Sök

Gruppchef Arbetsmiljö och hälsa vid HR-avdelningen

Organisation

HR-avdelningen

Kommun

Malmö, Stockholm, Umeå

Län

Skåne län, Stockholms län, Västerbottens län

Utlyst

15 maj 2024

Ansök senast

28 maj 2024

Referensnummer

C193352/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för nya arbetsuppgifter och ett större uppdrag? Vi söker nu en gruppchef till Polismyndighetens HR-avdelning. Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

HR-avdelningens främsta uppgift bli att tydliggöra, omsätta och utveckla en verksamhetsdriven arbetsgivarpolitik som stödjer Polismyndighetens korta och långa mål. Ansvaret omfattar följande områden: arbetsgivarpolitik/avtal, chef- och medarbetarskap, kompetens inklusive Polismyndighetens utbildningsverksamhet, arbetsmiljö och kultur. Vidare ansvarar avdelningen för värdeskapande samarbete med arbetstagarorganisationerna och myndighetens personalansvarsnämnd.

Din placering blir inom kompetensområdet Arbetsmiljö och kultur. Kompetensområdet har ett nationellt sammanhållet ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet, likabehandling och medarbetarskap, samt kulturfrågor.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef rapporterar du till chefen för kompetensområdet Arbetsmiljö och kultur samt ingår i dennes ledningsgrupp. Som medlem av ledningsgruppen är du med och bidrar samt tar ansvar för kompetensområdets uppdrag, samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för kompetensområdets verksamhet inom området arbetsmiljö och hälsa och dess resultat. Som gruppchef företräder du Polismyndigheten inom de frågor som faller under ditt ansvarsområde, både internt och externt, samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Du kommer ha personalansvar för cirka tio (10) medarbetare. Gruppen arbetar med att utveckla en hållbar och hälsofrämjande arbetsplats, kravställa, förvalta och vidareutveckla en god företagshälsa, styrning och stöd inom området arbetsskador och ohälsa, styrning och stöd avseende det systematiska arbetsmiljöarbetet samt vidareutveckling, styrning och stöd inom området krisstöd. Ytterligare uppdrag kan tillkomma.

Som chef för Arbetsmiljö och hälsa har du ansvar för att hålla ihop aktiviteter och åtgärder som rör Arbetsmiljö och hälsa, såsom verksamhetsplanering och verksamhetsuppföljning (tertialuppföljning, årsredovisning, budget/ekonomi, digitalisering etc). En viktig arbetsuppgift tar sikte på kompetensområdets interna samordning med övriga HR-avdelningen kopplat till avdelningens strategiska inriktning samt utförandet av HR-avdelningens processansvar i de delar som överlämnats åt kompetensområdena att gemensamt ansvara för. I rollen som chef för Arbetsmiljö och hälsa kommer du att planera, samordna och följa upp uppdragen som tillhör Arbetsmiljö och hälsas ansvarsområde.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • för funktionen relevant examen/utbildning, alternativt arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren likvärdig
 • minst 1 års sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som chef med fullt personalansvar inom den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift
 • kunskap om och erfarenhet av arbete med arbetsmiljöfrågor i en stor och komplex organisation – företrädesvis inom offentlig sektor
 • bred erfarenhet av planering och uppföljning av verksamhet på övergripande nivå och utifrån ett helhetsperspektiv

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av arbete i ledningsgrupp
 • erfarenhet av processorienterat arbetssätt i statlig verksamhet och/eller i annan stor organisation 
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat·      
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • relevant erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • erfarenhet av arbete med verksamhetsstyrning och intern styrning och kontroll
 • erfarenhet av att leda på distans

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta ansvarig chef:

Otto Petersson, tfn. 073-15 16 444 eller otto.petersson@polisen.se.

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig HR-konsult:

Sanna Hawborn Dahlstedt, sanna.hawborn-dahlstedt@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10

SACO, nås via Polisens växel 114 14

SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27

ST, nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Arbetsort: Stockholm, Malmö eller Umeå
Arbetstid: Förtroendearbetstid
Tillträde: 2024-08-15 eller enligt överenskommelse
Funktion: Chef Grupp

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: https://polisen.se/erbjudande


Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg