Sök

Finansiella utredare till Polisregion Syd, flera orter

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Helsingborg, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Lund, Malmö, Växjö, Ystad

Län

Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län

Utlyst

09 juli 2024

Ansök senast

12 augusti 2024

Referensnummer

A360.179/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Syd är organiserad i fem polisområden: Blekinge nordöstra Skåne, Kalmar Kronoberg, Malmö, nordvästra Skåne och södra Skåne som tillsammans är indelade i 20 lokalpolisområden. Vidare finns det fyra regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten, utredningsenheten och gränspolisen, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

För att ytterligare stärka det brottsutredande arbetet söker nu Polismyndigheten finansiella utredare till följande orter; Malmö, Ystad, Helsingborg, Lund, Kristianstad,  Karlskrona, Kalmar och Växjö. Tillsättningarna kommer att placeras vid våra polisområden, vid gränspolisenheten samt penningtvättssektionen och bedrägerisektionen, båda vid regionala utredningsenheten.

Arbetsbeskrivning

Som finansiell utredare kommer du utföra olika typer av finansiella utredningar så som:

 • Analysera, utreda och fastställa de kriminella nätverkens ekonomi och/eller brottlighetens omfattning.
 • Identifiera, beräkna och spåra vinning av brott, penningmedel för terroristverksamhet eller andra tillgångar som är, eller kan bli, föremål för förverkande.
 • Ta fram bevis som kan användas i straffrättsliga förfarande.
 • Analysera och hantera stora mängder information
 • Granska och presentera uppgifter som rör tillgångar i Sverige och utomlands. Det kan förekomma att du behöver granska bolag som används för att tvätta pengar.

Du kommer samarbeta och dela information med andra specialistfunktioner inom myndigheten, till exempel operativa analytiker, yttre spaning och teknisk inhämtning. Externa kontakter förekommer också med Åklagarmyndigheten och andra samarbetspartner i det brottsutredande uppdraget. Med detta förväntas du att kunna presentera ditt arbete på ett pedagogiskt och vägledande vis för andra funktioner i brottsutredningen.

Du kommer arbeta självständigt och tillsammans med andra i komplexa utredningar, biträda vid husrannsakan och leta efter pengar eller andra finansiella spår. Ta fram förhörsfrågor och/eller hålla förhör i egna och/eller andras utredningar under förundersökningens gång. Resultatet av ditt arbete redovisas i förundersökningsprotokoll och det kan förekomma att du vittnar under huvudförhandling i domstol.

Resor och arbete på annan ort förekommer, främst inom regionen men även nationellt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • Ekonomisk examen alternativt Polis enligt Förordning (2014:1105) om utbildning till polisman, eller annan utbildning eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Mycket goda kunskaper i Microsoft Office, i synnerhet Microsoft Excel
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska
 • Svenskt B-körkort, för manuellt växlad bil
 • Svenskt medborgarskap

 Det är meriterande om du även har:

 • Erfarenhet från finansiellt arbete på annan institution som relevant för tjänsten, exempelvis bank.
 • Erfarenhet av ekonomiskt utredningsarbete på annan myndighet, tex Kronofogdemyndigheten, Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten.
 • Erfarenhet av finansiella utredningar.
 • Erfarenhet av utredning av penningtvättbrott.
 • Erfarenhet av spårning av kryptovaluta.

Personliga egenskaper  

I ditt uppdrag kommer du kunna arbeta självständigt och ta ansvar för dina egna uppgifter. Med detta kommer även att du ska ha ett driv och engagemang kring dina och din grupps ärende. Det är av vikt att du i ditt arbete också kan skapa kontakter och samarbeta såväl inom polisområdet som med andra i verksamheten. Noggrannhet ska falla dig naturligt i att du följer upp, har koll på detaljer i dina ärende och utför dina arbetsuppgifter strukturerat och med hög kvalitet.

Kommunikationsförmågan är en viktig aspekt i arbetet, dels i form av att skapa samverkan inom och utom Polismyndigheten, men även i situationer där komplexa information ska delges via presentationer. Du räds inte av att hålla presentationer, och har förmågan att presentera information på ett pedagogiskt sätt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Det kan komma att användas arbetsprover i samband med intervjuförfarandet.

Kontaktpersoner

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta oss på

rekrytering-finansiellutredare.region-syd@polisen.se

Fackliga företrädare

Seko – Monica Veberg, 0705 – 491 135               

Polisförbundet – Jenni Elmeskov 0733-4832556

SACO – Carina Ivarsson, 0733 – 483 710

ST – Johan Källström 0702-791146

Övrig information

Arbetsort: Malmö, Lund, Ystad, Helsingborg, Kristianstad, Karlskrona, Kalmar och Växjö
Anställning: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare finansiell med anställningsbenämning handläggare alt. polisassistent.

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV samt besvara ett antal urvalsfrågor som baseras på kravprofilen för aktuell rekrytering, där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer. Du kan se den fullständiga kravprofilen i jobbannonsen och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 12/8 2024. Fyll i följande urvalsfrågor (pdf, 367 kB) som en del av vår rekryteringsprocess. Ladda ner dokumentet på din dator, besvara frågorna och skicka sedan in ifylld pdf-fil tillsammans med ditt CV till jobb.syd@polisen.se. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A360.179/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

 

Sök jobbet

Ansök via e-post