Handläggare Säkerhetsavdelningen – Region Nord

Organisation

Säkerhetsavdelningen

Län

Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län

Utlyst

09 maj 2022

Ansök senast

23 maj 2022

Referensnummer

A262.366/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu säkerhetshandläggare som är engagerad och drivande i syfte att utveckla koordineringen och samordningen av det löpande arbetet vid Säkerhetsavdelningen i Nord samt signalskyddet internt och i polisregionen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete är en förutsättning för att Polismyndigheten ska kunna bedriva ett offensivt brottsbekämpande arbete.

Polismyndigheten består av cirka 34 000 medarbetare och är organiserad i sju regioner och åtta avdelningar. Polisregioneran är indelade i polisområden med stödenheter såsom regional underrättelseenhet, utredningsenhet, operativ enhet samt ett regionskansli.

Säkerhetsavdelningen består i sin tur av 10 enheter för säkerhetsarbete i regionerna och de nationella avdelningarna samt ett kansli. Säkerhetsavdelningen ansvarar för Polismyndighetens verksamhetsskydd och säkerhetsskydd.

Säkerhetsavdelningen hanterar ärenden som omfattar skydd av fysiska lokaler, medarbetare, hantering av säkerhetsprövningar och säkerhetsärenden vid anställning och uppdrag, samt skydd av information.

Arbetsbeskrivning

Som säkerhetshandläggare kommer du att arbeta med säkerhets- och verksamhetsskyddsärenden på regional nivå. I uppdraget ingår att ge stöd åt regionala säkerhetschefen vad avser koordinering och administration av verksamheten, sköta enhetens funktionsbrevlåda samt stödja övriga handläggare vad avser administrativa uppgifter i arbetet.

Utöver detta ingår rådgivning och att vara kravställare i frågor som rör framförallt signalskydd och säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal-SUA.

Du kan även att behöva hantera våra övriga områden i någon mån under andras frånvaro. exempelvis personalsäkerhet och skydd av medarbetare. Tjänsten utgår från Umeå, Luleå, Sundsvall eller Östersund med möjlighet att arbeta på annan plats 1-2 dagar i veckan när tjänsten medger det. Arbetet leds av en regional säkerhetschef med placering i Umeå så du behöver vara bekväm med en virtuell arbetsledning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Administration & koordinering
 • Signalskyddstjänst
 • SUA
 • Fysisk säkerhet
 • Personalsäkerhet
 • Säkerhetsskydd och riskhantering
 • Skydd av medarbetare
 • Incidenthantering
 • Representera Säkerhetsavdelningen inom polisregionen
 • Delta i nationella projekt inom Polismyndigheten
 • Utbilda internt i säkerhetsfrågor
 • Utbilda och skapa förståelse för polisens säkerhetsarbete på flera olika nivåer.

Resor förekommer i tjänsten

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • vi ser att du har minst 5 års relevant arbetslivserfarenhet inom säkerhetsområdet, polismyndigheten, försvarsmakten eller motsvarande som myndigheten bedömer är relevant för tjänsten
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska, då arbetet kräver att du kan författa myndighetsbeslut och skrivelser
 • erfarenhet av och utbildning inom signalskydd
 • god datorvana, exempelvis inom Officepaketet och virtuella möten på distans
 • B-körkort då resor förekommer i tjänsten

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • utbildning till signalskyddschef civil alt militär
 • utbildning till signalskyddslärare
 • erfarenhet av stabsarbete
 • dokumenterad erfarenhet av säkerhetsrelaterat arbete
 • arbetat med säkerhetsfrågor utifrån säkerhetsskyddslagen
 • utbildning till säkerhetshandläggare
 • erfarenhet av att hålla utbildningar eller genomföra presentationer
 • utbildning och/eller kunskap om lagar och förordningar som reglerar säkerhetsskyddsområdet
 • erfarenhet av kansliarbete
 • språkkunskaper utöver svenska och engelska

För att passa i rollen behöver du vara självständig med en god förmåga att tolka, utvärdera och hantera komplex och skyddsvärd information och utifrån det kunna göra urval och prioriteringar. Du är noggrann med hög integritet, är trygg i dig själv och litar på din egen förmåga i att göra bedömningar, driva processer och ta egna initiativ. Har förmåga att tempoväxla för att lösa avdelningens uppdrag och att arbeta agilt.

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du har en mycket god kommunikativ förmåga. Vidare är du en flexibel lagspelare som har lätt för att samverka med andra på ett smidigt sätt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Jan Hägglund, 010-56 38 617,  jan-g.hagglund@polisen.se

Fackliga företrädare

Saco-S Avdelningarna, ST vid Nationella Avdelningarna, Seko Polisen, Polisförbundet/Sophia Ask. Samtliga nås via växeln 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Umeå, Luleå, Sundsvall, Östersund

Arbetstid: Flex

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Funktion: Handläggare, Säkerhetsavdelningen

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 23 maj. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter Märk din ansökan med ref.nr. A262.366/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer ref.nr xx/x via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult Camilla Dahlgren, camilla.dahlgren@polisen.se.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!