Sök

Erfaren IT-forensiker till Uppsala

Är du redo för en större uppgift? Vill du bidra med din djupa IT-kunskap och vara med och klara upp brott? Vi söker nu en erfaren IT-forensiker med placering i Uppsala.

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

14 maj 2024

Ansök senast

28 maj 2024

Referensnummer

A296.658/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, region Mitt har ca 2 500 anställda. Regionen består av tre polisområden; Uppsala, Västmanland och Gävleborg, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Regionala utredningsenheten verkar inom ett flertal specialistområden: en sektion för aktionsgruppsverksamhet, en utredningssektion, en forensisk sektion och regionalt IT-brottscentrum.

Regionalt IT-brottscentrum består av tre IT-forensiska grupper samt gruppen för utredning av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB). IT-brottscentrums verksamhet bedrivs inom hela regionen och är fysiskt placerade på polisområdena Gävle, Västerås och Uppsala.

Arbetsbeskrivning

Vi som arbetar som IT-forensiker arbetar med IT-spår i brottsutredningar. Vi arbetar med att säkra, bearbeta, analysera och presentera den digitala bevisningen i olika utredningar. Hos oss får du bland annat arbeta med att extrahera information från datorer och mobiltelefoner men det kan även vara annan digital utrustning såsom t ex drönare, kameror, övervakningssystem och IoT. Eftersom arbetet innebär att säkra digital bevisning kommer du att behöva montera isär hårdvara eller andra tekniska föremål för att lösa dina arbetsuppgifter.

Andra arbetsuppgifter som kan ingå är IT- forensiska undersökningar i nätverksmiljö, biträda vid husrannsakningar där till exempel digital bevisning ska säkras, skriva protokoll samt vittna i samband med rättegång. En stor del av uppdraget kommer även innebära att vara mentor till nyanställda och fortbilda kollegor i regionen. Arbetet som IT-forensiker är brett och utvecklande där det alltid finns något nytt att lära sig.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Flera års aktuell erfarenhet av IT-forensiskt arbete som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten.
 • Högskoleutbildning eller eftergymnasial utbildning inom IT, data, IT-forensik, hårdvara, elektronik etc. som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten.
 • God kunskap inom IT såsom hårdvara, operativsystem och applikationer och system.
 • Erfarenhet av att felsöka IT-utrustning.
 • Stort intresse av att lära dig mer om IT, teknik samt IT-forensik.
 • God förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska.
 • Körkort med B-behörighet.
 • Svenskt medborgarskap.

Vi ser det som meriterande om du även har någon eller flera av följande:

 • Spetskompetens inom områden som dekryptering, utveckling av script, programmering eller annan kompetens som är relevant för IT-forensiskt arbete.
 • Ytterligare språkkunskaper utöver svenska och engelska.

För att lyckas i rollen behöver du vara lugn och stabil och du kan hantera lite högre arbetsbelastning väl. Då arbetet innebär många kontaktytor såväl internt som externt ställs krav på god samarbets- och kommunikationsförmåga samt att du har en hög integritet och ett professionellt förhållningssätt. Som person är du nyfiken på teknik och tekniska lösningar. Arbetsuppgifterna innebär även att du behöver vara flexibel, ha god förmåga att lösa problem samt arbeta strukturerat med hög noggrannhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet. Eftersom du i din roll som IT-forensiker kommer att skriva och sammanfatta en hel del ser vi gärna att du skickar in din ansökan på svenska.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Tomas Olsson

tomas-w.olsson@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig HR-konsult:

Elin Munter

elin.munter@polisen.se, 010-5676301

Fackliga företrädare

Fackförbundet ST, Cecilia Fredlund
cecilia.fredlund@polisen.se, 010-567 61 99/076-209 07 21

SACO, Polisförbundet och SEKO Polisen nås via Polisens växel, 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Uppsala

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid, tjänstgöring veckoslut kan förekomma

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: IT-forensiker

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. 

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

I meddelandefältet kopierar du över följande frågor och svarar kort på dem:

 • Har du flera års aktuell erfarenhet av IT-forensiskt arbete som är relevant för tjänsten? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du högskoleutbildning eller eftergymnasial utbildning inom IT, data, IT-forensik, hårdvara, elektronik etc. som är relevant för tjänsten? Om ja, beskriv kortfattat din utbildning.
 • Har du god kunskap inom IT såsom hårdvara, operativsystem och applikationer och system?
 • Har du erfarenhet av att felsöka IT-utrustning? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift på svenska och engelska?
 • Har du körkort med B-behörighet?
 • Har du svenskt medborgarskap?
 • Har du spetskompetens inom områden som, dekryptering, utveckling av script, programmering eller annan kompetens som är relevant för IT-forensiskt arbete? Om ja, beskriv kortfattat inom vilket område.
 • Har du ytterligare språkkunskaper utöver svenska och engelska?

Välkommen med din ansökan i form av CV och besvarade urvalsfrågor via e-post till jobb.mitt@polisen.se senast den 28 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med ref.nr. A296.658/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande.

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post