Sök

Gruppchef till rättsavdelningen

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare och befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar.

Organisation

Rättsavdelningen

Kommun

Falun, Örebro

Län

Dalarnas län, Örebro län

Utlyst

17 juni 2024

Ansök senast

25 juli 2024

Referensnummer

A364.400/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu dig som vill arbeta som en av de gruppchefer som tillsammans ska ansvara för uppbyggnaden av en nationell funktion. Funktionen är en del av Polismyndighetens mottagande och handläggning av begäran om utlämnande av allmän handling.

I uppdraget som gruppchef kommer uppbyggnad av den nya gruppen och den nationella verksamhet som gruppen verkar inom vara en central uppgift. Den nya gruppen ingår i ett större utvecklingsarbete inom Polismyndigheten och informationsförvaltningen. Det innebär att du jämte ditt uppdrag som gruppchef och ledamot i den egna sektionens ledningsgrupp också kommer att samverka och ha ett nära samarbete med gruppchefer på andra rättssektioner med samma uppdrag som du och ett gemensamt ansvar för det nationella uppdraget.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef inom informationsförvaltning rapporterar du till sektionschefen samt ingår i dennes ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdraget genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • akademisk examen eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet som chef med personalansvar den senaste treårsperioden
 • erfarenhet av att ha drivit förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av att leda inom offentlig verksamhet
 • svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
  ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • erfarenhet av arbete inom polismyndigheten som gett dig god kännedom och förståelse för organisationen, verksamheten och helheten
 • erfarenhet av handläggning av sekretessärende

I samband med rekryteringsprocessen kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor: 

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Jessica Ölvestad jessica.olvestad@polisen.se tfn:070-609 01 68 eller

Christian Eriksson christian.eriksson@polisen.se tfn: 070-279 54 30

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Mirjana Daneskär mirjana.daneskar@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10

SACO, nås via Polisens växel 114 14

SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27

ST, nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning om sex månader
 • Placering i Örebro eller Falun

Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Klicka här för att komma till urvalsfrågorna. (pdf, 253 kB) 

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 25 juli 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A364.400/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande (pdf, 253 kB)

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.