Sök
Stäng Meny

Dataanalytiker till verksamheten för flygpassageraranalys, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

08 februari 2024

Ansök senast

27 februari 2024

Referensnummer

A078.120/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Operativa enheten ingår i Noa och har i uppdrag att dygnet runt, i samverkan med Internationella enheten, ansvara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning, så att Polismyndighetens resurser används effektivt.

Nationella gränspolissektionen har processansvar för gränspolisverksamheten och ansvarar för att samordna, strukturera och metodutveckla polisens arbete med gränskontroll. Sektionen tar bl.a. fram analyser av landets gränssituation, samordnar polisens ambassadverksamheter och registrerar inreseförbud.

Verksamheten för flygpassageraranalys (Passenger Information Unit, PIU) är en del av Nationella gränspolissektionen. Motsvarande enheter finns i EU:s samtliga medlemsstater och även i ett antal andra länder. Verksamheten vid PIU utgår från lagen (2018:1180) om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen. Vid PIU finns en grupp för kvalificerad passageraranalys och två grupper för passageraruppgiftsbehandling. Den nu aktuella tjänsten finns i gruppen för kvalificerad analys. Vi söker både till tillsvidare och till visstids anställning.

Arbetsbeskrivning

Som dataanalytiker i gruppen för kvalificerad analys kommer du att arbeta med databasen med bokningsuppgifter.

I dina arbetsuppgifter ingår att:

 • Utveckla metoder för dataanalys och för att kombinera olika informationskällor
 • Maximera nyttan av befintliga digitala verktyg och analyssystem
 • Representera verksamheten gentemot myndighetens IT-utvecklare
 • Informera om verksamheten
 • Ha kontakt med beställare inom och utanför Polismyndigheten
 • Representera PIU nationellt och internationellt.

Du kommer vara del av en verksamhet där det finns möjlighet att göra skillnad på riktigt. Arbetet präglas av högt tempo och föränderlighet och skiftar mellan att vara minutoperativt och strategiskt långsiktigt. Du kommer att arbeta både självständigt och i team och behöver kunna skifta mellan flera olika arbetsuppgifter. Här kommer du att trivas som är en uthållig och noggrann problemlösare som tycker om att sätta dig in varierande ämnesområden och att bidra till att utveckla rutiner och metoder.

Eftersom vissa databaser endast går att nå från arbetsplatsen är möjligheten till distansarbete begränsad.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk utbildning i datavetenskap, statistik eller annat för tjänsten relevant ämne, eller annan motsvarande utbildning eller yrkeserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Erfarenhet av att hantera stora informationsmängder
 • Erfarenhet av arbete med analysverktyg, t.ex. SPSS, Stata eller R
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och på engelska
 • Hög säkerhetsmedvetenhet
   

Det är meriterande om du även har:

 • Erfarenhet av arbete med mönsterlänkande analysverktyg
 • Erfarenhet av utrednings- eller analysarbete
 • Erfarenhet från brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet av underrättelseanalys
 • Kunskap om informationssäkerhet och sekretess

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är ansvarstagande, engagerad och strukturerad med eget driv. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är noggrann och har ett serviceinriktat förhållningsätt till verksamhet, kollegor och andra som berörs. Du har en problemlösande analytisk förmåga och kommunicerar tydligt i tal och skrift.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Som en del i urvalsprocessen kan tester komma att användas.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Anna Wagman Kåring, tfn 073-841 23 88.


Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Agneta Hårte Jacobsson, tfn 076-128 96 82.

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Lawen Dehghani, SACO tfn: 010-563 85 79
Tom Johnsson, Fackförbundet ST, tfn 076-9470030
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning och visstid (vikariat)

Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm. En stor del av arbetet behöver utföras på plats. Tjänsten kan innefatta resor, både nationellt och internationellt.

Arbetstid: Flexibel arbetstid

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Analytiker

 

Ansökan

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen, vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev och via e-post till jobb.noa@polisen.se senast 2024-02-27. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer  A078.120/2024 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post