Finansiell utredare till Polisområde Jönköping

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren.

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Eksjö, Gislaved, Habo, Jönköping, Nässjö, Värnamo

Län

Jönköpings län

Utlyst

19 januari 2023

Ansök senast

08 februari 2023

Referensnummer

A023.257/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Öst består av Södermanland, Östergötland och Jönköpings län. Verksamheten i regionen är organiserad i tre polisområden: Södermanland, Östergötland och Jönköping som tillsammans är indelade i nio lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, utredningsenheten och underrättelseenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Jönköping tillhör region Öst. Det geografiska området sträcker sig över 13 kommuner. Polisområde Jönköping är indelat i tre lokalpolisområden: Höglandet, Södra Vätterbygden och Värnamo. På polisområdesnivå finns utredningssektion och ett polisområdeskansli.

Utredningssektionen i polisområde Jönköping är organiserad i grova brott, spaningsverksamhet, brott i nära relation, bedrägeribrott, brottsamordning samt utredningsjour. Utredningssektionen har ett polisområdesgemensamt uppdrag och utreder brott inom hela polisområdet.

Som finansiell utredare tillhör du bedrägerigrupp två på utredningssektionen.

Arbetsbeskrivning

Som finansiell utredare ansvarar du för dina egna utredningar. Du kommer att biträda inom eventuella finansiella delar av andra utredningar där du kommer att arbeta i nära samarbete med utredare och förundersökningsledare. Finansiella utredare är delaktiga i hela utredningskedjan, från att ärendet kommer in till polisen till att det slutredovisas till åklagare. I tjänsten ingår uppdraget att föredra ditt arbete för förundersökningsledare och åklagare samt att lämna rekommendationer inför beslut eller vidare åtgärder.

Dina arbetsuppgifter innefattar bland annat ekonomisk kartläggning av både individer och nätverk genom t ex kontoanalyser, men också kartläggning av ekonomisk förmåga och tillgångars ursprung i frågor om förverkande och penningtvätt. Arbetsuppgifterna omfattar såväl inhämtade av och analys av material som förhör med misstänkt och vittnen främst gällande frågor av ekonomisk natur.

• Genomföra finansiella utredningar i syfte att spåra och kartlägga tillgångar, dokumentera och beräkna brottsvinster enligt direktiv från FU-ledare eller revisor på Åklagarmyndigheten.
• Vid möjlighet vara med vid husrannsakan för att säkra finansiella spår och tillgångar.
• Vara en kommunikationslänk mellan åklagare/revisor och brottsutredare avseende det finansiella området.
• Vid behov biträda åklagare i rätten vid kvarstads- och huvudförhandling avseende finansiella utredningsmoment och återtagande av brottsvinster.
• Uppmärksamma och kommunicera till åklagare/revisor/ärendehandläggare indikatorer på penningtvätt/finansiering av terrorism eller annan brottslighet som skulle kunna observeras vid exempelvis en kontoanalys.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
• Arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant, exempelvis revisor, ekonom eller skattebrottsutredning
• Dokumenterad praktisk erfarenhet av ekonomiska analyser
• Mycket goda kunskaper i Excel
• Svenskt körkort behörighet B för personbil
• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Det är meriterande om du har:
• Eftergymnasial examen inom ekonomi.
• Juridisk utbildning.
• Erfarenhet av tillgångsutredning
• Arbetslivserfarenhet av ärendehandläggning och/eller utredningsarbete, företrädesvis från offentlig verksamhet
• Erfarenhet av att utreda brott av ekonomisk karaktär

Personliga egenskaper
Vi söker dig som kan driva och ta initiativ i ditt arbete där du tar ansvar för dina arbetsuppgifter genom att prioritera, planera och strukturera ditt arbete. Du har även en god analytisk förmåga där du kan se sammanhang och söka upp den informationen du behöver för att lösa din uppgift. För att lyckas och trivas i rollen krävs vidare att du har en god förståelse för helheten och hur du bidrar till det gemensamma uppdraget genom att vara prestigelös och flexibel i ditt arbetssätt för att nå bästa möjliga resultat. Vidare ställs krav på din förmåga att samarbeta med andra både inom sektionen, polisområdet och i regionen samt externt. Rollen kräver slutligen att du är en skicklig kommunikatör som har en förmåga att presentera komplicerad information på ett lättförståeligt sätt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Niklas Brännström Gruppchef  010-566 77 21

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställning: Handläggare
Funktion: Utredare finans
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning om du inte redan är anställd inom Polismyndigheten.
Arbetstid: Veckoplanering 40h/v.
Placering: Jönköping. Kan diskuteras placeringsort inom Polisområdet.

Anställningsvillkor
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 8:e februari 2023 på jobb.ost@polisen.se. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult carl-a.svensson@polisen.se.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansök via e-post