Beslutfattare till Gränspolisen Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Kalmar, Malmö, Växjö

Län

Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län

Utlyst

19 september 2022

Ansök senast

09 oktober 2022

Referensnummer

A526.933/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu ett antal beslutsfattare till Gränspolisenheten i region Syd som är analytiska, prestigelösa och lösningsfokuserade. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats

Inom Gränspolisenheten finns idag fyra sektioner gränskontrollsektionen, flygplatssektionen, verkställigheter samt utredningssektion och ett kansli. Beslutsfattarna ligger i sektionen verkställighet.
Gränspolisenheten i region Syd ansvarar för gränspolisverksamheten i hela regionen. Gränspolisenhet Syd har verksamhet i Kalmar, Växjö, Helsingborg, Karlshamn, Malmö och på Sturup/Malmö Airport. Enhetens uppdrag innefattar yttre och inre gränskontroll, verkställigheter samt utredning och spaning. Uppdraget innefattar även internationellt samarbete kopplat till gränspolisfrågor och efterlysningar. Beslutsgruppen ansvarar för beslut, råd, stöttning och expertiskunskap dygnet runt.

Vi söker nu beslutsfattare till Malmö och/eller Växjö/Kalmar.
Varierande arbetsuppgifter och uppdrag hos beslutsgruppens kan även innebära att medarbetare kan sitta på andra orter än deras arbetsort. Arbete kan också vid tillfälle utföras på distans, eller andra orter, vid exempelvis insatser.

Arbetsbeskrivning

Som beslutsfattare för utlänningsärenden kvalitetssäkrar du utlänningsverksamhet och fattar beslut i utlänningsärenden. Besluten rör inre och yttre gränskontroll, avvisning, förvar och verkställighet av avvisning/utvisning/Dublinöverföring. Du skriver yttranden, håller i muntliga förvarsförhandlingar och representerar Polismyndigheten i Migrationsdomstolen. Du arbetar företrädesvis med verkställighetsärenden. Arbetet är ett samspel, främst med handläggarna i verkställighetsärenden och verkställighetsledningen, med även med andra aktörer.
I rollen fungerar du även som juridisk expert och strateg på området och följer med i de förändringar som sker i lagstiftning och tolkningar. Du ger råd och stöd i rättsliga frågor. Du samarbetar med andra myndigheter, såväl i Sverige som i utlandet.

Beslutsfattartjänsten inom gränspolisen i region syd genomgår just nu ett arbete där tjänstens roll, funktion och inriktning framöver befinner sig i en pågående utvecklingsprocess. Därav kan sidouppdrag eller tillikauppgifter tillkomma i tjänsten.

Dina arbetstider är dagtid, med möjlighet till flex. Obekväma arbetstider kan förekomma vid behov.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

• Beslutsfattare i utlänningsärenden inom ramen för Polismyndighetens arbetsordning.
• Som beslutsfattare företräda myndigheten i förhandlingar om fortsatt förvar och överklagade beslut.
• Som beslutsfattare företräda Polismyndigheten i förvaltningsrätten.
• Utgöra stöd med råd och direktiv till handläggarna i verkställighetsärenden så att de hanteras på ett effektivt, humant och rättssäkert sätt.
• Utgöra regionalt kunskapsstöd och handledning i utlänningsrätten.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
• Polisexamen eller motsvarande akademisk examen inom juridik, eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• minst ett års erfarenhet av att arbeta inom utlänningsverksamhet
• mycket god svenska i tal och skrift
• mycket god engelska i tal och skrift
• körkort för manuell växel med behörighet lägst klass B, då resor i tjänsten kan bli aktuellt.

Meriterande om du utöver ovan även har:
• erfarenhet av beslutsfattande inom Polismyndigheten
• erfarenhet av beslutsfattande inom utlänningsärenden
• erfarenhet av verkställighets- och återvändandearbete
• erfarenhet av att handlägga förvaltningsrättsliga ärenden och processföring av dem i domstol.

Personliga egenskaper
Som beslutsfattare kan omständigheter och situationer snabbt förändras, därför har vi stora krav på din flexibilitet och ser att du jobbar lösningsfokuserat även under press. Tjänsten innebär också att du kommer att hantera komplexa avvägningar och bedömningar inom det för området aktuella lagstiftningen.

Arbetet med utsatta människor ställer krav på personlig mognad och att polisens värdegrund avspeglas i ditt arbetssätt. Du har ett professionellt förhållningssätt och hög integritet samt ett högt sekretessmedvetande.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Micael Gerdbo, rekryterande chef Malmö, micael.gerdbo@polisen.se

Magnus Drahosch rekryterande chef Växjö/Kalmar, magnus.drahosch@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Hanna Ryne, 076 117 71 50, hanna.ryne@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet region Syd; Theres Lindgren, tfn: 0702-87 89 99

ST region Syd; Lise-Lotte Lindberg tfn: 010-561 60 46

Seko Polisen; Monica Veberg, tfn: 0705-49 11 35

SACO-S; Carina Ivarsson, tfn: 0733-48 37 10

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som handläggare eller polisinspektör med provanställning om sex månader.
Arbetsort: Malmö och/eller Växjö/Kalmar
Arbetstid: Dagtid flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Beslutsfattare utlänningsärende, Verkställighetssektionen, Gränspolisenheten, Region Syd
Antal tjänster: 2 st

Du kommer att genomgå särskild utbildningsplan under sex månader samt erbjudas en beslutsfattarutbildning i utlänningsrätt när sådan genomförs. Om du inte har en anställning vid Polismyndigeten tillämpas sex månaders provanställning. Är du redan polisanställd får du en prövotid under sex månader och därefter ny funktion som beslutsfattare efter godkänd prövoperiod.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 9 oktober 2022. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med A526.933/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig ta kontakt med HR-konsult Hanna Ryne, för vidare information.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post