Komplexa cyberbrott utredare, IT-brottscentrum Stockholm, Polismyndigheten

Har du ett brinnande intresse för it och teknik? Tilltalas du av spänningen att jaga och identifiera gärningsmän bakom ett brott? Vill du vara en del av den digitala framtiden? Då kan vi ha jobbet för dig!

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

10 oktober 2022

Ansök senast

23 oktober 2022

Referensnummer

A564.608/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Regionalt it-brottscentrum Stockholm har som uppgift att utreda och biträda med spetskompetens i utredningar med IT-relaterade inslag. Sektionen har även ett uppdrag att bidra till kompetenshöjningen av utredningsverksamheten avseende IT-relaterad brottslighet över hela regionen.

Vid regionalt it-brottscentrum Stockholm finns ett flertal olika kompetensområden såsom IT-forensik, internetinhämtning, deskgrupp samt särskild utredningskompetens gällande internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och komplex cyberbrottslighet. Denna rekrytering vänder sig till dig som vill vara med på resan att stärka vår förmåga genom att agera i rollen som utredare av komplex cyberbrottslighet. Gruppen sitter för närvarande på Kungsholmen men kommer under hösten 2023 flytta till Farsta.

Arbetsbeskrivning

Vi söker cyberbrottsutredare till gruppen för komplexa cyberbrott (KCB) vid regionalt it-brottscentrum, Stockholm. Som KCB-utredare kommer du lösa komplexa problem tillsammans med andra. Här handlägger du, enskilt eller i team, bland annat ärenden som rör cyberattacker mot privatpersoner och företag genom exempelvis överbelastningsattacker, ransomware och andra dataintrång. I utredningsarbetet ingår att hålla förhör, genomföra husrannsakningar, inhämta och analysera stora mängder data, hantera och dokumentera samt säkerställa bevisning. Du kommer löpande presentera utredningsläget för polisiär förundersökningsledare eller åklagare samt vid utredningens slut sammanställa den på ett strukturerat och överskådligt sätt. Gruppen bistår även regionens övriga enheter, polisområden och lokalpolisområden med sin kunskap, kompetens och erfarenhet inom it-brottsområdet.

Cyberbrott är en stor global problematik vilket innebär att vi har kontakt med utländska aktörer. Den snabba IT-utvecklingen ställer särskilda krav på KCB-utredaren att hålla sig väl insatt och förstå arbetsområdet. Det ges stora möjligheter till utbildning, utveckling och fördjupning inom IT-området. Utöver utveckling och ansvarsområden inom egna gruppen kommer du ha möjligheten att växa tillsammans med sektionen och dess olika funktioner genom olika insatser.

Kvalifikationer

VI SÖKER DIG SOM HAR:

 • Polisexamen eller akademisk examen inom it/systemvetenskap alternativt annan för anställningen likvärdig utbildning kombinerat med relevant erfarenhet
 • Grundläggande kunskaper om programmering, scriptning, SQL samt virtuella valutor
 • Grundläggande kunskaper om informationssökning på internet
 • Förståelse för Darknet, stresser- och bootertjänster och malware
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • B-körkort

DET ÄR MERITERANDE OM DU ÄVEN HAR:

 • Erfarenhet av annat handläggnings-/utredningsarbete
 • Erfarenhet av analys och loggfiler
 • Ingående förståelse för den tekniska sidan av internet, datorer, mobiltelefoner, nätverk, system/server-loggar och sociala medier
 • Erfarenhet av utredningsarbete med inriktning mot IT-säkerhet
 • Ytterligare språkkunskaper än svenska och engelska

Personliga egenskaper

För att trivas och fungera i funktionen som utredare cyberbrott inom Polismyndigheten söker vi dig som har ett stort intresse för IT och dess utveckling i samhället. Du behöver ha god förmåga att arbeta i grupp med ett stort ansvarstagande mot gruppens gemensamma mål, likväl som förmåga att arbeta självständigt i egna ärenden. Du har god social kompetens och bra samarbetsförmåga för att bygga relationer såväl inom som utom Polismyndigheten. Utöver det ställer arbetsuppgifterna krav på att du är flexibel, analytisk, strukturerad och noggrann.

 Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Tommy Dimitrakis, Rekryterande chef

010–5636572

tommy.dimitrakis@polisen.se

 

Ragulan Tharmalingam, HR-konsult

ragulan.tharmalingam@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet; Mats Johansson, tel: 073-940 42 91, SACO, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Arbetsort: Kungsholmen

Anställningsform: Tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Veckoplanering (40h/v) 5:2

Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap

 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till: jobb.stockholm@polisen.se senast den 23 oktober 2022. I samband med intervju genomförs ett arbetsprov.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Märk din ansökan med ”A564.608/2022” i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ”A564.608/2022” via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post