Chef till polisområde Värmland och polisområde Örebro i polisregion Bergslagen

Är du redo för förändring och en större utmaning? Är du redo att göra något nytt, utmanande och garanterat utvecklande som ledare inom polisen?

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Årjäng, Arvika, Askersund, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hällefors, Hallsberg, Hammarö, Karlskoga, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Munkfors, Nora, Örebro, Säffle, Storfors, Sunne, Torsby

Län

Örebro län, Värmlands län

Utlyst

22 september 2022

Ansök senast

13 oktober 2022

Referensnummer

A533.204/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Polisregion Bergslagen sträcker sig över tre län med stora geografiska avstånd, fantastisk natur med fjäll, berg och vidsträckta landskap och skogar. Region Bergslagen har ca 2 300 medarbetare och vid ingången av 2025 kommer vi att vara ca 2 500 medarbetare. Regionen gränsar till fyra andra polisregioner och Norge i väster.

Polisområde Värmland har ca 500 anställda. Polisområdet består av fyra lokalpolisområden (Karlstad, Torsby, Arvika och Kristinehamn), två sektioner (utredning- och utredningsjour) samt ett kansli beläget i Karlstad. Polisområdet sträcker sig över 16 kommuner och präglas av såväl storstads som lantlig miljö. Flera spännande utvecklingsprojekt pågår för att utveckla arbetet i jourmiljö, områdespolisverksamheten och en utvecklad operativ verksamhet med norsk polis i Eda kommun, Morokulien.

Polisområde Örebro har ca 600 anställda. Polisområdet består av fyra lokalpolisområden (Lindesberg, Örebro, Karlskoga och Hallsberg), två sektioner (utredning- och utredningsjour) samt ett kansli beläget i Örebro. Polisområdet sträcker sig över 12 kommuner och präglas av såväl storstads som lantlig miljö. Örebro är Regionens huvudsäte vilket präglar området och samverkan med andra myndigheter och externa aktörer. Under året har polisområdet bland annat initierat ett viktigt projekt GVI (Group violence intervention) i samverkan med kommunen, kriminalvården och länsstyrelsen.

Vi söker nu en polisområdeschef till Värmland och en polisområdeschef till Örebro.

Arbetsbeskrivning

Är du redo för förändring och en större utmaning?
Är du redo att göra något nytt, utmanande och garanterat utvecklande som ledare inom polisen? Är du en modern förändringsledare, med blick för helheten och förmågan att få andra att växa och utvecklas? I så fall har du chansen att ta plats i ett strategiskt ledningsteam i polisregion Bergslagen.

Regionpolischef Patrick Ungsäter

”Min hälsning till dig som ska bli polisområdeschef i region Bergslagen!

Vi har sedan 2015 arbetat systematiskt för att utveckla vår verksamhet, se helhet före delar och medverka till en sammanhållen svensk Polis.  Vi fortsätter utveckla våra överordnade prioriteringar, tillväxt, lokal närvaro och komplex brottslighet samtidigt som vi nu tar nästa steg och höjer ambitionsnivån rejält i vårt brottsförebyggande arbete. Vi ska bli än mer närvarande i lokalsamhället och öka brottsuppklarningen. Vi ska fortsätta att arbeta med utvecklingen av utredningsverksamheten, inte minst med brott mot särskilt utsatta. Utifrån erfarenheterna med snabbare lagföring fortsätter vi utveckla samverkan i rättskedjan med åklagare, domstolar och kriminalvården.

Vi behöver alltid tänka oss in i framtiden, skapa oss en bild av vad den bär på för våra medborgare, för våra medarbetare och därmed för polisens uppdrag. För att möta framtiden tidigt och på bästa sätt behöver vi som ledare ha en stark förankring och närvaro i vår verksamhet, förstå uppdraget och vad som är viktigt samt vad som faktiskt gör skillnad för medborgarna. Här möter vi såväl brottsoffer som misstänkta gärnings-personer med respekt och tydlighet. Vi tar likhet inför lagen, jämställdhet och mångfald på stort allvar. Regionen samverkar aktivt och prestigelöst med lokalsamhället, andra myndigheter och regioner för att skapa hållbara och långsiktiga strukturer som stödjer vårt grunduppdrag.

I vår ledningsgrupp strävar vi efter att ha en hög tillgänglighet och närvaro i vår verksamhet. Vi är måna om allas arbetsmiljö och samverkar med arbetstagar-organisationer och skyddsorganisationen på ett förekommande och förtroendefullt sätt. Vi arbetar tillsammans för att förebygga risker och hinder och hos oss är det alltid okey att säga som det är för att hitta de bästa lösningarna tillsammans.

Vi höjer ambitionsnivån inom kompetensutvecklingsarbetet och är kreativa i vårt arbete för att attrahera och behålla fler medarbetare. Vi arbetar aktivt med chefsutveckling, ser till att såväl nuvarande som nästa generation medarbetare, chefer och ledare får de bästa av förutsättningar. Det är ett av våra viktigaste uppdrag – nästa generation ska vara bättre än oss!

Jag har det största förtroendet för våra medarbetare och chefer, det ska du också ha. De är skickliga och ambitiösa men känner sig emellanåt otillräckliga i sitt uppdrag. Därför strävar vi efter att våra kollegor ska kunna gå hem efter varje arbetspass med en känsla av stolthet. Vi placerar beslutsmandat så nära ”verkligheten” och lokalsamhället som det är möjligt och lämpligt för att alla ska vara delaktiga i vårt uppdrag och vår utveckling.

Som polisområdeschef i region Bergslagen är du en delägare i regionens strategiska ledningsgrupp med ett viktigt uppdrag att utveckla verksamheten för polisområdets, regionens och polisens bästa. Det innebär att vi alltid ställer oss frågan vad som är bäst för helheten och samverkar över områdets och regionens gränser. Det vi gör ska vara bra för helheten vilket innebär att du behöver vara prestigelös och ödmjuk samtidigt som du är tydlig med förväntningar och resultat.

Som ledare i region Bergslagen delar du våra värden som innebär att vi strävar efter att vara:

 • tydliga, uppriktiga och modiga i vårt sätt att kommunicera
 • respektfulla och ansvarstagande
 • tillitsskapande genom att våga släppa kontrollen och bygga relationer över gränser
 • hållbara genom att vara tydliga med våra förväntningar och utgå från att alla gör sitt bästa liksom att ha balans i privat- och arbetsliv
 • stödjande genom att vi ger varandra återkoppling.

Jag ser fram emot att få läsa din ansökan till ett av samhällets finaste uppdrag. Här kan du verkligen påverka nutid och framtid för våra medarbetare och medborgare. Det vi gör tillsammans är alltid meningsfullt, många gånger utmanande men också fantastiskt kul och utvecklande.

Jag ser fram emot vårt samarbete. Välkommen med din ansökan!”

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst ett par års erfarenhet av att driva och leda i en komplex organisation genom och tillsammans med andra chefer
 • ett par års erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
 • erfarenhet av att framgångsrikt leda och driva förändrings- och utvecklingsarbete
 • ingått i ledningsgrupp på strategisk nivå
 • relevant akademisk examen och/eller polisexamen
 • erfarenhet av att arbeta inom rättsväsendet

Det är meriterande om du har

 • chefs- och ledarskapsutbildning för strategisk nivå

När vi anställer kommer vi att lägga mycket stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Vi strävar efter en jämnställd ledningsgrupp. För oss är det viktigt att du har ett värderingsdrivet ledarskap i enlighet med polisens uppdrag. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Det är viktigt för oss att du som söker står för ett ledarskap där du med energi, drivkraft och förmåga till likabehandling är ett föredöme för dina medarbetare. Du ser till medborgarnyttan och sätter alltid polisens övergripande uppdrag främst. Vi tror också att det är viktigt att du har kompetensen att omhänderta redan genomförda förändringar och fortsätta att utveckla enheten genom ständiga små effektiviseringar

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Lina Karlsson, HR-konsult, på telefon 010-56 416 53 alternativt rekryterande chef Patrick Ungsäter på tfn 010-56 734 11.

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Carl Stöltenheim, tfn 073-071 30 34
ST: För PO Värmland Mikael Skoglund, tfn 070-609 73 08 och för PO Örebro Maria Glantz Rajokvic, tfn 076-119 38 58
Seko Polisen och Saco-S nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning som polismästare med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Karlstad (PO Värmland) eller Örebro (PO Örebro)

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 13 oktober 2022 via e-post till jobb.chef@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A533.204/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post