Regionalt it-brottscentrum söker utredare inom cyberbrott, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

19 maj 2023

Ansök senast

04 juni 2023

Referensnummer

A279.437/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Till vårt regionala it-brottscentrum söker vi nu utredare av komplexa cyberbrott som är engagerade, strukturerade och med analytisk förmåga. Hos oss kommer du att samverka i team regionalt, nationellt och internationellt med engagerade och trevliga kollegor med många olika kompetenser för att tillsammans bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige på cyberområdet.

 

Vid region Syds utredningsenhet finns sektionen regionalt it-brottscentrum. Sektionen innehåller flera olika kompetensområden, alla med fokus på att komplettera och bidra till regionens utredningsverksamhet. Regionalt it-brottscentrum syd har som uppgift att utreda och biträda med spetskompetens i utredningar med it-relaterade inslag. Sektionen har även ett uppdrag att bidra till kompetenshöjningen av utredningsverksamheten avseende it-relaterad brottslighet över hela regionen.

Vi söker nu dig som vill bidra med din kompetens och erfarenhet för att stärka vår förmåga inom detta område. Då funktionen kräver en bredd av kompetenser som i team arbetar tillsammans är det viktigt att du motiverar på vilket sätt du just du kan bidra.

Arbetsbeskrivning

Som utredare kommer du att handlägga och ansvara för utredning av komplexa cyberbrott, vilket exempelvis kan röra sig om cyberattacker mot företag, tekniskt avancerad brottslighet eller dataintrång mot samhällsviktig verksamhet. I utredningsarbetet ingår att hålla förhör, inhämta relevant information, hantera och säkerställa bevisning, presentera ärendet för förundersökningsledare eller åklagare samt när utredningen är klar sammanställa den på ett överskådligt sätt. Inom ramen för vissa förundersökningar kan det även bli aktuellt att delta vid husrannsakan och bevissäkring.

Gruppen bistår även Polisregion syd med kompetens, analys och beslag av kryptovaluta som ett led i att utreda den tekniskt komplexa kriminaliteten och som en del av Polismyndighetens fokus på kriminell ekonomi.

Cyberbrottslighet är en stor global problematik och det innebär att du kommer ha kontakt med både utländska myndigheter och civila aktörer. Den snabba it-utvecklingen ställer särskilt krav att följa och förstå arbetsområdet. Tjänsten kommer att innebära ett tätt samarbete med sektionens övriga specialistfunktioner, som bidrar med djupare sakkunskap inom sina områden. Vi samverkar regelbundet med övriga it-brottscentrum i Sverige, regionala samt nationellt och med internationella polisiära samverkanspartners.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk examen alternativt arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren finner relevant, eller polis enligt förordning 2014:1105
 • Van användare av internet och har god förståelse kring dess beståndsdelar
 • Goda kunskaper i tal och skrift i svenska och engelska
 • Körkort för manuellt växlad bil.
 • Svenskt medborgarskap

Det är meriterande om du även har:

Någon eller några av följande,

 • Dokumenterad erfarenhet av utredningsarbete och/eller analytiskt arbete
 • Dokumenterad utbildning eller erfarenhet inom it-området, exempelvis avseende programmering, analys av nätverkstrafik, databaser
 • Erfarenhet av att inhämta, registrera, bearbeta stora mängder information
 • Erfarenhet av och förståelse för att använda tekniska verktyg som exempelvis virtuella maskiner, skript, databaser
 • Erfarenhet eller intresse kring analys av penningflöden, speciellt kopplat till kryptovaluta
 • Goda språkkunskaper i ytterligare språk utöver svenska och engelska

Personliga egenskaper

Vi lägger stor vikt vid ditt intresse för it-området, samt din förmåga att bedöma material och sätta in det i ett sammanhang inom ramen för utredningsarbetet. Du är en ödmjuk, uthållig och nyfiken person med mycket god analytisk förmåga samt ett utvecklat sinne för struktur och metodik. Vidare är du engagerad och känner ansvar för att driva arbetet framåt. Tjänsten kräver periodvis mycket samarbete varför det ställs särskilt höga krav på din kommunikationsförmåga, integritet, omdöme och flexibilitet.

Då arbetsbelastningen periodvis är hög ställs det krav på att du är stresstålig och har en förmåga att avgränsa och prioritera inom givet uppdrag. Du har en vilja och förmåga att metodutveckla samt följer med i den tekniska utvecklingen och arbetar för ständig vidareutveckling av verksamheten.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Dan Håland, 0725-355960, dan.haland@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Hanna Ryne, hanna.ryne@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO samt Fackförbundet ST nås via Polisens växel 114 14, Polisförbundet Hanna Hansson Fransson 0725-263 518, SEKO Polisen Monica Veberg 070 549 11 35

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: utredare cyberbrott

 

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 4/6 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A279.437/2023 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post