Chef Kemi- och tekniksektionen, NFC, Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Län

Östergötlands län

Utlyst

02 maj 2022

Ansök senast

22 maj 2022

Referensnummer

A244.798/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en sektionschef, som är driven, har god kommunikations- och samarbetsförmåga och som kan stödja och vägleda andra. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor att utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

 

Om arbetsplatsen

Nationellt Forensiskt Centrum

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. Verksamheten har sitt huvudsäte i Linköping och finns idag i Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Stockholm, Borås, Göteborg, Halmstad, Växjö, Kristianstad och Malmö. Antalet anställda är idag ungefär 650 personer. NFCs uppgift är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter.  NFC har även ansvaret för en enhetlig och kvalitetssäkrad forensisk process inom hela Polismyndigheten som omfattar laborativ verksamhet, kriminalteknik och it-forensik. Dessutom ansvarar NFC för forskning och utveckling, expertstöd samt utbildning inom det forensiska området. Exempel på områden som NFC verkar inom är informationsteknik, biologi, droganalys, kemi och teknik.

Arbetsbeskrivning

Arbetsbeskrivning

Vi söker dig som har erfarenhet av att leda på ett medarbetardrivet sätt samt vill utveckla och leda verksamheten vid sektionen. Vi är omkring 120 medarbetare fördelade på tio grupper.

På sektionen arbetar vi med att ta fram, identifiera och jämföra spår, material och ämnen av olika slag. Det handlar bland annat om fingeravtryck, skoavtryck, vapen, ammunition, inbrottsverktyg, explosivämnen, brandfarliga vätskor, miljöfarliga ämnen, färg och glas. Verksamheten vid sektionen är ackrediterad enligt ISO 17025 samt ISO 17020. Som sektionschef rapporterar du till enhetschefen för Laboratorieenheten i Linköping och ingår i dennes ledningsgrupp.

Vi söker dig som är strukturerad, flexibel och kan arbeta både operativt och strategiskt. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är driven och har god kommunikations- och samarbetsförmåga. Du stödjer och vägleder andra inom organisationen. Dessutom krävs förmåga att se och förstå verksamhetens roll i ett övergripande perspektiv, där samverkan både inom och utanför NFC är central.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att utöva ett samarbetsinriktat, tydligt, tillgängligt och tillitsbaserat ledarskap som ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap. Som chef ansvarar och verkar du för en miljö som stimulerar till samarbete, kreativitet och ständiga förbättringar. Uppdraget innebär även att driva förändring på ett sätt som leder till ett långt och hållbart arbetsliv med ett fokus på delaktighet och motivation. Genom och tillsammans med dina medarbetare når du goda resultat som ger önskvärda effekter.

Kvalifikationer

Det här är en möjlighet för dig som har

 • akademisk examen som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten alternativt polisexamen
 • ett par års aktuell erfarenhet av att driva och leda i en komplex organisation tillsammans med andra chefer
 • ett par års aktuell erfarenhet att, med goda resultat, ha arbetat mål-och resultatinriktat
 • ett par års aktuell erfarenhet av att driva och leda förändrings- och utvecklingsarbeten
 • ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum
 • mycket god kommunikativ förmåga att uttrycka dig i tal och skrift både på svenska och engelska

Det är meriterande om du även har

 • erfarenhet av att bedriva ackrediterad verksamhet utifrån ISO-standard
 • erfarenhet av processorienterat arbete som skapar mervärde för kund
 • chefs- och ledarskapsutbildning

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Här kan du läsa mer om ledarkriterierna. Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Information om uppdraget lämnas av rekryterande chef Jan Evensson, telefon 070 895 16 89

Har du frågor om rekryteringsprocessen kontaktar du chefsrekryterare Gunnar Stenvall, telefon 010 564 37 53, e-post gunnar.stenvall@polisen.se

Fackliga företrädare

Saco-S vid NFC nås via e-post saco.nfc@polisen.se
Fackförbundet ST: Therese Croner, telefon  072 702 90 70
SEKO Polisen: Karna Tillheden, telefon 010 561 66 27
Polisförbundet: Sofia Ask, telefon 010 563 87 10, sofia.ask@polisforbundet.se

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning (gäller sökande som ej har pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten)
 • Arbetsort är Linköping
 • Förtroendearbetstid
 • Tillträde enligt överenskommelse

 

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering  och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan, i form av CV och personligt brev, senast den 22 maj 2022. Ansökan skickas till jobb.chef@polisen.se  eller till adressen: Polismyndigheten, 106 75 Stockholm. Märk din ansökan med ref.nr. A244.798/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr. A244.798/2022 med papperspost till adressen: Polismyndigheten, 106 75 Stockholm.

Ansökningar kommer endast att tas emot på något av ovanstående sätt.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se