IT-forensiker till Gävle, Uppsala och Västerås

Är du redo för en större uppgift? Vill du bidra med din djupa IT-kunskap och nyfikenhet hos en samhällsviktig arbetsgivare, då hoppas vi att du vill bli en av oss inom IT-forensik i Region Mitt.

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Gävle, Uppsala, Västerås

Län

Gävleborgs län, Uppsala län, Västmanlands län

Utlyst

23 maj 2023

Ansök senast

08 juni 2023

Referensnummer

A289.744/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, Region Mitt har ca 2 300 anställda. Regionen består av tre polisområden; Uppsala, Västmanland och Gävleborg, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Regionala utredningsenheten verkar inom ett flertal specialistområden, genom en sektion för aktionsgruppsverksamhet, en utredningssektion, en forensisk sektion och regionalt IT-brottscentrum.

Regionalt IT-brottscentrum består av tre IT-forensiska grupper samt gruppen för utredning av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB). IT-brottscentrums verksamhet bedrivs inom hela regionen och är fysiskt placerade på polisområdena Gävle, Västerås och Uppsala.

Arbetsbeskrivning

Vi som arbetar som IT-forensiker arbetar med IT-spår i brottsutredningar. Vi arbetar med att säkra, bearbeta, analysera och presentera den digitala bevisningen i olika utredningar. Hos oss får du bland annat arbeta med att tanka ner information från datorer och mobiltelefoner men det kan även vara annan digital utrustning såsom t ex drönare, kameror, övervakningssystem och IoT. Eftersom arbetet innebär att säkra digital bevisning kommer du att behöva montera isär hårdvara eller andra tekniska föremål för att lösa dina arbetsuppgifter.

Om du gillar att ständigt lära dig nya saker och arbeta med datorer, mobiltelefoner och annan teknik kan jobbet som IT-Forensiker passa dig.

Andra arbetsuppgifter som kan ingå är IT- forensiska undersökningar i nätverksmiljö, biträda vid husrannsakningar där till exempel digital bevisning ska säkras, skriva protokoll samt vittna i samband med rättegång. Arbetet som IT-forensiker är brett och utvecklande där det alltid finns något nytt att lära sig. 

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • God kunskap inom IT såsom, hårdvara, operativsystem och applikationer och system
 • Flera års aktuell erfarenhet av IT såsom, hårdvara, operativsystem och applikationer och system, från arbete, eller studier
 • Vana att felsöka IT-utrustning
 • Stort intresse av att lära dig mer om IT, teknik samt IT-forensik
 • God förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska
 • Körkort med B-behörighet
 • Svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du även har någon eller flera av följande:

 • Högskoleutbildning eller eftergymnasial utbildning inom IT, data, IT-Forensik, hårdvara, elektronik etc.
 • Erfarenhet av att arbeta med IT-forensik, av att återskapa förlorad data eller liknande arbetsuppgifter
 • Ytterligare språkkunskaper inom vanligt förekommande språk, utöver skandinaviska språk

Personliga egenskaper:

För att lyckas i rollen behöver du vara lugn och stabil, och du kan hantera lite högre arbetsbelastning väl. Då arbetet innebär många kontaktytor såväl internt som externt ställs krav på god samarbets- och kommunikationsförmåga samt att du har en hög integritet och ett professionellt förhållningssätt. Som person är du nyfiken på teknik och tekniska lösningar. Arbetsuppgifterna innebär även att du behöver vara flexibel, ha god förmåga att lösa problem samt arbeta strukturerat med hög noggrannhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet. Eftersom du i din roll som IT-forensiker kommer att skriva och sammanfatta en hel del ser vi gärna att du skickar in din ansökan på svenska.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Marcus Westerdahl

marcus.westerdahl@polisen.se

Robert Hammargren

robert.hammargren@polisen.se 

Tomas Olsson

tomas-w.olsson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Johanna Jonasson

johanna.jonasson@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via Polisens växel, 114 14

Övrig information

Arbetstester kommer att tillämpas i rekryteringsprocessen och vara en del av urvalet. Arbetstesterna är planerade vecka 25. Intervjuerna kommer sedan att ske i augusti.

Funktion: IT-forensiker

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Gävle, Uppsala, Västerås

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid, tjänstgöring veckoslut kan förekomma.

Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.mitt@polisen.se senast den 2023-06-08. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen.  Märk din ansökan med ref.nr. A289.744/2023 i mailets ärendemening.

När du skriver ditt personliga brev vill vi att du:

 • Beskriver hur du uppfyller de önskade kvalifikationerna och förväntningarna som ställs på rollen som IT-forensiker.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!