Gränskontrollanter till Gränspolisenheten Lpo Arlanda och Frihamnen

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu Gränskontrollanter till Gränspolisenheten. Hos oss kommer du utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

17 november 2022

Ansök senast

15 december 2022

Referensnummer

A650.622/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Region Stockholm består av Stockholms län och Gotland och har ca 7000 medarbetare. Det finns fyra polisområden inom regionen: Nord, City, Syd samt Gotland. Vidare finns det fyra regionala enheter: Gränspolisenheten, Operativa enheten, Underrättelseenheten och Utredningsenheten samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Gränspolisenheten består av ca 450 medarbetare och som arbetar inom hela polisregionen med gränskontroller, inre utlänningskontroller och verkställigheter av beslut om avvisning och utvisning. Enheten bedriver också spaning och utredning avseende människosmuggling, brott mot utlänningslagen och gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet. Gränspolisenheten har det regionala ansvaret för internationella kontakter. 

Lokalpolisområde Arlanda har ansvar för gränskontroll och inre utlänningskontroll på Arlanda och Bromma flygplats samt ordning och säkerhet på Arlanda. I gränskontrollverksamheten arbetar poliser, gränskontrollanter och utredare samt tekniker som utför dokumentundersökningar. Verksamheten bedrivs året om under dygnets alla timmar.

 Gränskontrollsektionen ansvarar för gränskontroll och inre utlänningskontroller i region Stockholms hamnar som stäcker sig från Hallstavik i norr till Nynäshamn i söder. Utöver gränskontrollverksamheten utreder sektionen brott kopplade till internationella brottsnätverk i regionen.

Gränspolisenheten söker nu flera medarbetare till gränskontrollen på Arlanda, samt Gränskontrollsektionen i Frihamnen.

Arbetsbeskrivning

Som gränskontrollant arbetar du underrättelsebaserat och i arbetet ingår bland annat profilering av resenärer och att kontrollera pass samt övriga handlingar för in- och utresande till och från Sverige samt Schengenområdet. Du blir Polismyndighetens ansikte utåt och samverkar dagligen med interna och externa aktörer. Du kommer även att delta i andra insatser inom ramen för enhetens arbete, främst inom gränskontrollen. De gränskontrollanter som placeras på gränskontrollsektionen kommer utöver ovanstående, att arbeta med utredning i samband med fördjupade gränskontroller, samt koordinering och utförande av gränskontroll av sjömän i regionens hamnar. Det kan även bli aktuellt att bistå vid inre utlänningskontroller i samband med arbetsplatskontroller.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • En gymnasieexamen
 • Minst ett års erfarenhet av att dagligen bemöta externa aktörer via kundtjänst, reception eller annan verksamhet som innefattat kundkontakt som arbetsgivaren bedömer som relevant.
 • Dagligen använder datorprogram eller datorsystem som ditt främsta arbetsverktyg
 • Mycket goda kunskaper i det svenska och engelska språket såväl muntligt som skriftligt
 • B-körkort (Manuell)
 • Svenskt medborgarskap
 • Godkända resultat på samtliga rekryteringstester
 • Fullgott färgseende

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan har:

 • Erfarenhet av att hantera id-handlingar, visum, dokumenthantering etc.
 • Eftergymnasial utbildning inom beteendevetenskap eller kriminologi eller andra utbildningar som arbetsgivaren finner relevant.
 • Erfarenhet av arbete inom svenskt rättsväsende som arbetsgivaren bedömer relevant  
 • Erfarenhet av gränskontrollarbete sedan Schengeninträdet
 • Utomnordiska språk

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som gränskontrollant är du serviceinriktad, har social kompentens och lätt för att samarbeta med andra.

Du är självgående, har hög säkerhetsmedvetenhet och har förmågan att göra ansvarsfulla och kloka bedömningar.

Då arbetsbelastningen kan variera är du stresstålig, flexibel och har lätt för att prioritera och anpassar dig enkelt till ändrade omständigheter. Du kan handla rationellt även under press och klarar av att arbeta systematiskt och metodiskt även under hög arbetsbelastning.

Som person är du trygg, stabil och har ett gott omdöme. Du är öppen för människors olikheter och vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där polisens värdegrund är en självklarhet.

Arbetet påverkas av olika händelse i omvärlden och som gränskontrollant kommer du i kontakt med människor från olika länder. Du bör vara därför vara samhällsintresserad samt ha empati och förståelse för andra kulturer.

Utöver ovan nämnda egenskaper, värderar Gränspolisenheten ett problemlösningsfokuserat förhållningssätt, detta då vi arbetar i en verksamhet under utveckling och verkar i en ständigt föränderlig miljö.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. 

Kontaktpersoner

Samer Shtaye,Gruppchef
Mobil 070-220 63 23
e-post samer.shtaye@polisen.se

Nirmala Lindström, Gruppchef

Mobil 0738-16 69 61

e-post nirmala.lindstrom@polisen.se

Katarina Andersson, HR-konsult

Mobil 076-112 93 85

e-post katarina-l.andersson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Saco, Seko nås via polisens växel 114 14
ST: Wilsen Alzouhairi, tel: 073-042 16 25.

Övrig information

Funktion: Gränskontrollant. 
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om 6 månader. 
Omfattning: Heltid. 
Arbetsort: Arlanda flygplats och Frihamnen, Stockholm.
Arbetstid: Skiftarbete årets alla dagar, dygnets alla timmar. 
Tillträde: Enligt överenskommelse

Utbildning: För att vara aktuell för anställningen krävs att du kan delta i en utbildning på 14 veckor. Utbildningen består av två delar. Den första delen innefattar teori och genomförs i huvudsak digitalt vissa närstudier kan förkomma på polisens utbildningsplatser under dagtid. Den andra delen genomförs praktiskt med handledare på Arlanda flygplats efter handledarens arbetsschema som är förlagd under dygnets alla timmar. 

Ansökningar som inte innehåller både CV och personligt brev kommer ej att hanteras i denna rekryteringsprocess.

Är du en av dem som går vidare blir du via mail kallad till en informationsträff där man får information om rollen som gränskontrollant samt gruppintervjuer och kunskapstest OBS att obligatoriska kunskapstest endast kommer att genomföras endast vid informationsträff, nästa steg blir man kallad till en individuell intervju. Bevaka din mail som du skickar in din ansökan ifrån. Obs! Om du befinner dig utomlands eller annan ort har vi dessvärre ingen möjlighet att ta en intervju via Skype eller liknande. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 15 december 2022. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A650.622/2022i mailets ärendemening. Ange även om du har önskemål om placering vid Arlanda eller Frihamnen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post