Sommarvikariat - Gränskontrollanter till Arlanda

Gränspolisenheten är en regional enhet vid polisregion Stockholm som inom hela polisregionen arbetar med gränskontroller, inre utlänningskontroller och verkställigheter av beslut om avvisning och utvisning.

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Län

Stockholms län

Utlyst

23 januari 2023

Ansök senast

06 februari 2023

Referensnummer

A034.541/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Enheten bedriver också spaning och utredning avseende människosmuggling, brott mot utlänningslagen och gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet. Gränspolisenheten har det regionala ansvaret för internationella kontakter.

Lokalpolisområde Arlanda har ansvar för gränskontroll och inre utlänningskontroll på Arlanda och Bromma flygplats samt ordning och säkerhet på Arlanda. Lokalpolisområdesverksamhet bedrivs genom funktioner som stationsbefäl, yttre befäl, gruppchefer, och kommunpoliser. I gränskontrollverksamheten arbetar poliser, gränskontrollanter och utredare samt tekniker som utför dokumentundersökningar. Verksamheten bedrivs året om under dygnets alla timmar.

Arbetsbeskrivning

Din huvudsakliga arbetsuppgift är att kontrollera pass och övriga handlingar för in/utresande från Sverige. Vi arbetar underrättelsebaserat och i arbetet ingår bland annat profilering av resenärer och kontroll av dokument.
Du kommer också att dagligen samverka med andra myndigheter och externa aktörer. Arbetet som gränskontrollant innebär skiftarbete, årets alla dagar och dygnets alla timmar, för semestervikarier gäller fast schema dag och kväll. Som polisens ansikte utåt krävs det att du kan hantera olika situationer med hög servicegrad och bibehållen kvalitet även under hög arbetsbelastning.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Minst 3 månaders arbetslivserfarenhet
 • Avslutad gymnasial utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift
 • Erfarenhet av att dagligen bemöta externa aktörer via kundtjänst, reception eller annan verksamhet som innefattat kundkontakt som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Goda datakunskaper och är van datoranvändare
 • Körkort B
 • Fullgott färgseende - Vid intervjutillfället skall du visa upp ett intyg från optiker beträffande ditt färgseende. Intyget får inte vara äldre än sex månader

Meriterande:

 • Genomgått utbildning i gränskontroll (sedan Schengeninträdet)
 • Tidigare erfarenhet av gränskontrollarbete
 • Övriga språkkunskaper
 • Pågående eftergymnasial utbildning inom beteendevetenskap eller kriminologi, statsvetenskap, juridik eller andra utbildningar som arbetsgivaren finner relevant


Personliga egenskaper:

Din samarbets- och kommunikativ förmåga ska vara mycket god. Du ska ha stor flexibilitet för att gränspolisens totala verksamhet ska fungera.
Din arbetsförmåga och initiativförmåga är hög och du är ansvarstagande. Du kan fatta egna beslut och har gott omdöme. Du har ett samhällsintresse både nationellt och internationellt.

Det dagliga arbetet kan vara fysiskt krävande då skyddsutrustning är en del av arbetskläderna. 

Vi ställer höga krav på omdöme och noggrannhet i arbetet.

Du har förmåga att tempoväxla och att även under hög arbetsbelastning bibehålla fortsatt god service, fokus och kvalitet.

Mycket stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper för denna funktion.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef: Samer Shtaye

E-post: samer.shtaye@polisen.se

Tel: 070-2206323

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner för Polisförbundet, SEKO Polisen, SACO och ST nås via Polisens växel 114 14Övrig information

Anställningsform: Vikariat

Omfattning: Heltid

Tidsbegränsad: fr.o.m.  juni t.o.m. slutet av augusti 2023

Arbetstid: Fast schema dag och kväll

Utbildning: för att vara aktuell för anställning ska du kunna genomföra en 2 veckors utbildning som genomförs vecka 14 - 15 eller vecka 23 – 24, 2023. Man måste kunna delta under hela utbildningstiden för att vara aktuell för anställning.

Vi kommer med stor sannolikhet söka personer för tillsvidareanställning till hösten, det är meriterande att ha genomgått utbildningen och jobbat under sommaren. Det kommer dock krävas kompletterande utbildning i det fall man blir aktuell för tillsvidareanställning.

Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 6 februari 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A034.541/2023 i mailets ärendemening.

I ditt CV och personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade kvalifikationer och meriter

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post