Sök

Beslutsfattare till Gränspolisenheten

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

17 juni 2024

Ansök senast

28 juli 2024

Referensnummer

A363.680/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu jourbeslutsfattare med placering i Malmö samt beslutsfattare i verkställighetsarbetet med placering i företrädesvis Malmö och Karlshamn.

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 000 medarbetare över hela landet. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.

Gränspolisenheten är en regional enhet vid region Syd och består av ett kansli och fyra sektioner. Gränspolisenheten arbetar med yttre gränskontroll, inre utlänningskontroll, arbete mot gränsöverskridande brottslighet, verkställighetsarbete och brottsutredningar. Gränspolissektionens verksamhet i region syd utgår från Kalmar, Växjö, Helsingborg, Karlshamn, Malmö och på Sturup/Malmö Airport. Gränspolisenheten har det regionala ansvaret för internationella kontakter vad gäller bland annat gränspolisfrågor, underrättelser och efterlysningar. Beslutsfattarjouren ansvarar för beslut, råd, stöttning och expertiskunskap dygnet runt.

Arbetsbeskrivning

Som beslutsfattare i utlänningsrätt kvalitetssäkrar du en rättssäker hantering och fattar beslut i utlänningsärenden. Besluten rör inre och yttre gränskontroll, avvisning, förvar och verkställighet av beslut om av-/utvisning och överföring enligt Dublinförordningen.

I rollen fungerar du även som juridisk expert och strateg på området och följer med i de förändringar som sker i lagstiftning och tolkningar. Du ger råd och stöd i rättsliga frågor. Du samarbetar med andra myndigheter, såväl i Sverige som i utlandet.

Beslutsfattarrollen inom gränspolisen i region syd befinner sig i en pågående utvecklingsprocess. Därav kan sidouppdrag eller tillikauppgifter tillkomma i tjänsten.

 

Jourbeslutsfattare

Arbetet bedrivs enligt tre-skift och innefattar dag, kväll, natt, veckoslut och helger.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Beslutsfattare i utlänningsärenden inom ramen för Polismyndighetens arbetsordning
 • Beslutsfattare under jourtid för polisregionerna Syd, Öst, Mitt, Bergslagen och Nord.
 • Fatta beslut i operativa utlänningsärenden kopplat till händelsestyrd verksamhet
 • Kvalitetssäkra, avrapportera och dokumentera ärenden inom utlänningsrätt
 • Utgöra stöd med råd och direktiv till gränskontrollanter, poliser och handläggare i utlänningsärenden så att de hanteras på ett effektivt, humant och rättssäkert sätt.
 • Utgöra nationellt och regionalt kunskapsstöd och handledning i utlänningsrätten.

Beslutsfattare i verkställighetsarbetet

Arbetet bedrivs dagtid, med möjlighet till flex. Obekväma arbetstider kan förekomma vid behov.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Beslutsfattare i utlänningsärenden inom ramen för Polismyndighetens arbetsordning
 • Kvalitetssäkring av beslut och andra underlag i verkställighetsärenden.
 • Som beslutsfattare företräda myndigheten i muntliga förhandlingar om fortsatt förvar och överklagade beslut
 • Som beslutsfattare företräda Polismyndigheten i Migrationsdomstolen
 • Utgöra stöd med råd och direktiv till handläggarna i verkställighets-ärenden så att de hanteras på ett effektivt, humant och rättssäkert sätt
 • Utgöra regionalt kunskapsstöd och handledning i utlänningsrätten

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • polisexamen eller motsvarande akademisk examen inom juridik, eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
 • minst ett års erfarenhet av att arbeta inom utlänningsverksamhet
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift, både i det svenska och engelska språket samt förmåga att förklara komplex lagstiftning på grundläggande nivå.
 • God erfarenhet av och kunskap i att tolka och tillämpa lagstiftning i ditt dagliga arbete
 • God erfarenhet av att ha använt datorn och digitala system som arbetsredskap
 • körkort för manuell växel med behörighet lägst klass B, då resor i tjänsten kan bli aktuellt

 Meriterande om du utöver ovan även har erfarenhet av:

 • beslutsfattande inom gränspolisverksamhet
 • beslutsfattande inom myndighetsärenden
 • beslutsfattande inom utlänningsärenden
 • verkställighets- och återvändandearbete
 • att handlägga förvaltningsrättsliga ärenden och processföring av dem i domstol

  

Personliga egenskaper

Som beslutsfattare kan omständigheter och situationer snabbt förändras, därför har vi stora krav på din flexibilitet och ser att du jobbar lösningsfokuserat även under press. Tjänsten innebär också att du kommer att hantera komplexa avvägningar och bedömningar inom det för området aktuella lagstiftningen.

Arbetet med utsatta människor ställer krav på personlig mognad och att polisens värdegrund avspeglas i ditt arbetssätt. Du har ett professionellt förhållningssätt och hög integritet samt ett högt sekretessmedvetande.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Om du har frågor gällande tjänsterna är du välkommen att kontakta gällande

Jourbeslutsfattare rekryterande chef Leif Fransson, leif.fransson@polisen.se, tfn 073-348 37 03. (semester 11/7-7/8)

Beslutsfattare i verkställighetsarbetet rekryterande chef Catharina Nordh, catharina.nordh@polisen.se tfn 073-0290212. (semester 24/6-14/7)

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Eleonor Cserpes, eleonor.cserpes@polisen.se, 073-1028853. (semester 15/7-11/8)

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Amelie Wångklev Jönsson 073-366 35 91

Seko Polisen: Monica Veberg, 070-549 11 35

SACO-S: Carina Ivarsson, 073-348 37 10

Fackförbundet ST: Johan Källström 0702791146

Övrig information

Ansökan

 Välkommen med din ansökan i form av CV (ej personligt brev), och svar på urvalsfrågorna nedan, via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 28/7 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A363.680/2024 i mailets ärendemening.

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Istället vill vi att du besvarar nedan urvalsfrågor. Svar är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett. Du kan bifoga frågor och svar i ett eget dokument eller klistra in i meddelandefältet i mailet.

 • Är du intresserad av: endast funktionen som Jourbeslutsfattare, endast funktionen som Beslutsfattare i verkställighetsarbetet, alternativt båda funktionerna?
 • Vilken ort är du intresserad av (om Beslutsfattare i verkställighetsarbetet)?
 • Har du polisexamen, motsvarande akademisk examen inom juridik, eller likvärdig arbetslivserfarenhet? Ja/Nej. Om ja, vilken?
 • Har du minst ett års erfarenhet av att arbeta inom utlänningsverksamhet? Ja/Nej.
 • God erfarenhet av och kunskap i att tolka och tillämpa lagstiftning i ditt dagliga arbete? Ja/Nej.
 • Har du B-körkort (manuell växel)? Ja/Nej.
 • Är du svensk medborgare? Ja/Nej.
 • Har du erfarenhet av beslutsfattande inom gränspolisverksamhet, myndighetsärenden och/eller utlänningsärenden? Ja/Nej. Om ja, vilken?
 • Har du erfarenhet av verkställighets- och återvändandearbete? Ja/Nej.
 • Har du erfarenhet av att handlägga förvaltningsrättsliga ärenden och processföring av dem i domstol? Ja/Nej.

 

Övrig information

 • Anställningsform: Tillsvidareanställning som handläggare eller polisinspektör med provanställning om sex månader.
 • Arbetsort: Malmö, Karlshamn
 • Arbetstid: Periodplanerad 5:3 lista, jour/dagtid med flextid
  Tillträde: Enligt överenskommelse
 • Funktion: Beslutsfattare utlänningsärende, Verkställighetssektionen

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Du kommer att genomgå särskild utbildningsplan under sex månader samt erbjudas en beslutsfattarutbildning i utlänningsrätt när sådan genomförs. Om du inte har en anställning vid Polismyndigheten tillämpas sex månaders provanställning.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Under semesterperioden kan det ta längre tid att få svar på eventuella frågor. Intervjuer beräknas genomföras under v 34.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.