Beslutsfattare till Gränspolisen i Region nord

Organisation

Polisregion Nord

Län

Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län

Utlyst

05 maj 2022

Ansök senast

27 maj 2022

Referensnummer

C87502/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en beslutsfattare till vårt team som är utvecklingsbenägen och självgående. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Gränspolisen är en sektion inom Operativa enheten som bedriver verksamhet i region Nord. Sektionen är indelad i fem grupper, en i varje län, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland samt en grupp som handlägger regionala frågor. Sektionen har i dag drygt 60 medarbetare.

Gränspolisen arbetar till stor del med att handlägga verkställighetsärenden. I detta arbete ingår bland annat att utreda identiteter, planera genomförandet samt delta i verkställigheter av avlägsnandebeslut. I vissa fall kan det innebära tjänst utanför landets gränser. Gränspolisen har även ett ansvar för den yttre gränskontrollen men genomför även inre utlänningskontroll, främst i form av arbetsplatskontroller. Utredning av brott mot Utlänningslagen kommer även att hanteras på sektionen. Vid gränspolisen utgör även en del av arbetet att ge stöd till Polismyndighetens övriga linjeverksamhet samt samverkan med andra myndigheter.

Vi söker nu dig som är intresserad av ett vikariat och vill arbeta som beslutsfattare kopplat till utlänningsärenden vid gränspolisen i Region Nord. Placeringsort sker enligt överenskommelse i något av regionens län där gränspolisen finns lokaliserade.

Arbetsbeskrivning

Som beslutsfattare har du ett övergripande ansvar för tillämpningen av utlänningsrätten i polisregionen. Du kommer fatta beslut enligt utlänningslagen såsom exempelvis beslut om avvisning, förvar, uppsikt och återreseförbud. Att företräda Polismyndigheten i domstol kommer att vara en del av din vardag.

Som en del i ditt uppdrag ingår att utbilda, både vid sektionen men även i övriga regionen.
Som beslutsfattare ska du också stötta sektionen med rättsutredningar och bereda ärenden kopplade till gränspolisens uppdrag.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
• Eftergymnasial utbildning som arbetsgivare bedömer vara relevant för arbetsuppgifterna såsom socionom, jurist eller likande.
• God kunskap och erfarenhet att tolka lagstiftning i ditt dagliga arbete
• Erfarenhet av handläggningsarbete eller beslutsfattande inom offentlig verksamhet
• God kommunikativ förmåga på svenska i tal och skrift.

Det är meriterande om du även har:
• God erfarenhet av handläggning/tillämpning av utlänningsrätt inom offentlig förvaltning
• Erfarenhet av att genomföra muntliga förhandlingar samt företräda i domstol

Eftersom gränspolisens arbete innebär att man tar stort eget ansvar ska du vara självgående och flexibel. Arbetet med utsatta människor ställer krav på personlig mognad samt en pedagogisk insikt, vilket bör avspegla sig i ditt arbetssätt.
Du är motiverad och utvecklingsbenägen inom sakområdet utlänningsrätt. Gränspolisen är även en stödfunktion till annan verksamhet och du bör därför ha förmåga till helhetstänkande.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Åsa Mårtensson Heidenbergtf Gruppchef Gränspolisen, grupp 5010-568 17 41

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen, samtliga nås via växeln, 114 14.

Övrig information

Övrig information
Arbetsort: Enligt överenskommelse
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid, 40h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Beslutsfattare utlänningsärenden

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Ansök via denna länk:https://recruit.visma.com/Public/Assignment.aspx?guidAssignment=96ef7858-9c91-4e24-a891-e46cc4423f89

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult Camilla Dahlgren, Camilla.dahlgren@polisen.se.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!