Gruppchef till Nationellt bedrägericenter, Noa, Stockholm

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en utvecklingsdriven gruppchef till Nationellt Bedrägericenter vid Nationella operativa avdelningen, placering i Stockholm.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

12 januari 2023

Ansök senast

08 februari 2023

Referensnummer

A016.395/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Det innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt och att utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Utredningsenheten vid Noa har till uppgift att ansvara för utredning av vissa brottstyper som genom lag eller förordning föreskriver nationell handläggning eller är sällan förekommande. Därutöver ansvarar utredningsenheten för att biträda polisregionerna i den verksamhet regionerna inte har förmåga till på grund av dess komplexitet.

Nationellt Bedrägericenter (NBC) arbetar mot den organiserade brottsligheten och har ett process- och verksamhetsansvar för bedrägeribrottsligheten i Sverige. Sektionen består av tre grupper med sex inriktningar; operationssamordning och strategisk analys, metodutveckling, processledning och UL-frågor, beredningsinriktningen samt inriktningen för det brottsförebyggande arbetet. Här ska vi tillsammans bygga upp en förmåga till att bekämpa den organiserade brottsligheten med fokus på bedrägeribrottsligheten.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för gruppen brottsförebyggande arbete och beredning

Som chef för en av grupperna vid Nationellt bedrägericenter har du har särskilt ansvar för gruppens arbete med det brottsförebyggande arbetet, beredningsinriktningen samt att driva det dagliga arbetet mot den organiserade brottsligheten med fokus på bedrägerierna utifrån ett helhetsperspektiv. Vi på NBC samverkar mycket både inom och utanför polismyndigheten där du kommer ha en ledande och drivande roll. I uppdraget ingår även att inrikta verksamheten mot att tidigt identifiera nya modus, se kopplingar mot den organiserade brottsligheten och skapa förutsättningar för en effektiv brottsbekämpning.

Arbetsuppgifterna har en betydande nationell och internationell prägel vilket innebär att resor inrikes och utrikes förekommer.

Du rapporterar till sektionschef samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Tillsammans i ledningsgruppen kommer du ha stor möjlighet att påverka och utveckla både ditt eget, men även sektionens övriga uppdrag inom ramen för en tillitsbaserad ledningsstruktur.

Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst 12 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde
 • polisexamen och/eller annan för funktionen relevant utbildning
 • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av Polismyndighetens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • chefserfarenhet
 • erfarenhet av brottsförebyggande arbete
 • vana att företräda verksamhet på både svenska och engelska

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. 

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Mer information om uppdraget lämnas av rekryterande chef Jessika Nilsson, tfn 0733-315408.

Information om rekryteringsprocessen lämnas av HR-konsult Susanne Franzén, tfn 0730-963795.

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-49 04 22
SACO-S nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering: Kungsholmen, Stockholm
 • Arbetstidsförläggning: Förtroendearbetstid
 • Tillträde enligt överenskommelse

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 8 februari 2023 via e-post till jobb.noa@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A016.395/2023 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!