Gruppchef till Yttre gränskontrollsystem, Norrköping

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35000 medarbetare. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar.

Organisation

IT-avdelningen

Kommun

Norrköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

25 januari 2023

Ansök senast

15 februari 2023

Referensnummer

A045.840/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu en gruppchef till gruppen Yttre gränskontrollsystem vid IT-avdelningen i Norrköping.

Du kommer också att tillhöra den nästan 1000 personer starka IT-avdelningen som arbetar sida vid sida med de poliser som använder lösningarna. IT-avdelningen är helt avgörande för att Polisen ska klara sitt uppdrag nu och i framtiden.

Vi har vår arbetsplats i centrala Norrköping och det finns möjlighet att arbeta upp till två dagar i veckan hemifrån. Som statligt anställd på Polismyndigheten erbjuder vi även särskilda förmåner kring pension, föräldralön, friskvård m.m. Läs mer om våra förmåner och villkor här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för yttre gränskontrollsystem

Som chef för gruppen Yttre gränskontrollsystem rapporterar du till sektionschef samt ingår i enhetens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete.  Du har ett särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området och dess resultat. 

Gruppen ansvarar för att utveckla och förvalta system och mobila appar för yttre gränskontroll vilket bidrar till att öka säkerheten vid Schengenområdets yttre gränser samt medverkar till att förebygga, upptäcka och utreda terroristbrott.  Gruppen består av ett sammansvetsat gäng systemutvecklare, testare, kravanalytiker, tekniska produktspecialister och uppdragsledare. Som produktägare har du även stor möjlighet att påverka produkten.  Tjänsten kan även omfatta internationella uppdrag.

 Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst 3 års sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som chef, arbetsledare, projektledare eller liknande (den senaste femårsperioden)
 • erfarenhet av produktutveckling inom IT-området
 • erfarenhet av att leda och delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde (IT)
 • för funktionen relevant högskoleexamen/utbildning
 • kunskap och erfarenhet av agil metodik

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att agera i rollen som produktägare
 • erfarenhet av att ha deltagit i EU-fond finansierade uppdrag

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna här. 

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Sigrid Palmkvist HR-konsult, sigrid.palmkvist@polisen.se, alternativt rekryterande chef Katarina Westmar tfn: 070-2492451

Fackliga företrädare

Lawen Dehghani, Saco tfn: 010-563 85 79
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-561 66 27

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med funktion som chef, grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Norrköping

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 15e februari 2023 via e-post till jobb.na@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A045.840/2023 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post