Sök
Stäng Meny

Regional säkerhetschef till polisens Säkerhetsavdelning

Organisation

Säkerhetsavdelningen

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

02 februari 2024

Ansök senast

26 februari 2024

Referensnummer

A071.993/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Säkerhetsavdelningen ansvarar för polismyndighetens säkerhetsskydd och verksamhetsskydd. Avdelningen består av regionala säkerhetsfunktioner samt nationella funktioner för bl.a. metodutveckling. De regionala säkerhetsfunktionerna har i uppdrag att både stödja polisregionen i säkerhetsfrågor och samtidigt ha ett nationellt perspektiv där stöd i metodutveckling och kompetensanvändning över hela landet är viktiga förutsättningar för säkerhetsverksamhetens utveckling och effektivitet.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som regional säkerhetschef vid Säkerhetsavdelningen

Som säkerhetschef för regionen rapporterar du till myndighetens säkerhetschef samt ingår i säkerhetsavdelningens strategiska ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för avdelningens nationella uppdrag såsom exempelvis att driva myndighets- eller avdelningsövergripande förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för säkerhetsverksamheten till stöd för den aktuella polisregionen och ansvarar inom din del för säkerhetsavdelningens verksamhet, budget och personal. Som regional säkerhetschef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet. Som regional säkerhetschef är det viktigt att du bygger förtroendefulla relationer, är lyhörd för verksamhetens behov och strävar efter att hitta konstruktiva lösningar i nära samarbete med din omgivning.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst ett par års erfarenhet av att driva och leda i en komplex organisation genom och tillsammans med andra chefer, ett indirekt ledarskap
 • ett par års erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
 • erfarenhet av att leda och driva komplexa förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av att leda säkerhets-, underrättelse eller utredningsverksamhet
 • ingått i ledningsgrupp
 • för funktionen relevant akademisk examen eller polisexamen
 • svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda säkerhetsskyddsverksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för strategisk nivå
 • säkerhetsskyddschefsutbildning

Notera att det tydligt skall framgå av ditt CV på vilket sätt du uppfyller våra ställda krav och meriter, då det ligger till grund för vårt urval.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna via länken https://polisen.se/ledarkriterier/

Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Kontaktpersoner

Har du frågor om funktionen är du välkommen att kontakta rekryterande chef,

Ari Stenman, tfn: 010-56 396 50

Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta gärna HR-konsult,

Anna Orhall, tfn: 070-593 13 73, anna.orhall@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, nås via Polisens växel 114 14

SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-56 166 27

ST, nås via Polisens växel 114 14 alternativt via mejl st.region-nord@polisen.se

Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-56 387 10

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Umeå

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av ett CV (inga betyg eller intyg) senast måndag den 26 februari 2024 via e-post till jobb.chef@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A071.993/2024 i mailets ärendemening.

Observera att vi i denna rekrytering har valt att utesluta det personliga brevet i ansökningsförfarandet för att än mer säkerställa en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Vi ber dig därför att endast bifoga ett CV i din ansökan, där du tydligt visar på vilket sätt du uppfyller våra ställda krav och meriter.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post