Sök
Stäng Meny

Utredare bedrägeri Funktionsinriktad polisutbildning region syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Eslöv, Helsingborg, Kristianstad, Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C171662/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom ett område samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU)

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Syd, Regionala utredningsenheten, Sektionen för utredning av bedrägeribrott med funktion som utredare och placering i Malmö, Eslöv, Helsingborg, Kristianstad eller Växjö.
Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden och fyra regionala enheter. Regionen har ca 5000 anställda.

Möjliga placeringar för funktionen är Malmö, Eslöv, Helsingborg, Kristianstad eller Växjö. Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Sektionen för utredning av bedrägeribrott
Bedrägerisektionen tillhör utredningsenheten i region Syd. Brottsfenomenet bedrägeri utvecklas och förändras i takt med utvecklingen i samhället. Därför är en stor uppgift för bedrägerisektionen att utveckla verksamheten för att möta nya förutsättningar. Bedrägerisektionen ansvarar för handläggningen av regionens inkomna bedrägeribrottsärenden. Sektionen arbetar utifrån ett internationellt, nationellt, regionalt samt lokalt perspektiv.

Sektionen är indelad i 11 utredningsgrupper med placering på olika orter i regionen där huvudorterna är Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Växjö och Eslöv. Grupperna är uppdelade där fokus antingen ligger på kortare utredningsprognoser med snabbt tempo eller med fokus på att hantera ärende som av olika anledningar ofta kräver längre handläggningstid. Enstaka utredningar drivs i projektform, efter beslut på sektions-, enhets-, regional eller nationell nivå.

Sektionen har en nära kontakt med åklagarmyndigheten, varje åklagarkammare inom regionen har en utsedd bedrägeriåklagare för samverkan.

Arbetsbeskrivning

Som utredare på bedrägerisektionen kommer du att arbeta med brottsutredningar rörande främst BRB 9-10 kapitel, bidragsbrott, penningtvättbrott osv.

Arbetet som utredare innebär att:

 • du handlägger/utreder brottsutredningar under ledning av polisiär förundersökningsledare eller åklagare
 • hålla förhör med målsägande, vittnen, misstänkta, frihetsberövade samt utföra andra förekommande utredningsåtgärder
 • ha kontakt med aktörer såväl internt som externt utföra yttre utredningsåtgärder som husrannsakningar, hämtning till förhör mm.


I rollen som utredare ingår att kritiskt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, vikta och avgöra betydelsen av information, dra slutsatser, bedöma samband mellan variabler och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. I arbetet skapar du underlag för beslut och ska ha förmåga att föredra ärenden för såväl åklagare som polisiär förundersökningsledare. Du är en del i arbetet med frihetsberövade och även andra misstänkta för brott. I ditt arbete kan du delta vid hämtningar till förhör och husrannsakningar och annan tvångsmedelsanvändning.

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli en vass utredare. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis juridik, beteendevetenskap, kriminologi
 • minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid
 • svenskt B-körkort (manuell växel)
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • arbetslivserfarenhet av Office-paketet framförallt Excel
 • arbetslivserfarenhet av ekonomiskt arbete och/eller utredningsarbete som arbetsgivaren bedömer som relevant.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

 • att ha arbetat med bedrägeriutredningar, utredningar gällande utnyttjandet av välfärdssystemet, penningtvätt eller finansiella utredningar
 • att ha arbetat med svåra/utredande samtal/utredande samtal
 • skriftliga och muntliga presentationer
 • att analysera och sammanfatta stora mängder information.

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här: https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, nyfiken, flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerar, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Information om funktionen utredare lämnas av Gruppchef Ulf Hansson, telefon 0727-003317. Övriga frågor om rekryteringsprocessen besvaras av Charlotta Gotthardt, 0761-326682 eller Caroline Ek, 070-286 58 77

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare är för Polisförbundet Amelie Wångklev-Jönsson, 0733-741088; Saco-S Carina Ivarsson, 070-148 73 00; ST nås via växeln 114 14; Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35.

Övrig information

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning:   Heltid

Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2 - 3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v. 48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2025.

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen:   3

Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid flex. Beredskap kan förekomma.

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till vecka 11, 2024.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Syd.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/
Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan.

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg