Sök

Vill du som samordnare vara med och utveckla Gränspolisenheten i Stockholm?

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

04 juli 2024

Ansök senast

24 juli 2024

Referensnummer

A403.770/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Till Gränspolisenheten i Region Stockholm söker vi nu 2-3 erfarna handläggare som är flexibla och kommunikativa. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Gränspolisenheten är en enhet med ca 550 anställda i region Stockholm som arbetar med yttre gränskontroller, inre utlänningskontroller, verkställigheter av beslut om avvisning och utvisning. Enheten bedriver också spaning och utredning avseende människosmuggling, brott mot utlänningslagen och gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet inom Stockholms län och Gotland. Gränspolisenheten har det regionala ansvaret för internationella kontakter.

Gränspolisenheten består av lokalpolisområde Arlanda, sektionen för rörlig gränskontroll och utredningssektionen samt ett enhetskansli bestående av tre kansligrupper. Till en av kansligrupperna lokaliserad i kvarteret Kronoberg söker vi nu erfarna handläggare för kvalificerade arbetsuppgifter. Gruppens uppdrag är att samordna och koordinera enhetsövergripande frågor, leda utvecklingsuppdrag, stödja beslutsfattande samt hålla ihop den strategiska styrningen och uppföljningen för enheten. Uppdraget utförs i nära samarbete med den strategiska ledningen samt i samverkan med övriga gränsverksamheter i myndigheten och processansvariga på nationella operativa avdelningen (NOA). Gruppen ansvarar också för enhetsövergripande administrativt stöd.

Arbetsbeskrivning

Som en del av Gränspolisenhetens kansli får du vara med och forma enhetens framtida riktning genom att identifiera och analysera förändrings- och utvecklingsbehov kopplat till enhetens uppdrag. Du kommer också att leda och delta i olika utvecklingsuppdrag i samverkan med andra inom enheten och inom myndigheten. I ditt och gruppens uppdrag ingår också att:

 • Bereda skriftliga beslutsunderlag och föredra frågor för enhetsledningen och dess ledningsforum
 • Analysera verksamhetspåverkan till följd av t.ex. nya nationella och internationella regelverk
 • Delta i och bidra till utvecklingen av aktivitetsplanerings-och uppföljningsarbetet på enheten
 • Omhänderta samråd och delningar
 • Självständigt skriva texter och sätta samman dokument så att de ger tydlighet i enhetens styrning mot satta mål
 • Företräda enheten i mötesforum och arbetsgrupper regionalt och nationellt

Inom ramen för uppdraget finns också möjlighet att fördjupa sin kompetens inom något eller flera av de ansvarsområden som ligger inom gränspolisverksamhetens uppdrag. Samverkan och dialog med enhetens övriga sektioner och med lokalpolisområde Arlanda är en viktig del i arbetet, vilket ställer stora krav på lyhördhet och samarbetsförmåga.

Du kommer att arbeta tillsammans med kollegor som har bred och djup kunskap inom områden såsom exempelvis gränsförvaltning, styrning, analys, uppföljning, IT, krisberedskap och förändringsledning. Sammanfattningsvis bidrar du till att leda och utveckla Gränspolisenhetens verksamhet, det är med andra ord en utvecklande och varierande roll med många spännande arbetsuppgifter.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk utbildning eller annan utbildning som Polismyndigheten bedömer relevant
 • Ett par års aktuell och relevant erfarenhet från en liknande strategisk roll i nära samverkan med ledningsgrupper
 • Erfarenhet av analytiskt arbete, förstå samband samt tydliggöra komplexa frågor
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • Svenskt medborgarskap

I den aktuella rekryteringen är det meriterande om du har någon eller några av följande erfarenheter:

 • Erfarenhet av arbete inom offentlig verksamhet som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Erfarenhet från internationellt arbete, arbete med migration och/eller gränsrelaterade frågor
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Erfarenhet av arbetsmiljöfrågor och processen för systematiskt arbetsmiljöarbete
 • Erfarenhet av att hålla ihop och driva större projekt/förändringsarbete
 • Sakkunskap inom något av de områden som ingår i det gränspolisiära uppdraget

Personliga egenskaper

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål och är prestigelös och lösningsfokuserad. Du är självgående, tar ansvar för dina arbetsuppgifter och ser till att driva frågor i mål.

Rollen kräver flexibilitet då snabbt uppkomna situationer kan dyka upp, därmed är det en fördel att ha förmågan att kunna anpassa sig till ändrade omständigheter. Du är tydlig, ser att budskap når fram genom att säkerställa, påminna och följa upp. Du väger samman information, gör avvägningar samt kan prioritera. Då du kan komma att hantera känslig information krävs även att du har stor integritet. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Åsa Petersson, rekryterande chef, asa.petersson@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Catrin Fraghstedt, catrin.fraghstedt@polisen.se.

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen, nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

 • Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
 • Arbetsort: Stockholm
 • Arbetstid: Flextid 
  Tillträde: Efter överenskommelse
 • Funktion: Handläggare

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor (pdf, 164 kB) som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 24/7 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A403.770/2024 i mailets ärendemening.

Intervjuer förväntas hållas först under v.34-35.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/krigsplacering/ och https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/sakerhetsprovning/

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post