Sök

Sektionschef till Regionala utredningsenheten Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Ängelholm, Åstorp, Båstad, Bjuv, Bromölla, Burlöv, Eslöv, Hässleholm, Helsingborg, Höganäs, Höör, Hörby, Kävlinge, Klippan, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Örkelljunga, Osby, Östra göinge, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad

Län

Skåne län

Utlyst

16 maj 2024

Ansök senast

27 maj 2024

Referensnummer

A293.214/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Syd sträcker sig över fyra län; Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, och omfattar såväl storstäder som landsbygd. I regionen bor drygt 1,9 miljoner invånare. De 58 kom­munernas utmaningar skiljer sig åt. Vissa har drabbats av omfattande grov brottslighet medan andra mer en vardagsbrottslig­het som påverkar många människor. För polisen i region Syd är det en självklarhet att hantera hela bilden. Det är vårt ansvar och uppdrag att lyssna på alla våra medborg­are och jobba mot den brottslighet som de anser vara ett hinder för den vardag­liga tryggheten. Polisens vision är att vara en polis som gör hela Sveri­ge tryggt och säkert.

Utredningssektionen är en regional sektion som tillhör regionala utredningsenheten (RUE) i region Syd. Utredningssektionen består av 13 utredningsgrupper med olika specialistkompetenser så som specialstraffrätt, brottssamordning, grova brott, operativ analys, penningtvätt, demokratihotande brottslighet samt ärendesamordning. Verksamhetsområdena och respektive gruppchef på sektionen har ett samordningsansvar för sitt specialistområde. De driver metodutveckling både regionalt, nationellt och i olika utsträckning även internationellt. Särskilt fokus ligger på kriminell ekonomi och dödligt våld. Hela sektionen har också ett ansvar för att med rätt kompetens kunna utreda ett grovt brott enligt en särskild utredningsorganisation, som till exempel vid ett terrorbrott.

Regionala Utredningsenhetens uppdrag är att tillsammans med polisområden driva och utveckla utredningsverksamheten och att vara en gränsöverskridande utredningsresurs tillsammans med polis i övriga regioner och länder inom/utom EU. Vid enheten organiseras i hög utsträckning specialistfunktioner vid åtta sektioner som arbetar med grova brott och grov organiserad brottslighet, bedrägerier, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete, regional spaningsverksamhet, IT-forensik, kameraverksamhet och forensisk verksamhet. RUEs verksamhet finns i hela Region Syd och har drygt 630 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som sektionschef för utredningssektionen


Som chef för utredningssektionen rapporterar du till enhetschef samt ingår i regionala utredningsenhetens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för sektionens och regionens verksamhet och dess resultat inom områdena kriminell ekonomi och dödligt våld. Det innebär bland annat att du håller ihop ett nätverk som består av regionens samtliga utredningssektionschefer som också driver regionsgemensamma förändringsfrågor. Du ansvarar även för ett regionalt nätverk mot kriminell ekonomi som implementerar nya arbetsmetoder och sprider goda exempel för att öka regionens förmåga samt är commander för en utredningsgrupp som hanterar en internationell metodik för att identifiera döda vid brott eller olycka. Du ansvarar också för att sektionen kan verka operativt vid större händelser som kräver särskild utredningsmetodik.      

Som sektionschef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Du förväntas ingå i beredskap inom kriminalpolisverksamhet och/eller stabsverksamhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) alternativt annan för funktionen relevant akademisk examen/utbildning
 • svenskt B-körkort
 • svenskt medborgarskap
 • ett par års erfarenhet av att driva och leda tillsammans med andra chefer den senaste femårsperioden
 • ett par års erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
 • erfarenhet av att framgångsrikt leda och driva förändrings- och utvecklingsarbeten
 • ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum
 • relevant erfarenhet av utredning och lagföring inom rättsväsendet

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • minst ett års erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer eller arbetsledare
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • relevant erfarenhet av internationellt arbete/samverkan med nationell nivå
 • erfarenhet av hemliga tvångsmedel
 • relevant arbetslivserfarenhet inom området kriminell ekonomi
 • stabsutbildning alternativt erfarenhet av stabstjänstgöring

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor om uppdraget kontakta rekryterande chef tf. enhetschefen Åsa Nilsson, asa-p.nilsson@polisen.se

Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta Felicia Ekberg, HR-konsult 070-236 90 16 felicia.ekberg@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Hanna Hansson Fransson 0725-263518

Seko Polisen: Monica Veberg, 070-549 11 35

SACO-S: Carina Ivarsson, 073-348 37 10

ST: Johan Källström 0702791146

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placeringsort flexibel, Region Syd
 • Arbetstidsförläggning: Förtroendearbetstid

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Fyll i följande urvalsfrågor som en del i vår rekryteringsprocess. (pdf, 252 kB)

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.chef@polisen.se senast den 27 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A293.214/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster

Sök jobbet

Ansök via e-post