Finansiell utredare till Aktionsgruppen, Regionala utredningsenheten, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

30 januari 2023

Referensnummer

A015.736/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Till vår regionala utredningsenhet söker vi nu en finansiell utredare som är strukturerad, nyfiken och ambitiös. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige

Den regionala utredningsenheten ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Utredningsenheten har ett flertal regionala processansvar där enheten och sektionerna samordnar och driver verksamhetsutveckling ur ett regionalt perspektiv i samverkan med Nationella operativa avdelningen och övriga regioner. Vid enheten organiseras även bekämpandet av människohandel, aktionsgrupper, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete, regional spaningsverksamhet, forensisk verksamhet, utredningssektion, regionalt IT-brottcentrum samt kamerabevakning och analys. Vid utredningsenheten pågår kontinuerligt förändringsarbeten som givet den nuvarande samhällsutvecklingen syftar till att stärka enhetens kapacitet att framgångsrikt, såväl idag som på sikt, hantera komplexa utredningsärenden. Enheten består av nio sektioner och ett kansli. Regionala utredningsenhetens verksamhet finns i hela Region Syd.

Aktionsgruppsverksamheten är en del av den nationella, myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Verksamheten styrs av Operativa Rådet och består av totalt 8 sektioner, organisatoriskt placerade i landets 7 olika polisregioner samt på Noa. Målet med satsningen är att polisen tillsammans med utvalda myndigheter ska bekämpa den organiserade brottsligheten genom lagföring, administrativa åtgärder och återtagande av brottsvinster. Fokus för satsningen är att bekämpa allvarlig, samhällshotande organiserad brottslighet och organiserad brottslighet i lokalsamhället, med särskilt fokus på utsatta områden. Arbetet ska präglas av effektivitet och uthållighet med syfte att långsiktigt uppnå ett mer rättssäkert och tryggare samhälle.

Vid sektionen för aktionsgruppsverksamhet i region syd bedrivs både utrednings- och spaningsverksamhet. Här blir du en viktig del av den brottsbekämpande verksamheten. Många av utredningarna har nationell och/eller internationell anknytning varför samarbete med Europol är vanligt förekommande.

Arbetsbeskrivning

Som finansiell utredare på aktionsgruppen kommer du utföra olika typer av finansiella utredningar, men också vara ansvarig handläggare för tex penningtvättsbrott eller andra grova brott. Du kommer att arbeta både självständigt och tillsammans med andra för att spåra och säkra tillgångar, biträda vid husrannsakan och hålla förhör under förundersökningens gång. Din finansiella kompetens kommer att vara vägledande för övriga funktioner på sektionen i arbetet med att återta brottsvinster.

Du ansvarar för att finansiell information inhämtas, struktureras, bearbetas, visualiseras och presenteras i de olika faserna av utredningen. Arbetet kommer att rikta sig mot såväl fysiska personer som olika typer av bolag. Arbetet sker inom ramen för det myndighetsgemensamma samarbetet vilket innebär en kontinuerlig samverkan med representanter från övriga aktuella myndigheter.

Det finansiella utredningarbetet är en del av sektionens uppdrag när det gäller att utreda grova brott. Din primära arbetsuppgift är att handlägga ärenden av finansiell karaktär, men vid behov kommer du även få biträda med annat utredningsarbete, varför vi gärna ser att du redan har eller vill skaffa dig erfarenhet som utredare av grova brott.

Resor och arbete på annan ort förekommer.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Ekonomisk högskoleutbildning alternativt polisexamen, eller annan likvärdig utbildning som bedöms relevant för tjänsten.
 • Praktisk erfarenhet av ekonomiska analyser eller motsvarande, som bedöms relevant för tjänsten
 • God kunskap och vana av att arbeta med MS Office och Excel.
 • God förmåga att kunna sammanställa och föredra ärenden på ett pedagogiskt sätt
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska
 • Svenskt B-körkort

Det är meriterande om du även har:

 • Erfarenhet av utredningarbete inom polisen eller annan brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet från finansiellt arbete på annan institution som relevant för tjänsten, tex bank
 • Erfarenhet av ekonomiskt utredningsarbete på annan myndighet, tex Kronofogdemyndigheten, Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten
 • Erfarenhet av finansiella utredningar
 • Erfarenhet av utredning av penningtvättsbrott
 • Polisiär bakgrund 
 • Ytterligare språkkunskaper, ange gärna vilka i din ansökan
 • Erfarenhet av analysarbete

Personliga egenskaper: 
Som person är du noggrann, strukturerad och ambitiös, men också nyfiken och ödmjuk. Du har en god analytisk förmåga, känner ett ansvar för att utveckla och driva arbetet framåt och är duktig på att prioritera och avgränsa arbetet inom ramen för ditt uppdrag.

Vi ser gärna att du har ett gott omdöme och god social kompetens, är medveten om bemötandets betydelse och vikten av att behandla människor lika. Du har god samarbetsförmåga och kan arbeta både självständigt och i grupp tillsammans med andra funktioner och myndigheter.

Arbetet kräver även uthållighet, stresstålighet och flexibilitet. Det kommer att ställas höga krav på dig och ditt arbete då arbetsbelastningen periodvis är hög och kan förändras med kort varsel.

Vi kommer att lägga stor vikt vid din sociala kompetens och förmåga, samt dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Lina Jensen, 0730-489444, lina.jensen@polisen.se


Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Hanna Ryne, hanna.ryne@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Anders Karlsson 070-283 81 94

Seko Polisen, Monica Veberg 070-549 11 35              

SACO-S, Carina Ivarsson, 073-348 37 10

ST region Syd; st.region-syd@polisen.se alternativt via växeln 114 14           

 

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Dagtid, med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Finansiell utredare
Anställningsbenämning: handläggare/polisinspektör

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

I samband med denna rekrytering kan du behöva genomföra tester.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 30/1 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A015.736/2023 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

 

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post