Chef till C-UAV-verksamheten vid Nationella operativa avdelningen

Polisflyget har nyligen inrättat en grupp (C-UAV) som inom ramen förpolisens uppdrag ska ha förmåga att skydda mot drönare. I förmågan ingår det att både upptäcka och vidta åtgärder mot drönare. För denna grupp söker vi nu en gruppchef.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Österåker, Salem, Sigtuna, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Tyresö, Upplands väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Värmdö, Vaxholm

Län

Stockholms län

Utlyst

09 juni 2022

Ansök senast

27 juni 2022

Referensnummer

A332.696/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

 

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Polisflyget är en del av Operativa enheten på Noa. I dagsläget har polisflyget cirka 70 medarbetare. Polisflyget har fem baseringar: i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Ledningen för polisflyget finns i Stockholm.  Vidare består sektionen av en UAS-grupp som biträder polisen med unik UAS-förmåga.

Polisflyget har nyligen inrättat en grupp (C-UAV) som inom ramen för polisens uppdrag ska ha förmåga att skydda mot drönare. I förmågan ingår det att både upptäcka och vidta åtgärder mot drönare. För denna grupp söker vi nu en gruppchef.

Arbetsbeskrivning

Som chef för c-UAV rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsarbete, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för skydd mot drönarangrepp och verksamhetens resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Som gruppchef kommer du att bemanna vid operativa insatser samt driva gruppens verksamhetsutveckling.

Arbetet kännetecknas av ett stort inslag av eget ansvarstagande och du kommer att få vara med och utveckla verksamheten både vad gäller metoder, taktik och teknik. Det tekniska intresset och kompetensen är tungt vägande förutsättningar för att lösa uppdraget.

De vanligast förekommande arbetsuppgifterna är:

 • Insatser tillsammans med övriga operativa enheter inom Noa
 • Stödja nationellt i samverkan med olika uppdragsgivare
 • Utveckla c-UAV-verksamheten samt din egna operativa förmåga
 • Bidra med säkerhet vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
 • Delta i insatser som syftar till att avslöja antagonistisk drönar-verksamhet

Det operativa arbetet ställer krav på att du kan arbetat koncentrerat under längre tidsperioder och klarar av att bilda en lägesuppfattning baserad på teknisk information. Vardagen innebär att du kan tvingas på kort tidshorisont leverera vad som efterfrågas oavsett var i landet behovet finns. Tjänsten innebär att du kan tvingas arbeta på hög höjd och vara införstådd med, och positivt inställd till, att uppdraget innebär att man kommer att bli inkallad till tjänstgöring vid såväl akuta händelser som planerade insatser.


Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst sex månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • polisexamen
 • datorvana och ett stort teknikintresse
 • erfarenhet av att arbeta med uppgifter inom området ordning och säkerhet
 • god kondition
 • trygg på höga höjder
 • B-körkort

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av de verksamheter som normalt ingår i skyddet av offentliga tillställningar, allmänna sammankomster samt statsbesök
 • erfarenheter inom telekrigsområdet, UAS eller c-UAV
 • teknisk/naturvetenskaplig högskoleutbildning
 • erfarenhet av att hantera datorgränssnitt med stora informationsflöden
 • arbetat med grupputveckling
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer tester (både arbetspsykologiska och fysiska) att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Lina Karlsson, HR-konsult, på telefon 010-56 416 53 alternativt rekryterande chef Dick Johansson på tfn 010-56 416 00.

Fackliga företrädare

Andreas Johansson, SACO, tfn 073-084 13 01
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 42

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Stockholm

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 27 juni 2022 via e-post till jobb.noa@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A332.696/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

 

Varmt välkommen med din ansökan!