Sök

Polisiär utredare till Noa, ekobrottskansliet, Stockholm

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

13 maj 2024

Ansök senast

30 maj 2024

Referensnummer

A290.963/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu Poliser som utredare ekobrott till Nationella operativa avdelningen, Ekobrottskansliet och Ekobrottsmyndighetens verksamhet i Stockholm.

Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet som med fredade resurser arbetar med ekobrottsbekämpning från underrättelseuppslag till förhandling i domstol. Med gemensam ledning och styrning arbetar åklagare, poliser, civila utredare, administratörer och andra specialister med att förebygga, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet. Vi arbetar teambaserat och har ett medarbetardrivet utvecklingsarbete.

Nationella operativa avdelningen har ca 1900 anställda. Avdelningen består av åtta enheter samt ett kansli som lyder direkt under avdelningschefen. Nationella operativa avdelningens uppgift är att bekämpa grov organiserad brottslighet och försvåra för kriminella organisationer att verka i Sverige. Nationella operativa avdelningen är även Sveriges kontaktpunkt för internationella brottsbekämpande organisationer som t.ex. Europol, Interpol och EU:s gränskontrollbyrå Frontex.

Ekobrottskansliet är en enhet hos Noa som prioriterar att bekämpa ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin samt snedvrider konkurrensen. Detta genom att bl.a. bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering. Vi utreder även annan brottslighet kopplad till näringsverksamhet som exempelvis bokföringsbrott, oredlighet mot borgenär och överträdelse av näringsförbud.

Arbetsbeskrivning

Du kommer tillsammans med andra yrkesgrupper såsom analytiker och ekonomer att arbeta mot den ekonomiska brottsligheten. Arbetet bedrivs nära åklagaren vilket är en del i myndighetens unika lösning. Du kommer att få arbeta såväl självständigt och i team vid vissa ärendetyper. Genom en genomarbetad utbildning kommer du att få rätt förutsättningar för att snabbt komma in i rollen som utredare för ekobrott.

Tjänsten är delvis operativ med arbetsuppgifter som innebär genomförande av husrannsakningar, gripande och hämtningar såväl med hemliga tvångsmedel. Detta gör att du kan komma att få resa såväl inrikes som utrikes.

Kvalifikationer

•      Polisexamen
•      Erfarenhet av brottsutredning
•      Erfarenhet som förhörsledare
•      Erfarenhet av att arbeta med tvångsmedel, (HTM)
•      God förståelse förundersökningsprocessens samtliga delar.
•      God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
•      Goda kunskaper i de program som ingår i Officepaketet

Meriterande

•      Erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet
•      Erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet
•      Utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning
•      Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora
       informationsmängder
•      Erfarenhet av externt samarbete med myndigheter, organisationer och näringsliv

Personliga egenskaper

För att trivas som polisiär utredare behöver du vara lösningsorienterad, uppfinningsrik och strukturerad.

En stor del av det dagliga arbetet utgörs av konstruktiv kommunikation med andra yrkesgrupper och externa partners, därför ser vi gärna att du har en god kommunikationsförmåga. Arbetsuppgifterna kräver att du kan arbeta både självständigt och i team, har ett prestigelöst förhållningssätt samt är engagerad i vårt gemensamma uppdrag. Vi ser även att du upprätthåller en god grundpolisiär förmåga och kan omsätta förundersökningsprocessens samtliga delar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Paul Parsson. 010-562 91 64, paul.parsons@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta berörd HR-konsult: Calle Runfors, 0730-798 458

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
SACO nås via Polisens växel, tfn 114 14
Fackförbundet ST, nås via Polisens växel, tfn 114 14
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22  

Övrig information

Anställningsform:              Tillsvidareanställning
Arbetsort:                           Stockholm
Arbetstidsförläggning:       Förtroendearbetstid
Tillträde:                             Enligt överenskommelse
Funktion:                            Utredare ekobrott

Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Besvara följande urvalsfrågor som en del av din ansökan (pdf, 188 kB)

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar. 

Välkommen med din ansökan i form av CV och besvarade urvalsfrågor via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 30 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A290.963/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.