Sök
Stäng Meny

Utredare, funktionsinriktade polisutbildningen, region Syd, polisområde Kalmar Kronoberg

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Älmhult, Borgholm, Hultsfred, Kalmar, Ljungby, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd, Västervik, Växjö, Vimmerby

Län

Kalmar län, Kronobergs län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C171427/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis och brottsutredare? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU) för brottsutredare inom Polisen.   

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Syd, polisområde Kalmar Kronoberg med funktionen utredare.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats

Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden och fyra regionala enheter. Regionen har ca 5000 anställda.

Polisområde Kalmar Kronoberg är ett av polisområdena inom region Syd och har huvudsäte i Kalmar. Polisområdet är indelat i fem lokalpolisområden: Västervik, Kalmar, Nybro, Växjö och Ljungby. Inom polisområdet finns även en utredningssektion, en utredningsjoursektion och ett områdeskansli.

Följande lokalpolisområden kan vara aktuella som placeringsort; LPO Västervik (Hultsfred, Oskarshamn, Vimmerby, Västervik), LPO Kalmar (Borgholm, Kalmar), LPO Nybro (Nybro, Tingsryd, Åseda), LPO Växjö (Växjö), LPO Ljungby (Ljungby, Älmhult). Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Arbetsbeskrivning

Som brottsutredare vid ett lokalpolisområde kommer du att hantera brottsutredningar under ledning av förundersökningsledare, både från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Du håller förhör, inhämtar information, sammanställer material och utför andra relevanta utredningsåtgärder. I uppdraget som utredare ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, dra slutsatser, bedöma samband och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att du självständigt kan planera ditt arbete efter rådande prioriteringar och har förmåga att ta egna initiativ och driva förundersökningen framåt. Arbetet innebär att du arbetar med personer som är frihetsberövade och ärenden som har tidskrav på sig vilket kan innebära tempoväxling i arbetet. Det förutsätts att du har intresse för och håller dig uppdaterad med aktuell lagstiftning och regelverk.

Arbetet präglas av många interna och externa kontakter såsom t.ex. brottsutsatta, brottsmisstänkta, advokater, åklagare, socialtjänst och skolpersonal, och ställer krav på din kommunikativa och sociala förmåga.

Utöver utredarrollen är du även polisområdets resurs för att genomföra yttre utredningsåtgärder, t.ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats, dörrknackningar m.m. Dessa arbetsuppgifter är kopplade till dina polisiära befogenheter. Det kan även tillkomma andra allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Arbetet innebär att du arbetar med komplexa ärenden och utredningsmaterial som kan upplevas som stötande eller obehagligt.

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli en vass brottsutredare. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis utredande arbete eller kvalificerad handläggning.
 • Svenskt B-körkort (manuell växel).
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
 • Vana av att arbeta med dator i ditt dagliga arbete samt erfarenhet av Office-paketet.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av eller utbildning i samtalsmetodik.
 • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet.
 • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser.
 • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet.
 • Utomnordiska språkkunskaper, utöver engelska.
 • Vana att hantera stora datamängder.

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, flexibel samt har förmågan att behålla ett lugn även vid pressade situationer. Utredningarna är ofta omfattande och komplexa vilket kräver noggrannhet. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Fredrik Bolin, polisinspektör, 010-56 23 671, fredrik.bolin@polisen.se
Caroline Ek, HR-konsult, 070-286 58 77, caroline.ek@polisen.se
Charlotta Gotthardt, HR-konsult, 076-132 66 82, charlotta.gotthardt@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Amelie Wångklev Jönsson, 073-374 10 88
Seko Polisen, Monica Veberg, 070-549 11 35
Saco-S, Carina Ivarsson, 073-348-37 10
ST nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till vecka 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor 

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.

Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Syd.

Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid flex eller veckoplanerad arbetstid. Beredskap kan förekomma.

Tillträde: Anställningsstart v. 45/46 med inledande introduktion 2 – 3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v. 48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v. 3 2025.

Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Ansökan

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg