Operatörer till Regionledningscentralen i Umeå

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

25 januari 2023

Ansök senast

28 februari 2023

Referensnummer

032.300/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Nu har du chansen att bli en del av polisens nav i händelsernas centrum. Här tar vi emot och hanterar inkommande ärenden av hög prioritet som rör Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands Län. Vår arbetsplats erbjuder dig ett spännande jobb där ingen dag är den andra lik och med en stor variation av arbetsuppgifter. Låter det som någonting för dig? Då tycker vi att du ska läsa vidare!

Vi söker nu poliser och civila operatörer till vår Regionledningscentral i Umeå. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige

Regionledningscentralen i region Nord ansvarar för polisens ingripandeverksamhet i hela regionen och är en sektion vid operativa enheten. Arbetsplatsen består bland annat av RLC-operatörer, RLC- befäl, och vakthavande befäl. På regionledningscentralen hanteras, bedöms och prioriteras inkommande telefonsamtal och radioanrop. Här leds regionens minutoperativa verksamhet samt de akut uppkomna större händelserna. Verksamheten vid regionledningscentralen präglas av ett tydligt medborgarperspektiv där regionledningscentralen ska upprätthålla en mycket hög tillgänglighet i ärenden som kräver omedelbara eller skyndsamma polisingripanden och en hög tillgänglighet i övriga ärenden. Verksamheten ska genomsyras av en vilja att alltid ge medborgaren en god service.

RLC är bemannat dygnet runt, årets alla dagar, inklusive veckoslut och storhelger.

Är du redo för en större uppgift? Välkommen med din ansökan.

Arbetsbeskrivning

RLC-operatörernas huvuduppdrag är att dygnet runt under ledning av RLC-befäl ta emot inkommande samtal till Regionledningscentralen, ge god service till medborgarna, bedöma och registrera informationen samt prioritera och beordra polisresurser till olika uppdrag enligt en nationellt fastställd prioriteringsordning. I ansvaret ingår att upprätthålla hög tillgänglighet i RLC, ge medborgarna ett bra bemötande samt säkerställa att polisen snabbt kan respondera på ärenden där medborgarna behöver omedelbar eller skyndsam hjälp av polis. I rollen är det viktigt att du verkar i enighet med Polismyndighetens värdegrund och medarbetarpolicy.

Som RLC-operatör:

 • hanterar du med stöd av RLC-befäl den händelsestyrda verksamheten utifrån en tydlig inriktning att Polisen ska vidta rätt initiala åtgärder för att klara upp fler brott.
 • arbetar du i team men också självständigt med löpande ärenden och insatser
 • upprätthåller du en överblick över alla yttre resurser, kommunicerar med dessa via radio samt bevakar att patrull som beordrats att utföra ett uppdrag kan avsluta detta på ett säkert sätt
 • samverkar du med interna och externa myndigheter, organisationer och samarbetspartners som SOS Alarm, Länsstyrelserna, Räddningstjänsterna, Fjällräddningsorganisationen och Ambulansverksamheten i regionen

Kvalifikationer

Kvalifikationer:

 • Gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper förvärvade genom studier
 • Mycket goda datakunskaper och förmåga att använda olika datasystem
 • Mycket goda kunskaper muntligt och skriftligt i svenska
 • God förståelse och muntlig kunskap i engelska
 • Minst 2 års arbetslivserfarenhet
 • Svenskt medborgarskap

Meriterande:

 • Svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) med godkänd aspirantutbildning och/eller eftergymnasial utbildning inom juridik eller annat relevant område som arbetsgivaren bedömer likvärdigt.
 • Arbetslivserfarenhet eller erfarenhet från ideell verksamhet av att bemöta människor i kris.
 • Arbetslivserfarenhet av arbete med hög simultanförmåga som larmcentralen, ambulans, sjukvården, försvarsmakten, kommunikationscentral, kundtjänst eller liknande arbete som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Erfarenhet av radiokommunikation.
 • Erfarenhet av Polisens IT-system .
 • Du har tidigare varit anställd som polis eller arbetar idag som polis inom polismyndigheten.
 • Genomgått operatörsutbildning i enlighet med RLC´s riktlinjer.
 • Behärskar annat språk utöver svenska och engelska. Muntligt och förståelse.
 • Minst 2 års sammanhängande arbetslivserfarenhet på heltid.

Personliga egenskaper:

 • Förmåga att på ett empatiskt sätt kommunicera, skapa förtroende och bemöta människor i utsatta situationer.
 • Du har en positiv attityd och tycker om att samarbeta med andra.
 • Under tidspress inhämta och förmedla relevant information till kollegor såväl som medborgare
 • Utvecklad simultankapacitet och förmåga att arbeta flexibelt
 • God förmåga att arbeta fokuserat, noggrant och metodiskt trots pressade situationer

Tester/Arbetsprover kan komma att användas under urvalsarbetet för att mäta kvalifikationer och förmågor. Stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

För mer information om tjänsten vänligen kontakta rekryterande chef:

Anna Oscarsson Larsson, Gruppchef RLC, 072- 200 48 67 eller via mail anna.oscarsson@polisen.se

Vid frågor som rör rekryteringsprocessen vänligen kontakta HR-konsult:

Emilia Höglund, 073 394 82 19 eller via mail emilia.hoglund@polisen.se  

Fackliga företrädare

Företrädare för Seko Polisen, Polisförbundet, SACO och Fackförbundet ST region Nord, samtliga nås via växeln 114 14.

Övrig information

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning, med provanställning om 6 månader.

Arbetsort: Umeå

Arbetstid: Arbetet bedrivs i skift på alla tider av dygnet under årets alla veckor, vilket innebär, dagtid, kvällstid, natt och helger.

Tillträde: Anställningen kommer att inledas med en 17v lång utbildning för att bli certifierad RLC-operatör, med start i augusti 2023.

Utbildning

En förutsättning för att bli aktuell för tjänsten är att du är tillgänglig under hela utbildningsperioden.

Under utbildningens teoretiska delar sker arbetet på dagtid måndag – fredag, under praktiktiden sker arbetet på treskift måndag- söndag

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.nord@polisen.se senast den 28/2 2023. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr A032.300/2023 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A032.300/2023 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!