Chef till internationella sektionen, Nationella operativa avdelningen

Internationella sektionen består av cirka 65 medarbetare fördelade på 5 grupper. Huvuduppdraget är att vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt (Single Point of Operational Contact, SPOC) för Europol, Interpol, Sirenekontoret och sambandsmännen.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Österåker, Salem, Sigtuna, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Tyresö, Upplands väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Värmdö, Vaxholm

Län

Stockholms län

Utlyst

19 januari 2023

Ansök senast

05 februari 2023

Referensnummer

A031.357/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. På avdelningen finns internationella enheten, utredningsenheten, operativa enheten, kontaktenheten, underrättelseenheten, enheten för utveckling av brottsbekämpning samt kansliet. Avdelningen har över 1900 anställda och finns på ett flertal orter i hela landet.

Internationella enheten ansvarar för de samarbeten som till exempel pågår inom FN, Europol, Interpol, Östersjöområdet och med nordiska länder samt andra internationella uppgifter. Enheten ansvarar även för EU-samordningen. Vidare ansvarar enheten för utlandsstyrkan och de internationella utvecklingsprojekten. Enheten ansvarar också för att, i samverkan med operativa enheten, dygnet runt vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt för samordning av internationella ärenden.

Arbetsbeskrivning

Internationella sektionen består av cirka 65 medarbetare fördelade på 5 grupper. Huvuduppdraget är att vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt (Single Point of Operational Contact, SPOC) för Europol, Interpol, Sirenekontoret och sambandsmännen.

Sektionen ska bemanna SPOC dygnet runt. Sektionen är också ansvarig för alla inkommande och utgående frågeställningar från utländska brottsbekämpande myndigheter.

Sektionen är också nationell kontaktpunkt för samverkande brottsbekämpande svenska myndigheter. Sektionens uppdrag spänner över alla brottsområden, därför är samverkan med övriga delar av Noa samt polisregionerna viktig. Sektionen har även ett lokalt/regionalt viktigt uppdrag genom processledning av polisområdenas IOH (Internationella Operativa Handläggare).

Som chef för internationella sektionen förväntas du företräda Noa och Polisen i olika forum. Du ansvarar bl.a. för funktionen Head of SPOC samt biträdande HENU (Head of Europol national Unit).

Som sektionschef ingår att fortsätta utveckla och skapa förutsättningar för en fullt ut myndighetsgemensam SPOC. Som sektionschef ska du även vara beredd att fortsätta det utvecklingsarbete som pågår inom andra delar av sektionen. Som chef har du arbetsmiljöansvar och ansvar för en god och sund arbetsmiljö, du håller de samtal som ingår i chefens uppdrag.

 

Som chef för internationella sektionen rapporterar du till chefen för Noas Internationella enhet (IE). Du ingår i IE:s ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att IE:s uppdrag genomförs, samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för internationella sektionens verksamhet och dess resultat. I din roll företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har/är:

 • polis enligt polisförordningen
 • ett par års erfarenhet av att driva och leda tillsammans med andra chefer den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
 • erfarenhet av att framgångsrikt leda större förändrings-och utvecklingsarbeten
 • ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum

Vi ser även gärna att du har:

 • minst sex månaders erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer och arbetsledare den senaste femårsperioden
 • god och aktuell kännedom om polisens internationella verksamhet
 • erfarenhet av att driva samverkan med myndigheter utanför polisorganisationen
 • behärskar engelska språket i tal och skrift
 • chefs- och ledarskapsutbildning

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskaps-förmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Lina Karlsson, HR-konsult, på telefon 010-5641653 alternativt rekryterande chef Håkan Wall på tfn 010-5641401

Fackliga företrädare

Saco-S, Lawen Dehghani, 010-563 85 79
Polisförbundet, Sofia Ask, 010-563 87 10
Fackförbundet ST, Johan Gertz, 010-567 70 92
Seko Polisen, Karna Tillheden, 010-561 66 27

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning som poliskommissarie med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placeringsort Stockholm
 • Förtroendearbetstid

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 5 februari 2023 via e-post till jobb.chef@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med A031.357/2023 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

                                    

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post