Sök

Analytiker till underrättelseenheten i Region Väst

Vi söker nu ett flertal analytiker för att arbeta med brottsbekämpning av organiserad brottslighet i olika former, med placering i Borås. Här finns möjligheten att verkligen göra skillnad och bidra i arbetet gentemot organiserad brottslighet.

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Borås

Län

Västra Götalands län

Utlyst

23 maj 2024

Ansök senast

20 juni 2024

Referensnummer

A307.301/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare över hela landet. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 4 700 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Den regionala underrättelseenheten bedriver strategisk, operativ och taktisk underrättelseverksamhet. Inom verksamheten bedrivs inhämtning, bearbetning och analys av information och underrättelse med syfte att skapa underlag för beslut till övrig polisverksamhet. Enheten leder underrättelseinsatser vid bekämpning av organiserad brottslighet på regions- och polisområdesnivå. Verksamheten bedrivs i hela regionen. Medarbetare är placerade i Borås, Göteborg, Halmstad, Skövde, Trollhättan och i alla lokalpolisområden.

Arbetsbeskrivning

I rollen som analytiker kommer du att strukturera, bearbeta och analysera information och underrättelse för att skapa operativa och strategiska underlag för beslut. I det dagliga arbetet använder du olika databaser och polisiära IT-system. Du ska självständigt söka upp fenomen och avvikelser i stora informationsflöden samt förväntas producera mer omfattande underlag framtagna genom primärt olika kvalitativa metodval. Du ska presentera skriftliga och muntliga slutsatser av gjorda analyser både internt men även för beslutsfattare och andra intressenter. Arbetet utförs både tillsammans med andra funktioner inom underrättelsetjänsten samt enskilt. Du ska aktivt bidra till metodutveckling och förbättrade arbetssätt.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Utifrån inhämtad, värderad, bearbetad och analyserad information och underrättelser, på uppdrag och efter behov, producera och delge olika typer av efterfrågade och egeninitierade underrättelseprodukter.
 • Undersöker företeelser och fenomen samt nätverk och individer som verkar inom organiserad brottslighet och/eller påverkar ordning och säkerhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk examen inom ett område som arbetsgivaren bedömer som relevant, till exempel samhällsvetenskap eller beteendevetenskap där god kunskap om kvalitativa metoder ingår.
 • Minst ett års erfarenhet av relevant kvalitativ analys (kvantitativ analys är inte kvalificerande) i arbetet samt vana av informationsinhämtning och hantering.
 • Goda IT-kunskaper.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift.
 • God förmåga att uttrycka dig på engelska i tal och skrift.
 • Svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du även har:

 • Erfarenhet av underrättelseverksamhet som arbetsgivaren bedömer som relevant.
 • Erfarenhet av omvärldsanalys.
 • Erfarenhet från Polisen eller andra brottsbekämpande myndigheter och/eller statliga myndigheter inom arbetet gentemot organiserad brottslighet.
 • Goda kunskaper inom digitala verktyg och Excel.

Personliga egenskaper
Som analytiker ser vi att du är flexibel och har en mycket god samarbetsförmåga. Du har mycket god förmåga att tänka analytiskt och logiskt. Du tar ansvar för dina arbetsuppgifter och kan arbeta självständigt. För att lyckas i rollen krävs det att du är kreativ och serviceinriktad.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer:

Madeleine, tfn 010-5653389

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Elsa Tidblom, elsa.tidblom@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST och SEKO Polisen (nås via Polisens växel 114 14).

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning om sex månader kan komma att tillämpas.
Arbetsort: Borås.
Arbetstid: Dagtid med flex. Beredskap kan förekomma.
Tillträde: Enligt överenskommelse.
Funktion: Analytiker. 

Tester kan förekomma i rekryteringsprocessen.

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och besvarade urvalsfrågor via e-post till jobb.vast@polisen.se senast den 6/6 2024. Urvalsfrågorna hittar du här. (pdf, 193 kB) Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A307.301/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansök via e-post