Sök
Stäng Meny

It-forensiker till Sundsvall

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Sundsvall

Län

Västernorrlands län

Utlyst

13 februari 2024

Ansök senast

12 mars 2024

Referensnummer

A085.444/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en IT-forensiker till vårt team som är självgående, har gott omdöme och hög integritet. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Nord är den största regionen sett till yta. Regionen består av de fyra nordligaste länen i Sverige och är organiserad i fyra polisområden: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland som tillsammans är indelade i 12 lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Som IT-forensiker vid regionala It-brottscentrum är du placerad i Sundsvall och är en del av regionens två IT-forensiska grupper med medarbetare placerade i alla regionens polisområden. Sektionen innehåller flera olika kompetensområden, alla med fokus på att komplettera och bidra till regionens utredningsverksamhet. Regionalt it-brottscentrum Nord har som uppgift att utreda och biträda med spetskompetens i utredningar med it-relaterade inslag. Sektionen har även ett uppdrag att bidra till kompetenshöjningen av utredningsverksamheten avseende it-relaterad brottslighet över hela regionen. 

Arbetsbeskrivning

Som IT-forensiker är din arbetsuppgift att bistå utredare med forensisk bevis- och informationssäkring av digitala medier, som kan utgöra en viktig del i en brottsutredning. Arbetsuppgifterna innefattar att planera, säkra, extrahera, analysera och värdera digitala spår från elektroniska enheter eller källor.

Du kommer att biträda vid husrannsakningar där t.ex. elektroniska databärare ska säkras. Det förekommer även att du får vittna i samband med rättegång samt biträda vid förhör. Genom ditt arbete kommer du bli exponerad för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det särskilda krav på förmåga att hantera sådana situationer professionellt med fokus på utredningen och verksamhetens mål.

Den snabba teknikutvecklingen i samhället är en särskild utmaning för denna verksamhet och det ställer också krav på ditt intresse att följa, förstå och tillgodogöra dig denna.

Kvalifikationer

 • Eftergymnasial utbildning med inriktning inom IT som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Erfarenhet inom IT som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk
 • God förmåga att uttrycka dig i svenska och engelska i såväl tal som skrift
 • B-körkort
 • Svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av programmering
 • Erfarenhet av operativsystemen Linux, Mac OS
 • Efarenhet av arbete med sk. ”live forensics”
 • Erfarenhet av dokumentation/skriftliga rapporter, då du förväntas sammanställa stora informationsmängder
 • Samt håller dig uppdaterad om den senaste tekniken inom IT

Personliga egenskaper
Vi söker dig som har en god samarbetsförmåga och kan arbeta bra med andra människor. Du ska kunna kommunicera och relatera ditt andra på ett lyhört och konstruktivt sätt eftersom arbetet innebär att du har många kontaktytor både internt och externt, samt förmåga att pedagogiskt kunna förklara komplexa IT-relaterade frågor. Du har integritet då du får tillgång till känsligt material vilket kräver säkerhetsmedvetande och professionellt förhållningssätt till det material du kommer att arbeta med. Vi ser att du besitter ett gott omdöme då du kommer behöva göra olika typer av hänsynstagande, prioriteringar och måste väga samman information utan att lägga in egna värderingar, samt visa på god personlig mognad vid uttalande, agerande och beslut. Du är strukturerad och ansvarstagande eftersom du måste kunna ta ansvar för dina uppgifter och prioritera ditt arbete på effektivt sätt och själv driva dina processer. Du förväntas kunna hitta kreativa lösningar utifrån givna ramar med god kvalitet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Rikard Ödmark, gruppchef IT-forensik 1 på 010–568 01 04 eller via mail rikard.odmark@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Felicia Sundberg, Hr-konsult, felicia.sundberg@polisen.se

Fackliga företrädare

SEKO polisen Nord, ST region Nord, SACO-S region Nord, Polisförbundet region Nord. Samtliga nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Sundsvall. Resor förekommer såväl inom regionen som nationellt och ibland med kort varsel vilket ställer krav på flexibilitet.

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid (dagtid flex)
Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: IT-forensiker

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen, vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Vi vill även informera dig om att Polismyndigheten använder sig av urvalsfrågor som ett första led i urvalsarbetet. Du kan därför behöva svara på ett antal urvalsfrågor utifrån aktuell kravprofil för den roll du har sökt. Vi uppmanar till sanningsenliga svar på urvalsfrågorna.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev och enkät "enkät it-forensiker" som finns här >>PDF (pdf, 252 kB) via e-post till jobb.nord@polisen.se senast den 12 mars 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A085.444/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

 Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!