagsläget?
  • Hur kan dess möjligheter användas?
  • Vilken arbetsinsats krävs för att exekvera en telefons firmware i en emulator?

Kvalifikationer

Utbildningsprofil

Vi söker dig med intresse för lågnivåprogrammering och/eller emulering som går civilingenjörsprogram med inriktning mot datavetenskap.

Kontaktpersoner

Mikael Johansson, 010-562 84 24, mikael-c.johansson@polisen.se

Övrig information

Placeringsort: Linköping

Välkommen med din intresseanmälan i form av CV, personligt brev och kursutdrag.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller vänder dig till namngiven kontaktperson.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post