Strategisk chef för Arbetsgivarutveckling (AGU) vid HR-avdelningen, Stockholm

Organisation

HR-avdelningen

Kommun

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Österåker, Salem, Sigtuna, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Tyresö, Upplands väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Värmdö, Vaxholm

Län

Stockholms län

Utlyst

06 oktober 2022

Ansök senast

18 december 2022

Referensnummer

A540.068/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

HR-avdelningens främsta uppgift är att tydliggöra, omsätta och utveckla en verksamhetsdriven arbetsgivarpolitik och kompetensförsörjning som stödjer Polismyndighetens kort- och långsiktiga mål. Ansvaret omfattar strategisk styrning, verksamhetsnära stöd och rådgivning inom hela HR-området som till exempel lönebildning, utbildningsfrågor, rekryterings- och kompetensförsörjningsfrågor, arbetsmiljö, förhandlings- och arbetsrättsliga frågor samt ledar- och medarbetarskapsfrågor.  Vidare ansvarar avdelningen för myndighetens personalansvarsnämnd samt värdeskapande samarbete med arbetstagarorganisationerna. Inom HR-avdelningen arbetar totalt ca 900 medarbetare.

Arbetsgivarutveckling (AGU) är ett kompetensområde inom HR-avdelningen. Kompetensområdet ansvarar för strategisk utveckling av Sveriges största myndighets arbetsgivarpolitik som ska bidra till att verksamhetsmålen nås och att myndigheten uppfattas som en attraktiv arbetsplats där medarbetarnas kompetens tillvaratas på bästa sätt.
AGU ska verka för att HR-avdelningen uppfyller sitt processansvar avseende myndighetens arbetsgivarpolitik, arbetsrätt, lönebildning och övriga arbetsvillkorsfrågor samt samarbete med arbetstagarorganisationerna. AGU företräder myndigheten vid tecknande av lokala kollektivavtal och i arbetsrättsliga processer i domstol.
AGU har en viktig konsultativ och stödjande roll gentemot de verksamhetsdelar inom HR-avdelningen som utövar det direkta stödet till övriga polisorganisationen i dessa frågor. Inom Kompetensområdet AGU finns två grupper.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som strategisk chef för Arbetsgivarutveckling

Som strategisk chef för AGU rapporterar du till HR-direktören samt ingår i HR-avdelningens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att HR-avdelningens uppdrag utförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för AGU och dess resultat. Som chef för AGU företräder du även hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. 

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Vi söker en strategisk, driven och utvecklingsinriktad ledare som har ett stort intresse för de frågor som faller inom området Arbetsgivarutveckling och som på så sätt kan inspirera till fortsatt utveckling inom området. Du har gedigen erfarenhet av de frågor som ryms inom uppdraget, sannolikt från en komplex verksamhet. Du kommer att leda och ingå i flera nationella forum och nätverk där din förmåga till samverkan, att lösa viktiga frågor och att driva utveckling inom området blir avgörande. Du ser möjligheter i digitaliseringens-och ett processorienterat arbetssätt samt vill bidra till den utvecklingen för AGU och HR-avdelningen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • för funktionen relevant akademisk examen
 • minst fem års aktuell chefserfarenhet av att driva och leda i en stor och komplex organisation
 • erfarenhet från en stor och komplex organisation inom området arbetsgivarutveckling -med goda kunskaper inom arbetsgivarpolitik, arbetsrätt och lönebildning
 • flerårig erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
 • god erfarenhet av att leda och driva komplexa förändrings- och utvecklingsarbeten
 • ingått i ledningsgrupp på strategisk nivå
 • erfarenhet av samverkan med arbetstagarorganisationer

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har: 

 • erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer (chef över chefer)
 • erfarenhet av att leda området arbetsgivareutveckling i en stor och komplex organisation
 • erfarenhet av att hantera arbetsrättsliga processer
 • bred erfarenhet och kunskap inom HR-området med både strategiskt och operativt fokus
 • erfarenhet av arbete i polismyndigheten eller annan offentlig verksamhet
 • erfarenhet av ett processorienterat arbetssätt
 • gedigen chefs- och ledarskapsutbildning

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor: 

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Information om uppdraget lämnas tf avdelningschef Fredrik Modigh, fredrik.modigh@polisen.se eller biträdande avdelningschef Pernilla Bergman, pernilla.bergman@polisen.se

Information om rekryteringsprocessen lämnas av HR-konsult Maria Uebel,
073-803 48 76, maria.uebel@polisen.se

Parallellt med annonseringen har Jefferson Wells uppdrag att genomföra en process för Executive Search. Rekryteringskonsult Rutger Carlheim-Gyllenskiöld 070-377 53 52 eller Anna Arborelius 072-537 50 11 svarar på dina frågor.

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Seko Polisen, Saco-S och ST nås via Polismyndighetens växel 114 14.

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering: Stockholm


Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 18 december 2022 via e-post till jobb.chef@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A540.068/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm eller kontakta ansvarig HR-konsult. I din ansökan vill vi att du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.
Parallellt med annonseringen har Jefferson Wells uppdrag att genomföra en process för Executive Search.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen. Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 18 december! 

Sök jobbet

Ansök via e-post