Gruppchef till Samordningsgruppen på Polisflygssektionen vid Nationella operativa avdelningen

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Österåker, Salem, Sigtuna, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Tyresö, Upplands väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Värmdö, Vaxholm

Län

Stockholms län

Utlyst

21 september 2022

Ansök senast

05 oktober 2022

Referensnummer

A530.240/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Polisflyget är en del av Operativa enheten på Noa. I dagsläget har Polisflyget cirka 90 medarbetare. Polisflyget har fem helikopterbaseringar: Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Inom sektionen finns också en UAS-grupp, CUAV-grupp och en samordningsgrupp som innehåller nio medarbetare med olika specialistbefattningar.

Vi söker nu en gruppchef för Samordningsgruppen.

Arbetsbeskrivning

Som chef för samordningsgruppen rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har personalansvar för medlemmarna i gruppen och att stödja dem i sitt respektive uppdrag. Du kommer även vara del i den nationella planeringen för Polisflygets helikopterverksamhet, planera för större insatser för Polisflyget och vara del i stab som IL-Luft.

Arbetet kännetecknas av ett stort inslag av eget ansvarstagande och du kommer att få vara med och planera och utveckla verksamheten tillsammans med övriga gruppchefer.

De vanligast förekommande arbetsuppgifterna är:

 • Stödja gruppmedlemmarna i sina respektive uppdrag
 • Nationell planering/samordning gällande personal-och helikopterresurser
 • Vara del i staber vid insatser och särskilda händelser som IL-Luft

Arbetet utgår i normalfallet från Polisflygets lokaler i Sörentorp i Solna. Vid planerade och akuta operativa händelser kan arbetet komma att bedrivas på annan plats i landet. Det operativa arbetet ställer krav på att du kan arbeta koncentrerat under längre tidsperioder och klarar av att bilda en lägesuppfattning baserad på teknisk information.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Minst sex månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller motsvarande
 • Erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • Polisexamen
 • Datorvana

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • Ingått i ledningsforum
 • Erfarenhet av Polisflygets helikopterverksamhet
 • Erfarenhet av operativ planering
 • Erfarenhet av insatsledning
 • Erfarenhet av stabsarbete
 • Arbetat med grupputveckling
 • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå

Beskriv i din ansökan hur du uppfyller ovanstående krav.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Lina Karlsson, HR-konsult, på telefon 010-56 416 53 alternativt rekryterande chef Jonas Andersson på tfn 010-56 342 88.

Fackliga företrädare

Andreas Johansson, SACO, tfn 073-084 13 01
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 42

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med en funktion som gruppchef
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Stockholm

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan  

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 5 oktober 2022 via e-post till jobb.noa@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A530.240/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post