Sök

Operativ finansiell utredare med uppdrag att utreda och återta kriminella tillgångar, utredningsenheten, NOA

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

14 maj 2024

Ansök senast

28 maj 2024

Referensnummer

A289.759/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen (NOA) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Detta innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service.  Avdelningen har också särskilt ansvar för vissa unika funktioner inom polisen, till exempel finanspolisen, polisflyget, bombskyddet, nationellt it-brottscentrum, nationella telefonväxeln och utredning av kulturarvs och krigsbrott. Här finns även ansvaret för det myndighetsgemensamma arbetet mot den organiserade brottsligheten. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Utredningsenheten har till uppgift att ansvar för utredning av vissa brottstyper som genom lag och förordning föreskriver nationell handläggning eller är sällan förekommande. Där utöver ansvarar utredningsenheten för att biträda polisregionerna i den verksamhet regionerna inte har förmåga till grund av dess komplexitet.

Biträdessektionen består av 8 grupper: Riksmord, Grova brott, Gärningsmannaprofilgruppen, grupperna för operativ analys, gruppen för utredningssamordning, gruppen för finansiellt utredningsbiträde och den nya gruppen som ska utreda komplexa finansiella utredningar. Samarbetet över sektionen sker ofta och tillsammans ser vi till att lösa de uppdrag som verksamheten ställs för.

Arbetsbeskrivning

Är du redo att följa pengar i brottsutredningar? Vill du söka och återta brottsvinster samtidigt som du medverkar i utvecklingen av utredningsenhetens metoder och verktyg i den tillgångsinriktade brottsbekämpningen.

Utredningsenheten, Biträdessektionen söker drivna operativa utredare till den nya gruppen som ska utreda olika komplexa finansiella utredningar under alla delar av förundersökningsprocessen. Gruppen kommer bestå av både civila och polisiära utredare samt förundersökningsledare. Som person är du driven, ansvarstagande och lösningsorienterad. Arbetsklimatet präglas av team-anda, engagemang och en stark vilja att reducera den kriminella ekonomin.
Ditt huvuduppdrag kommer bestå av att handlägga, utreda och driva egna komplexa ekonomiska utredningar. Utreda internationell gränsöverskridande penningtvättsbrottslighet som kan vara systemhotande och har koppling till den grova organiserade brottsligheten. Utreda brott som kräver komplicerad finansiell kartläggning.

Uppdraget kommer även bestå av att söka, spåra tillgångar som kan tas i beslag enligt den nya lagen om självständigt förverkande.

För poliser: tjänsten är delvis operativ med arbetsuppgifter innehållande alla typer av tvångsmedel.

Kvalifikationer

Personliga egenskaper

Vi söker utredare med vana/eller stort intresse av att arbeta med finansiell brottslighet. Du har högg drivkraft och förmågan att skifta fokus. Du är ansvarstagande, engagerad och självgående. Du är ödmjuk och prestigelös. Vi ser gärna att du har analytisk förmåga samt ett utvecklat sinne för struktur och metodik. Vidare är du en engagerad person som har förmågan att på ett innovativt, självständigt sett driva arbetet framåt. Tjänsten innebär mycket samarbete både externa och internt varför det ställs höga krav på god samarbetsförmåga. Du måste ha en god förmåga att avgränsa och prioritera inom givet uppdrag. Du ska ha ett högt sekretessmedvetande.

I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • Polisexamen och/eller akademisk examen som av arbetsgivaren bedöms relevant.
  • Mångårig erfarenhet av brottsutredning kring organiserad brottslighet.
  • Erfarenhet av finansiella utredningar på annan brottsbekämpande myndighet.
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
  • Svenskt B-körkort.

Det är meriterande om du även har:

  • Erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet.
  • Utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning.
  • Erfarenhet av att strukturera, analysera och sammanställa stora mängder information.
  • Erfarenhet av arbete med kryptovaluta.
  • Erfarenhet av att arbeta med hemliga tvångsmedel.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta:

Rekryterande chef Josefin Linder på telefonnummer 072-563 72 43.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Lena Wassén, lena.wassen@polisen.se.

Fackliga företrädare

SACO-S nås via Polisens växel 114 14

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Fackförbundet ST nås via Polisens växel 114 14

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidare
Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm
Arbetstid: Veckoplanering, 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Fyll i följande urvalsfrågor som en del av rekryteringsprocessen (pdf, 200 kB)

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 28 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A289.759/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

 

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se