Senior analytiker till verksamheten för flygpassageraranalys, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

25 januari 2023

Ansök senast

08 februari 2023

Referensnummer

A047.397/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Operativa enheten ingår i Noa och har i uppdrag att dygnet runt, i samverkan med Internationella enheten, ansvara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning, så att Polismyndighetens resurser används effektivt.

Nationella gränspolissektionen har processansvar för gränspolisverksamheten och ansvarar för att samordna, strukturera och metodutveckla polisens arbete med gränskontroll, inre utlänningskontroll och verkställigheter. Sektionen är nationell kontaktpunkt för EU:s gränskontrollbyrå Frontex och samordnar Sveriges deltagande i byråns gränskontroll- och gemensamma återvändandeoperationer.

Vid sektionen finns även den Nationella Samordningscentralen för gränsövervakningssystemet Eurosur, polisens ambassadsamordning och U-boken som registrerar inreseförbud. Utöver detta har sektionen verksamhet för flygpassageraranalys med syfte att analysera, bevaka och behandla information till behöriga svenska myndigheter, länder och Europol i syfte att bekämpa terrorism och allvarlig brottslighet.

Verksamheten för flygpassageraranalys (Passenger Information Unit, PIU) är en del av nationella gränspolissektionen. Verksamheten vid PIU utgår från lagen (2018:1180) om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen. Lagens syfte är att använda flygbokningsuppgifter för att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och grov brottslighet. Motsvarande enheter finns i EU:s samtliga medlemsstater och även i ett antal andra länder.

PIU har i uppgift att samla in och analysera bokningsuppgifter och hantera beställningar av passagerarinformation från behöriga svenska myndigheter, andra länder och Europol. Vid PIU finns en grupp för kvalificerad analys och två grupper för passageraruppgiftsbehandling. De nu aktuella tjänsterna finns i gruppen för kvalificerad analys.

Arbetsbeskrivning

Som analytiker i gruppen för kvalificerad analys kommer du att arbeta med databasen med bokningsuppgifter.

I dina arbetsuppgifter ingår att:

 • producera och presentera analyser och rapporter
 • bedriva omvärldsbevakning
 • utveckla kvantitativa och kvalitativa metoder
 • kombinera olika datakällor
 • informera om verksamheten
 • ha kontakt med beställare inom och utanför Polismyndigheten
 • representera PIU nationellt och internationellt

Du kommer vara del av en verksamhet där arbetsuppgifterna skiftar mellan att vara minutoperativa och strategiskt långsiktiga i en spännande arbetsmiljö där det finns möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk utbildning eller annan motsvarande utbildning eller yrkeserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska såväl som på engelska
 • Vana att hantera stora informationsmängder 

Det är meriterande om du även har:

 • Utbildning eller erfarenhet av underrättelseanalys/analysarbete
 • Erfarenhet från brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet av myndighetssamverkan
 • Kunskap om informationssäkerhet och sekretess
 • Mycket god erfarenhet av analysarbete
 • Andra språkkunskaper

Som en del i urvalsprocessen kan tester komma att användas.

Personliga egenskaper

Du kommer att arbeta både självständigt och i team och du behöver trivas med att skifta mellan olika sorters arbetsuppgifter. Arbetet präglas av högt tempo och du bör trivas med att ta egna initiativ, och att starta, driva och avsluta egna projekt av olika storlek och inriktning. Verksamheten är fortfarande under uppbyggnad och medarbetarna förväntas bidra till att utveckla rutiner och metoder. En stark vilja att driva igenom förändring är en fördel. Här kommer du att trivas som tycker om att vara en problemlösare och att söka dina egna uppdrag och uppgifter, och att växla mellan att arbeta med egna arbetsuppgifter och i projekt tillsammans med engagerade kollegor.

I arbetsuppgifterna ingår att presentera omfattande och komplexa analyser och det är därför viktigt att du kan beskriva och förklara dina metoder och resultat på ett pedagogiskt sätt, såväl muntligt som skriftligt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Martin Götblad på tfn 070-358 80 61.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö på 073-086 97 80.

Fackliga företrädare

Lawen Dehghani, Saco-S, tfn 010-563 85 79

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Anställningsform: tillsvidareanställning

Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm. Tjänsten kan innefatta resor, både nationellt och internationellt

Arbetstid: flexibel arbetstid

Omfattning: heltid

Tillträde: enligt överenskommelse

Funktion: Analytiker 

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar. Svenskt medborgarskap krävs för denna tjänst. 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 8 februari 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A047.397/2023 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen. 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post