Sök

Underrättelseanalytiker till Eskilstuna

Är du redo för en större uppgift? Vi söker en underrättelseanalytiker till underrättelsesektionen med placering i Eskilstuna

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Eskilstuna

Län

Södermanlands län

Utlyst

15 maj 2024

Ansök senast

29 maj 2024

Referensnummer

A297.515/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Hos oss kommer du att utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Öst är organiserad i tre polisområden: Södermanland, Östergötland och Jönköping som tillsammans är indelade i nio lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, utredningsenheten och underrättelseenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Underrättelseenheten i region Öst ansvarar för underrättelseverksamheten i regionen. Vid enheten bedrivs operativ och strategisk underrättelseverksamhet i syfte att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Uppdraget innefattar i huvudsak att inhämta, bearbeta, analysera samt delge information som ska utgöra underlag för beslut om operativa åtgärder.

Arbetsbeskrivning

Som analytiker kommer du jobba med underrättelseprocessens alla delar, men vara specialist inom analys. Du kommer få planera, samla in, bearbeta och analysera information om till exempel brottsmönster, kriminella nätverk, specifika kriminella aktörer och utifrån detta skapa underrättelseprodukter, till exempel sammanställningar, underrättelseorienteringar, underrättelsebilder och rapporter. Du kommer även göra hot och riskbedömningar inom olika områden. I rollen ingår att presentera resultatet till beställaren på ett tydligt sätt. Beställare kan finnas både inom underrättelsetjänsten eller övriga polismyndigheten och i vissa fall även utanför Polismyndigheten.

Arbetsuppgifter för en underrättelseanalytiker kan till exempel vara telefon- och trafikdataanalyser, transaktionsanalyser, sociala nätverksanalyser och hot och riskanalyser, men analysmetoder väljs och anpassas efter ärendenas behov och det finns stor frihet att utforma uppdragen utifrån de underrättelsebehov som finns. Underrättelseanalytikern kommer också behöva hantera korta, snabba undersökningar av varierande karaktär och svårighetsgrad, variationen i uppdragen kan vara mycket stora. I arbetet avgör du betydelsen av varje enskild information, drar slutsatser, bedömer samband mellan olika variabler och sammanfattar uppgifter till en logisk helhet. Som analytiker arbetar du ofta tillsammans med andra i ett ärende eller i ett team, men jobbet kan också bedrivas självständigt. Då tar du själv ansvar för alla delmomenten i underrättelseprocessen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen, alternativt för rollen relevant akademiskexamen (exempelvis inom kriminologi, statsvetenskap, beteendevetenskap, samhällsvetenskap) eller motsvarande erfarenhet av analysarbete som arbetsgivaren anser relevant
 • Goda it-kunskaper och erfarenhet av olika typer av it-system
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket både i tal och i skrift
 • goda kunskaper i det engelska språket både i tal och i skrift

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av analysarbete
 • Erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete
 • Tidigare underrättelseerfarenhet från statlig verksamhet
 • Ekonomisk utbildning på eftergymnasial nivå
 • Erfarenhet av internetinhämtning
 • Erfarenhet av databashantering
 • Erfarenhet av risk och säkerhetsbedömningar.
 • Andra språkkunskaper utöver svenska och engelska

Personliga egenskaper

En självklarhet i rollen som analytiker är en god analytisk förmåga, dessutom krävs en personligmognad, du är trygg i dig själv och din kompetens. Rollen innebär många kontaktytor, därför är det viktigt att du samverkar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på eget driv och söker vi dig som är självgående och ständigt hittar nya angreppssätt för att lösa dina arbetsuppgifter, du arbetar grävande hittar tråden och börjar nysta.  För att trivas och bli framgångsrik i rollen arbetar du bra både själv och i grupp.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och tester kan bli aktuellt i rekryteringsprocessen.

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:Peter Linde, peter.linde@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:Cecilia Edmark, cecilia.edmark@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Öst st.region-ost@polisen.se

Polisförbundet Region Öst Sara Walters 010-566 66 75, sara.walters@polisen.se

Seko Polisen Öst Sandra Ek 010-566 54 21, seko-polisen.ost@polisen.se 

SACO-S Region Öst saco-s.regionost@polisen.se

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Eskilstuna
Arbetstid: Företrädesvis dagtid med möjlighet till flex. Viss beredskap, samt kvälls/helgtjänst förekommer.
Tillträde: Enligt överenskommelse 
Funktion: Analytiker Underrättelse, Polisregion Öst.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Välkommen med din ansökan i form av CV via e-post till jobb.ost@polisen.se senast den 29 maj. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A297.515/2024 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer ref.nr xx/x via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!