Utredare av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, till Regionalt it-brottscentrum Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Helsingborg, Lund, Malmö, Växjö

Län

Kronobergs län, Skåne län

Utlyst

19 maj 2023

Ansök senast

04 juni 2023

Referensnummer

A279.463/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Till Regionalt it-brottscentrum söker vi nu en utredare avseende internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB) som är noggrann, trygg och strukturerad. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Vid region Syds utredningsenhet finns sektionen regionalt it-brottscentrum. Sektionen innehåller flera olika kompetensområden, alla med fokus på att komplettera och bidra till regionens utredningsverksamhet. Regionalt it-brottscentrum syd har som uppgift att utreda och biträda med spetskompetens i utredningar med it-relaterade inslag. Sektionen har även ett uppdrag att bidra till kompetenshöjningen av utredningsverksamheten avseende it-relaterad brottslighet över hela regionen.

Vi söker nu utredare avseende internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn till flera orter (Malmö, Lund, Helsingborg och Växjö) inom Polisregion Syd. Ange i din ansökan vilken/vilka orter som är av intresse.

Arbetsbeskrivning

Som utredare kommer du handlägga och ansvara för utredningar avseende groomingbrott och dokumenterade sexuella övergrepp mot barn. Du kommer att arbeta i team med andra utredare och it-forensiker, ett arbete som är mycket engagerande och utvecklande, där it-forensiker bistår med teknisk kompetens. Du har tillsammans med din arbetsgrupp utrymme att planera och strukturera ditt arbete. Förutom att vi samarbetar regionalt samverkar vi också med övriga regionala it-brottscentrum i Sverige samt med Nationellt it-brottscentrum.

Dina arbetsuppgifter kommer att innefatta:

 • identifiera brottsoffer genom analys av sexuellt övergreppsmaterial på barn och vidta utredningsåtgärder
 • bedömning av sexuellt övergreppsmaterial på barn
 • planera och genomföra tillslag
 • hålla förhör med målsägande och vittne, som i huvudsak är barn och föräldrar
 • hålla förhör med misstänkta gärningspersoner
 • beslagshantering med it-relevans
 • vittna inför domstol samt redovisa utredningar som håller hög kvalitet
 • samverka med åklagare

 

Vill du veta mer om hur vi jobbar så ta gärna en titt på filmen nedan (länk till Polisens officiella sida på Youtube):

https://www.youtube.com/watch?v=k6CRoUj2wTA

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk examen alternativt arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren finner relevant, eller polis enligt förordning 2014:1105
 • Du behöver ha viss erfarenhet av utredningsarbete.
 • God vana att läsa, skriva, tala och förstå engelska språket.
 • Körkort för manuellt växlad bil.
 • Svenskt medborgarskap

Det är meriterande om du även har:

 • Erfarenhet av it-systemet Griffeye eller granskningsutbildning
 • Övriga språkkunskaper utöver svenska och engelska
 • Erfarenhet av att arbeta med stora mängder material, analysera och dra relevanta slutsatser samt ge förslag på åtgärder.

Personliga egenskaper

Då rollen innebär att ta del av stötande material ställer arbetsuppgifterna krav på att du är trygg som person, har integritet och god självkännedom. Du kommer att förväntas arbeta noggrant och strukturerat.
Du kommer att arbeta i team med andra utredare och it-forensiker, och behöver därför kunna samverka och trivas med att arbeta i team med andra.
Ditt arbete kommer också innebära en hel del kontakt med både interna och externa samarbetspartners vilket ställer krav på din samverkande och kommunikativa förmåga samt förmåga att presentera material på ett tydligt sätt.
Vi ser också att du överlag har en positiv attityd och framtoning för att på bästa sätt trivas och bidra till gruppens gemenskap och uppdrag.

 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Som ett led i att bedöma lämplighet för uppdraget kommer ett test att användas.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Åsa Berggren, sektionschef, 0709-649751

Christian Abrahamsson, gruppchef Malmö, 070- 515 85 63

Emanuel Kalaitzidis, gruppchef Lund, 073-076 10 35

Håkan Alkmyr, gruppchef Helsingborg, 070-620 16 20

Ola Ekedahl, gruppchef Kristianstad, 072-244 07 16

Ulrika Gunnarsson, gruppchef Kalmar, 070-282 48 46

 

Har du frågor kring rekryteringsprocessen kontakt HR-konsult:

Hanna Ryne på hanna.ryne@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO och Fackförbundet ST nås via Polisens växel 114 14, Polisförbundet Hanna Hansson Fransson 0725-263 518, SEKO Polisen Monica Veberg 070-549 11 35

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Malmö, Lund, Helsingborg eller Växjö
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: utredare cyberbrott

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

 

I samband med rekrytering kommer du behöva genomföra ett kortare arbetsprov. Mer information om detta i samband med att du blir aktuell för intervju.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 4/6 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A279.463/2023 i mailets ärendemening.

 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post