Internetinhämtare till Underrättelseenheten i Region Väst

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

13 september 2022

Ansök senast

27 september 2022

Referensnummer

A501.984/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Till gruppen för internetinhämtning söker vi nu två nya medarbetare. Har du stort intresse för internet och sociala medier? Följer du med i samhällsdebatten och vad som händer inom utvecklingen av dessa plattformar? Du kanske även har förståelse för hur dessa plattformar fungerar på ett djupare plan? Vi erbjuder ett stimulerande och omväxlande arbete med stora möjligheter att själv påverka hur arbetet bedrivs.

Beskrivning av arbetsplats
Underrättelseenheten ansvarar för Polisregion Västs underrättelseverksamhet. Vid underrättelseenheten bedrivs taktisk, operativ och strategisk underrättelseverksamhet i syfte att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. I uppdraget ingår att kartlägga organiserad brottslighet, inhemsk extremistisk brottslighet samt annan allvarlig brottslighet. Underrättelseenheten levererar beslutsunderlag till polisregionens ledning, utredningsverksamhet och brottsförebyggande verksamhet. Därtill samverkar underrättelseenheten med de andra brottsbekämpande myndigheterna i regionen.

Arbetsbeskrivning

Efter avslutad utbildning, som sker både internt och externt, kommer du att självständigt och i grupp bedriva underrättelseinhämtning (”internetspaning”) på sociala medier och andra plattformar. Du förväntas kunna arbeta i projektform tillsammans med andra funktioner på enheten samt självständigt fördjupa dig inom en tilldelad inriktning som är relevant för underrättelseenheten. Inom ditt ansvarsområde ligger även viss omvärldsbevakning samt att delta i framställning av beslutsunderlag för både strategisk och operativ polisverksamhet.

För att vara framgångsrik i rollen som internetinhämtare krävs att du följer med i utvecklingen av sociala medier, nya plattformar och tekniska lösningar från ett användarperspektiv.

Verksamheten präglas av högt säkerhetsmedvetande och bedrivs med hög rättssäkerhet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är/har:

 • polisexamen och/eller akademisk examen (beteendevetenskap, kriminologi, systemvetenskap/IT, statsvetenskap, marknadsföring eller annan inriktning som arbetsgivaren bedömer relevant). Alternativt för tjänsten relevant utbildning kombinerat med arbetslivserfarenhet från underrättelsetjänst, undersökande journalistik eller liknande, som arbetsgivaren bedömer likvärdig och relevant.
 • minst två års arbetslivserfarenhet från ett område som arbetsgivaren bedömer relevant, exempelvis från underrättelsetjänst och/eller undersökande journalistik.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
 • svensk medborgare 

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • språkkunskaper, i tal och skrift, utöver svenska och engelska
 • erfarenhet av spaning, hemliga tvångsmedel eller särskilda spaningsmetoder
 • erfarenhet av arbete med internet och sociala medier
 • erfarenhet av underrättelsearbete, framförallt OSINT
 • erfarenhet av att inhämta, registrera och bearbeta stora mängder information
 • erfarenhet av bildredigering
 • goda och breda IT-kunskaper som arbetsgivaren bedömer relevanta
 • erfarenhet av praktisk tillämpning av psykologi t.ex. marknadsföring eller försäljning
 • programmering (t.ex. Python, Ruby eller JavaScript)

Personliga egenskaper
I denna roll kommer du ha både interna och externa kontakter vilket kräver att du har god samarbetsförmåga, god kommunikationsförmåga både i tal och skrift samt att du kan förmedla komplex information. 

Eftersom området kännetecknas av en snabb utveckling behöver du ha ett eget intresse för kunskaps- och kompetensutveckling. Du är nyfiken, kreativ och uthållig i arbetet. Arbetstempot är periodvis högt varför du behöver vara noggrann, ha förmåga att ta in och analysera information och se sammanhang samt kunna prioritera och identifiera det som är väsentligt. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du har hög integritet och ett professionellt förhållningssätt då du kommer hantera skyddsvärd information.

Utöver det är du social, nyfiken och har lätt för att etablera nya kontakter och skapa förtroende. Du följer med i samhällsdebatten och har en egen moralisk och etisk kompass som passar väl in i myndigheten. 

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper. Arbetsprov kan komma att användas i urvalsprocessen.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:Jesper Nordberg, tf gruppchef. Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: AnnaKarin Jungerfelt. Båda nås via polisens växel 114 14

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen. Nås via polisens växel
114 14

 

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning kan bli aktuellt
Arbetsort: Göteborg
Arbetstid: Dagtid med flex. Förändring kan komma att bli aktuellt i takt med att verksamheten utvecklas. Redan idag förekommer det viss tjänstgöring på kväll, helg och annan ort.
Tillträde: Enligt överenskommelse.

 I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar. 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.vast@polisen.se senast den 27 september 2022. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A501.984/2022 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering 

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. 

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande 

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen. 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!