Gruppchef verksamhetsstyrning och analys, Noa kansli

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

17 mars 2023

Ansök senast

28 mars 2023

Referensnummer

A150.877/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar bland annat för att styra och leda den nationella och den internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsverksamhet.  Avdelningen har också verksamhetsansvar för vissa unika funktioner inom polisen, till exempel finanspolisen, polisflyget, bombskyddet, nationellt it-brottscentrum, nationella telefonväxeln och utredning av kulturarvs- och krigsbrott. Här finns även ansvaret för det myndighetsgemensamma arbetet mot den organiserade brottsligheten.Nationella operativa avdelningen ansvarar för att utveckla, styra och samordna Polismyndighetens nationella och internationella operativa arbete. På avdelningen finns totalt 15 enheter, däribland utredningsenheten, operativa enheten och underrättelseenheten. Avdelningen har över 1900 anställda och finns på ett flertal orter i hela landet.

Noa kansli ansvarar för att stärka och utveckla avdelningens förmåga till strategisk styrning och samordning, i syfte att underlätta för avdelningschefen och enheterna. Kansliet har helhetsperspektivet över avdelningens samlade verksamhet och verkar för enhetlighet.

Kansliet, som består av fyra grupper, leds av en kanslichef. Som gruppchef är du underställd kanslichefen och ingår i dennas ledningsgrupp. I ledningsgruppen förväntas du bidra med driv och egna tankar i strategiskt viktiga frågor.

Gruppen verksamhetsstyrning och analys ansvarar bland annat för
planering, analys och uppföljning av avdelningens process- och verksamhetsansvar. Gruppen representerar avdelningen i det strategiska verksamhetsstyrningsarbetet.

Som chef för gruppen för verksamhetsstyrning och analys får du en unik möjlighet att skapa mervärde och samtidigt bidra med strategiskt stöd till hela avdelningen och stötta kansli- och avdelningschefen i att nå Polismyndighetens gemensamma strategiska och operativa mål. För att lyckas i rollen bör du vara självgående, drivande och medveten om detaljer samtidigt som du kan se en större helhet och dra slutsatser av vad som händer i omvärlden. Det är också viktigt att du har god känsla för vilken nivå olika problem måste lösas på.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för verksamhetsstyrning och analys
Som chef för verksamhetsstyrning och analys rapporterar du till enhetschef samt ingår i enhetens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt för att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Genom aktivt deltagande i ledningsgruppen förväntas du bidra till ökad måluppfyllelse och förbättrade resultat samt till att stärka enhetens attraktionskraft som arbetsplats. Du är företrädare för och har särskilt ansvar för enhetens verksamhet inom området verksamhetsstyrning och analys och dess resultat.

Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • för rollen relevant akademisk utbildning eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant
 • minst två års dokumenterad chefs- och/eller ledarerfarenhet eller motsvarande, till exempel programledare eller projektledare
 • erfarenhet av arbete med verksamhetsstyrning, planering och analys på strategisk nivå
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska


Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • kunskap inom process- och portföljstyrning
 • ledningserfarenhet från en stor och komplex organisation
 • erfarenhet av arbete vid offentlig verksamhet, vid myndighetsstab, kansli eller motsvarande
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/
Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Dana Däversjö, HR-konsult, på telefon 073-086 97 80 alternativt rekryterande chef Anna-Carin Gustafsson Åström, kanslichef Noa, på telefon 010-563 71 89.

Fackliga företrädare

Lawen Dehghani, Saco-S, tfn 010-563 85 79
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering, Stockholm, Kungsholmen eller enligt överenskommelse
 • Förtroendearbetstid

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Säkerhetsklassning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan
Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 28 mars 2023 via e-post till jobb.noa@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A150.877/2023 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se
Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post