RLC-operatörer till Regionledningscentralen i Umeå

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu operatörer till vår Regionledningscentral i Umeå. Hos oss kommer du med engagerade kollegor att få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Åsele, Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vännäs, Vilhelmina, Vindeln

Län

Västerbottens län

Utlyst

27 juni 2022

Ansök senast

17 augusti 2022

Referensnummer

A368.118/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Region Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2 000 anställda och består av fyra polisområden: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen. 

Region Nords Regionledningscentral, RLC, ansvarar för polisens ingripandeverksamhet i hela regionen. RLC är en sektion vid operativa enheten. Arbetsplatsen består av RLC-operatörer och befäl som tjänstgör på Ridvägen 10 i Umeå. På RLC region Nord bedöms och prioriteras inkommande telefonsamtal och radioanrop. Det hanteras idag cirka 1 500 000 telefon- och radioanrop per år. Här hanteras operativa ärenden av hög prioritet i regionen.

RLC´s uppdrag är att vara en del av polisens nationella frontdesk, vilket innebär att vi är en av de första kontakterna in till polismyndigheten för medborgaren.

Hos oss har du goda möjligheter att utvecklas.

Arbetsbeskrivning

RLC-operatörernas huvuduppdrag är att dygnet runt under ledning av RLC-befäl ta emot inkommande samtal till Regionledningscentralen, ge god service till medborgarna, bedöma och registrera informationen samt prioritera och beordra polisresurser till olika uppdrag enligt en nationellt fastställd prioriteringsordning. I ansvaret ingår att upprätthålla hög tillgänglighet i RLC, ge medborgarna ett bra bemötande samt säkerställa att polisen snabbt kan respondera på ärenden där medborgarna behöver omedelbar eller skyndsam hjälp av polis. I rollen är det viktigt att du verkar i enighet med Polismyndighetens värdegrund och medarbetarpolicy.

Som RLC-operatör:

 • hanterar du med stöd av RLC-befäl den händelsestyrda verksamheten utifrån en tydlig inriktning att Polisen ska vidta rätt initiala åtgärder för att klara upp fler brott.
 • arbetar du i team men också självständigt med löpande ärenden och insatser
 • upprätthåller du en överblick över alla yttre resurser, kommunicerar med dessa via radio samt bevakar att patrull som beordrats att utföra ett uppdrag kan avsluta detta på ett säkert sätt
 • samverkar du med interna och externa myndigheter, organisationer och samarbetspartners som SOS Alarm, Länsstyrelserna, Räddningstjänsterna, Fjällräddningsorganisationen och Ambulansverksamheten i regionen

 

Nyfiken på att veta mer om jobbet? Kolla gärna in polisens film på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=yVVWAbbkCrA

 

Kvalifikationer

Du som söker har:

 • Gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper förvärvade genom studier
 • Minst 2 års arbetslivserfarenhet
 • Mycket goda datakunskaper och förmåga att använda olika datasystem
 • Mycket goda kunskaper muntligt och skriftligt i svenska
 • God förståelse och muntlig kunskap i engelska.
 • Svenskt medborgarskap

 Meriterande är;

 • Eftergymnasial utbildning inom juridik eller annat relevant område som arbetsgivaren bedömer likvärdigt.
 • Arbetslivserfarenhet eller erfarenhet från ideell verksamhet av att bemöta människor i kris.
 • Arbetslivserfarenhet av arbete med hög simultanförmåga som larmcentralen, ambulans, sjukvården, försvarsmakten, kommunikationscentral, kundtjänst eller liknande arbete som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Erfarenhet av radiokommunikation.
 • Erfarenhet av Polisens IT-system .
 • Genomgått operatörsutbildning i enlighet med RLC´s riktlinjer.
 • Behärskar annat språk utöver svenska och engelska. Muntligt och förståelse.
 • Minst 2 års sammanhängande arbetslivserfarenhet på heltid.

 

Personliga egenskaper

I rollen som RLC-operatör är dialogen med medborgaren viktig och en stor del av arbetet handlar om att kommunicera, skapa förtroende och bemöta människor i utsatta och stressade situationer. Därför söker vi dig med god förmåga att agera lyhört, kontaktskapande och empatiskt, även under stressande förhållanden. Du kommer också hantera olika arbetsuppgifter parallellt och stundtals är arbetsbelastningen hög. Att du kan prioritera dina arbetsuppgifter, dokumentera och arbeta på ett systematiskt sätt är därför viktigt.

Som operatör kommer du att leda polisoperativ verksamhet och överblicka yttre resurser och händelser. Du behöver därför ha förmåga till helhetssyn och gott omdöme, kunna fatta beslut och agera självständigt, samt ge tydliga direktiv till andra när det behövs.

 Arbetsplatsen är prestigelös och det händelsestyrda arbetet bygger på ett väl fungerande samarbete, både internt och externt. Vi förväntar oss därför att du har en positiv attityd och tycker om att samarbeta med andra.

Tester/Arbetsprover kan komma att användas under urvalsarbetet för att mäta kvalifikationer och förmågor. Stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

För mer information om tjänsten vänligen kontakta rekryterande chef:

Vecka 26-29 John Ekersund, Gruppchef RLC, 070-228 05 81 eller via mail john.ekersund@polisen.se

Vecka 30 + vecka 32 Anna Oscarsson Larsson, Gruppchef RLC, 072- 200 48 67 eller via mail anna.oscarsson@polisen.se

Vecka 31 Minna Nikkanen, HR-konsult, 073-034 04 10 eller via mail minna.nikkanen@polisen.se

Fackliga företrädare

Företrädare för Seko Polisen, Polisförbundet, SACO och Fackförbundet ST region Nord, samtliga nås via växeln 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, med provanställning om 6 månader.

Arbetsort: Umeå

Arbetstid: Arbetet bedrivs i skift på alla tider av dygnet under årets alla veckor, vilket innebär, dagtid, kvällstid, natt och helger.

Tillträde: Anställningen kommer att inledas med en utbildning för att bli certifierad RLC-operatör, med start januari 2023.

Utbildning

Din placering inleds med en ca 17 veckor lång utbildning, varvat med teori och praktik, på heltid. Utbildningsstart är planerad till januari 2023. En förutsättning för att bli aktuell för tjänsten som operatör är att du är tillgänglig under hela utbildningsperioden.

Under utbildningens teoretiska delar sker arbetet företrädesvis måndag – fredag, under praktiktiden sker arbetet på treskift måndag- söndag

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.nord@polisen.se senast den 17 augusti 2022. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr A368.118/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A179.676/2022 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Sök jobbet

Ansök via e-post