Sök

Gruppchef till Regionala Insatsstyrkan, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

15 maj 2024

Ansök senast

29 maj 2024

Referensnummer

A298.700/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Huvuduppdraget för region Syds insatsstyrka är att dygnet runt tillhandahålla ledning, förhandling och insatskapacitet för att kunna ingripa i särskilt farliga och komplicerade situationer. Insatsstyrka Syd består av sex grupper som leds av gruppchef, varav en av de sex grupperna är en stöd-, utbildnings- och ledningsgrupp. Insatsstyrkan Syd är en arbetsplats som är en del av det nationella insatskonceptet (NIK). Arbetsplatsen präglas av en stark gemenskap som regionalt och nationellt har att hantera utmanande arbetsuppgifter med koppling mot särskilt farliga och/eller komplicerade situationer. 

Som gruppchef vid insatsstyrka Syd leder du den dagliga verksamheten för dina medarbetare och i samverkan med insatsledare deltar du i både akuta och planerade uppdrag. Operativa enheten i region Syd arbetar med olika polisoperativa specialfunktioner och med hela regionen i fokus. Enheten har ca 540 medarbetare och består av insatsstyrkan, polisens kontaktcenter (PKC), regionledningscentralen (RLC) samt operativa sektionen. 

Arbetsbeskrivning

Som chef för regionala insatsstyrkan rapporterar du till sektionschef samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppen inom   insatsverksamheten. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. 

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde och genomgått nationella NIK-utbildningen
 • Polisexamen enligt 2014:1104
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen 

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har: 

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsgrupp
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta Joakim Strömbäck, HR-konsult 0761-30 27 02 joakim.stromback@polisen.se alternativt rekryterande chef Nicklas Karlsson på tfn 070 618 29 03

Fackliga företrädare

Polisförbundet Mirja Appelin 0725-607150, ST Jonas Olsson 0702853164, SACO Carina Ivarsson 0733483710, Seko Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning som anställningsbenämning Polisinspektör med funktion chef grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placeringsort Malmö
 • Periodplanering med beredskap

Säkerhetsklassning 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan 

I din ansökan vill vi att du beskriver din erfarenhet av att:

 1. delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 2. delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 3. leda andra mot uppsatta mål och resultat

Välkommen med din ansökan bestående av CV och svar på de tre urvalsfrågorna (inga betyg eller intyg) senast den 29 maj via e-post till jobb.syd@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A298.700/2024 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult alternativt skicka din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering 

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!