Sök
Stäng Meny

Traineeprogram i Karlskrona: Drömmer du om att bli kriminaltekniker och polis? Se hit!

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Karlskrona

Län

Blekinge län

Utlyst

18 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

A034.589/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Vill du vara med och göra skillnad på riktigt? Drömmer du om att bli polis? Då har vi en spännande nyhet för dig! Under våren 2024 kommer Polismyndigheten rekrytera kriminaltekniker till vårt traineeprogram i Karlskrona. Under traineeprogrammet kommer du att gå vår funktionsinriktade polisutbildning för att sedan arbeta som kriminaltekniker med polismans befogenheter.

Om traineeprogrammet

Augusti 2024 är starten för dig som blir antagen till traineeprogrammet. Du kommer från start att vara anställd på Polismyndigheten. Traineeprogrammet börjar med en verksamhetsförlagd introduktion som pågår på heltid de första fyra månaderna därefter fortsätter din anställning vid den funktionsinriktade polisutbildningen under sammanlagt ett år, följt av en aspirantutbildning på sex månader. Efter avslutat traineeprogram inklusive godkänd funktionsinriktad polisutbildning och godkänd aspirant samt säkerhetsprövning, anställs du som polisassistent med funktion kriminaltekniker.

För att bli kriminaltekniker tillkommer ytterligare kriminaltekniska studier som genomförs i regionen samt grundutbildning för kriminaltekniker som genomförs i Linköping.

Syftet med traineeprogrammet är att erbjuda dig en bra introduktion och en bred kunskap inom den verksamhet där du blir placerad. Traineeprogrammet har som mål att stötta din fortsatta personliga utveckling och yrkesmässiga karriär. Du får även en god möjlighet att börja bygga upp ditt personliga nätverk då du under traineeperioden skapar många värdefulla kontakter.

Under traineeprogrammet varvar vi praktik, studiebesök och utbildning både internt och externt. Resor inom Sverige kan förekomma i tjänsten.

Som anställd på Polismyndigheten är du delaktig i ett viktigt samhällsuppdrag med många spännande verksamhetsområden och en möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Om den funktionsinriktade polisutbildningen

Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Den vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, varför utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare i den funktionsinriktade polisutbildningen är anställda och har lön från Polismyndigheten under utbildningen. Studierna omfattar heltid och har mycket hög studietakt.

Utbildningsmålen är samma som för polisprogrammet, med möjlighet till anpassning i pedagogiskt upplägg utifrån deltagares förkunskaper, förförståelse och erfarenheter som specialister. Kurserna motsvarar i allt väsentligt samma ämnesinnehåll som polisprogrammet och leder till samma polisexamen.

Beskrivning av arbetsplatsen

Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden och fyra regionala enheter. Regionen har ca 5000 anställda.

Den regionala utredningsenheten ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Utredningsenheten samordnar och driver verksamhetsutveckling ur ett regionalt perspektiv i samverkan med nationella operativa avdelningen och övriga regioner. Den regionala utredningsenheten arbetar med bland annat utredning av grov brottslighet, brottsofferarbete och kriminalteknik.

Forensiska sektionen har som uppdrag att genomföra kriminaltekniska undersökningar av bland annat platser och fordon vid grova brott och mängdbrott. Dessutom ska sektionen hantera spår och gods som inkommer, bidra med råd och information inför forensiska undersökningar samt ansvara för kriminalteknisk beredskap.

Kriminalteknik är en framtidsorienterad verksamhet både när det gäller metoder, teknisk utveckling och kravet på kompetens. Teknisk bevisning har stor betydelse i brottsutredningar och bidrar till lagföring och ökad uppklarningsprocent. Vårt arbetssätt kännetecknas av god kompetens, hög tillgänglighet samt ett bra samarbete med kollegor, uppdragsgivare och andra intressenter. Vi är objektiva, opartiska och engagerade i vårt arbete.

Den forensiska sektionen har idag verksamhet på flertalet orter i region Syd. Möjlig placeringsort för funktionen i vårt traineeprogram är Karlskrona.

Arbetsbeskrivning

Arbetet innebär att utföra brottsplatsundersökningar inom hela det forensiska området men med fokus på grova brott såsom våldsbrott, sexualbrott, bränder mm. Det kan innebära att du kommer att kunna utsättas för obehagliga situationer och miljöer. En brottsplatsundersökning innebär att man som kriminaltekniker säkrar föremål och spår parallellt med noggrann dokumentation av platsen, det vill säga vad man iakttar och vad man gör.

Brottsplatsundersökningen kan sedan följas av fortsatta undersökningar inne på den forensiska stationen, varefter man redovisar allt man gjort i ett undersökningsprotokoll. Arbetet bedrivs i nära samarbete med förundersökningsledare, utredare och sakkunniga såsom handläggare vid NFC och Rättsmedicinalverket. Du ska därför kunna hålla ärendeföredragningar för dessa samt kunna vittna vid rättegång vid behov.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Vid utbildningsstart som lägst en kandidatexamen inom exempelvis kemi, biologi, brand, el, arkeologi/osteologi eller annan naturvetenskaplig inriktning som arbetsgivaren bedömer relevant. Examen får vara högst två år gammal när du ansöker.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska både i tal och skrift.
 • Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat.
 • Svenskt medborgarskap.

Meriterande

 • Avslutad och godkänd masterexamen med forensisk vetenskap som huvudområde.
 • Övriga högskolepoäng inom kriminologi eller juridik.
 • Arbetslivserfarenhet från det naturvetenskapliga området som arbetsgivaren bedömer som relevant.

Sökande måste även uppfylla de generella behörighetskraven för polisutbildningen. Beakta särskilt:

 • Särskild behörighet för polisutbildningen.

Mer information om behörighet och antagningskrav till polisutbildningen hittar du här:

https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

 • Mycket god samarbetsförmåga, är ödmjuk och har en vilja att utvecklas.
 • Förmåga att analysera och dra slutsatser utifrån undersökningsresultat.
 • Strukturerad och har förmåga att göra prioriteringar.
 • Flexibel och kan ta dig an utmaningar med bibehållet arbetssätt.
 • God kommunikationsförmåga.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta bitr. sektionschef Lina Jensen, 073-048 94 44 eller sektionschef Robert Matic, 072- 521 06 24.

Undrar du något om rekryteringsprocessen eller traineeprogrammet kontakta ansvarig HR-konsult: Caroline Ek, 070-286 58 77, caroline.ek@polisen.se eller Charlotta Gotthardt, 076-132 66 82, charlotta.gotthardt@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Anders Karlsson, 070-283 81 94
Seko Polisen, Monica Veberg, 070-549 11 35
Saco-S, Carina Ivarsson, 073-348-37 10
ST inom Polisen, Johan Källström, 070-279 11 46

Övrig information

Rekryteringsprocessen tidsplan:

Ett första urval kommer att göras efter sista ansökningsdagen. Urvalet kommer att baseras på inkomna ansökningshandlingar. I ditt CV och/eller personliga brev ber vi dig beskriva hur du möter våra meriterande kvalifikationer. Kandidaterna som bedöms som mest meriterade blir kontaktade för att genomföra en telefonintervju. Urvalet av kandidater som går vidare efter telefonintervjun blir aktuella för att genomföra prövningar vid Plikt och prövningsverket. Det är samma prövningsförfarande som till ordinarie polisutbildningen. Prövningarna kommer att genomföras från vecka 13 på Plikt- och prövningsverkets kontor, antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Under intervjun ges mer information om fortsatt process. För de som går vidare i processen kommer tester och säkerhetsprövning att genomföras.

Anställningsvillkor:

Under traineeprogrammet samt aspirantutbildningen får du en tidsbegränsad anställning. Efter avslutat traineeprogram, inklusive godkänd funktionsinriktad polisutbildning, samt godkänd aspirant och säkerhetsprövning övergår din anställning till en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Under traineeprogrammet och aspirantutbildning utgår fast lön på 29.000 kr/månaden.

Efter avslutat traineeprogram, godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter funktion.

Är du anställd inom Polismyndigheten behåller du din nuvarande anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av traineeprogrammet och den funktionsinriktade polisutbildningen.

Arbetsort: Karlskrona. Under den verksamhetsförlagda utbildningen är du placerad i Karlskrona. Studierna under den funktionsinriktade polisutbildningen sker mestadels på distans med ca 15 så kallade närstudieveckor som är obligatoriska och sker på plats på Malmö Universitet. Önskemål kring annat lärosäte kan inte lämnas.

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Under den verksamhetsförlagda introduktionen och efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid med flex med beredskap i perioder. Inom ramen för beredskapen arbetar du under dygnets alla timmar när tjänsten så kräver. Under utbildningen har du schemalagd studietid. Under aspirantutbildningen arbetar du periodplanerad tre-skift.

Tillträde: Den verksamhetsförlagda introduktionen startar under den senare delen av augusti 2024 och den funktionsinriktade utbildningen startar sedan vecka 3 januari 2025.

Funktion och placering: Under traineeprogrammet anställs du som handläggare. Efter avslutat traineeprogram, med godkänd utbildning och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning erbjuds du en anställning som polisassistent med funktion som kriminaltekniker med placering vid forensiska sektionen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105). I rekryteringsprocessen görs en särskild bedömning att den sökande har god potential att tillgodogöra sig utbildningen.

Ansökan

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen, vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 28 februari 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A034.589/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post