Sök

Gruppchef till Grova brott, utredningssektionen, POSS, Trelleborg

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi befinner oss i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Trelleborg

Län

Skåne län

Utlyst

08 maj 2024

Ansök senast

26 maj 2024

Referensnummer

Arbetsplatsbeskrivning

Polisregion Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län och är uppdelat i fem polisområden, tre regionala enheter samt ett regionkansli.

Polisområde Södra Skåne har cirka 780 anställda. Polisområde Södra Skåne innefattar fem lokalpolisområden, en utredningssektion, en jourutredningssektion samt ett polisområdeskansli med verksamhet i 16 kommuner från Simrishamn i öster till Lomma i väster.

Utredningssektionen växer under 2024 till cirka 130 medarbetare fördelade på 12 grupper. Utredningssektionens verksamhet omfattar utredning av grova brott, brott i nära relation, brott mot barn samt spaningsverksamhet i hela polisområdet. Utredningssektionen har personal på tre orter; Lund, Ystad och Trelleborg.  

Vi söker en gruppchef för en av våra utredningsgrupper med inriktning Grova Brott med placering i Trelleborg

Arbetsbeskrivning

Som chef för Grova Brott rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Som gruppchef stödjer du utredningsledaren i gruppen att verka i sin funktion, vilket innebär att arbetsleda i åklagarledda ärenden och utgöra länken mellan åklagare och utredningsorganisationen.

Som gruppchef deltar du också i polisområdets beredskap.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande.
 • Polisexamen, i enighet med Polisförordningen (2014:1104), eller annan högre utbildning relevant för rollen
 • Erfarenhet av utredningsverksamhet
 • B-körkort
 • svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • Erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • Ingått i ledningsforum
 • Erfarenhet av arbete med hemliga tvångsmedel, HTM
 • Erfarenhet av arbete i särskild utredningsorganisation, SOU
 • Erfarenhet av samverkan med externa aktörer
 • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • Polisens nationella Fu-ledarubildning. (nationell eller regional nivå)

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. [Lägg in textförklaringen vid länken i annonsen eftersom att länkar inte blir klickbara på LinkedIn.]

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor om tjänsten kontakta rekryterande chef, Björn Sterning 0725-668736, bjorn.sterning@polisen.se

Vid frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta  HR-konsult Gerhard Fransson, på gerhard-olof.fransson@polisen.se

Fackliga företrädare

ST: Liselotte Lindberg 0721 948040

Polisförbundet: Leif Östberg, 010-56 16 984

SEKO samt SACO nås via polisen växel: 114 14

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp (nivå 2)
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Arbetstidsförläggning, Dagtid med flex
 • Placeringsort: Trelleborg

Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

I din ansökan vill vi att du beskriver (kan göras i mail eller bifogad fil):

1) Vad fick dig att söka rollen som Gruppchef, Grova Brott

2) Dina erfarenheter av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

3) Dina erfarenheter av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen

4) Dina erfarenheter av att leda andra mot uppsatta mål och resultat

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 26 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A225.662/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!