RLC-befäl till Regionledningscentralen Örebro

Är du en person som behåller lugnet och den som kan ta snabba adekvata beslut i stressade situationer? Vill du vara i händelsernas centrum i det operativa arbetet? Då kan jobbet som RLC-befäl vara något för dig!

Organisation

Polisregion Bergslagen

Län

Örebro län

Utlyst

10 maj 2022

Ansök senast

19 maj 2022

Referensnummer

A271.708/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu RLC-befäl till Bergslagen med placeringsort Örebro. Hos oss får du grundutbildning till operatör och därefter lokal och nationell utbildning kopplad till tjänsten som RLC-befäl.  

Region Bergslagen har cirka 2 000 anställda. Regionen består av tre polisområden samt tre regionala enheter som lyder direkt under regionpolischefen. 

Region Bergslagens ledningscentral, RLC, ansvarar för polisens ingripandeverksamhet i hela regionen. RLC är en sektion vid operativa enheten och från ledningscentralen leds den händelsestyrda verksamheten genom befäl och operatörer. Vi bedriver ett ständigt utvecklings- och förbättringsarbete av vår verksamhet och det finns goda möjligheter att vara en del i detta arbete. 

RLC är idag lokaliserade i polishuset i Örebro och står inför en rad förändringar för framtiden. Under 2024 kommer RLC flytta in i SLC (samhällsgemensam larm- och ledningscentral) tillsammans med bland annat SOS Alarm och Räddningstjänsten. Vi kommer arbeta i en samverkansarena och på så vis förkorta ledtiderna i gemensamma ärenden. De nya lokalerna kommer ge förbättrade möjligheter till ledning och samverkan på taktisk, operativ och strategisk nivå, såväl internt som externt. 

Sedan 2018 finns det en nationell utbildning riktad till RLC-befäl. Den bedrivs på Sörentorp i Stockholm under tre veckor. Utbildningen är framtagen för att ge en hög kompetensnivå som är likvärdig i hela Sverige.

Arbetsbeskrivning

Som RLC-befäl ansvarar du, under ledning av vakthavande befäl, för den löpande driften i regionledningscentralen och ledningen av den händelsestyrda verksamheten i regionen. RLC-befäl är operativ arbetsledare för ett begränsat antal operatörer och ger dem fortlöpande stöd i hanteringen av enskilda ärenden. Du har förmåga att verka i enlighet med polisens värdegrund, medarbetarpolicy och ledarkriterier. Du har även förmåga att realisera Polismyndighetens inriktning avseende likabehandling i den egna verksamheten. 

I arbetet som RLC-befäl ingår bland annat att:

 • Göra prioriteringar av komplicerade ärenden.
 • Initiera, och i förekommande fall bedriva, operativ ledning av yttre resurser.
 • Leda händelsestyrd verksamhet.
 • Samverka med PKC, yttre befäl och jourhavande förundersökningsledare.
 • Samverka med externa myndigheter och organisationer.
 • Delta i stabsfunktion vid särskild händelse.
 • Coacha och vägleda operatörer i den dagliga driften.
 • Samverka med andra RLC-befäl i driften.
 • Delta i utvecklings- och förbättringsarbete av vår verksamhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som:

 • Är utbildad polis och har kunskap om polisens styrning och uppdrag i samhället samt relevanta regelverk för polismyndighetens verksamhet.
 • Har förmåga att hantera flera moment och dataprogram samtidigt under hög press.
 • Har kunskap om MS Office-paketet.
 • Har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.
 • Har god förmåga att leda andra.
   

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har: 

 • Bred polisiär erfarenhet från olika delar av polisens verksamhet.
 • Arbetat som RLC-befäl eller liknande vid regional ledningscentral.
 • Erfarenhet av operativ ledning.
 • Genomfört utbildning och har kunskap i Storm Standard/Cortex/Karta.
 • Erfarenhet som arbetsledare, projektledare eller motsvarande liksom tidigare erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten.
 • Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat inom det egna ansvarsområdet.
 • Drivit och/eller deltagit i samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen. 

Personliga egenskaper:

Vi söker dig som har förmåga att självständigt kunna fatta beslut inom ramen för operativ ledning och delegationsordning. Du kan skapa väl fungerande arbetslag som upprätthåller en hög tillgänglighet och ger medborgarna ett bra bemötande och god service.  Du har tillit och förtroende för människors förmåga och vilja att bidra. 

Som RLC-befäl är det viktigt att du: 

 • Är kommunikativ och lyhörd.
 • Har förmåga att samarbeta och samverka med andra.
 • Kan arbeta självständigt.
 • Är prestigelös.
 • Bidrar till ett gott arbetsklimat. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer: 

Björn Andersson, 070-320 59 46, bjorn-r.andersson@polisen.se

Anna Granberg, 070-300 96 86, anna.granberg@polisen.se 

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult:

Anna-Karin Danielsson, 010-567 59 07, anna-carin.danielsson@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel, 114 14

Övrig information

Anställningsform: Inspektör, tillsvidareanställning.

Arbetsort: Örebro.

Arbetstid: Periodplanerad arbetstid, PP 5:3.

Tillträde: Enligt överenskommelse, troligt slutet av augusti 2022.

Funktion: RLC-befäl. 

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar. 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev och via e-post till jobb.bergslagen@polisen.se senast den 19 maj 2022. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A271.708/2022 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering 

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post