Sök
Stäng Meny

Bombtekniker sökes till Nationella bombskyddet med placering i Stockholm, Göteborg och Malmö

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Göteborg, Malmö, Stockholm

Län

Skåne län, Stockholms län, Västra Götalands län

Utlyst

25 mars 2024

Ansök senast

21 april 2024

Referensnummer

A180.209/2024 (Stockholm) / A180.214/2024 (Göteborg) / A180.216/2024 (Malmö)

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu poliser som vill utbilda sig till bombtekniker. Efter godkänd utbildning är du behörig att arbeta som bombtekniker.

Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

För att söka till Nationella bombskyddet (NBS) krävs inga förkunskaper inom ämnesområdet och NBS tillhandahåller all utbildning som krävs för att verka i yrkesutövningen.

Då NBS eftersträvar en jämnare könsfördelning ser vi gärna fler kvinnliga sökanden.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Noa har cirka 2 000 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Nationella bombskyddet (NBS) är en sektion inom operativa enheten. NBS består av en sektionsledning i Stockholm, ett nationellt bombdatacenter samt tre baseringar placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö. NBS har till uppgift att med god förmåga lokalisera, bedöma, säkra, borttransportera och oskadliggöra explosiva och andra farliga ämnen (CBRNE) i hela landet. Sektionen utgör en del av Nationella operativa enhetens förstärkta förmåga att bekämpa grov organiserad brottslighet och terrorism.

Läs mer om polisens bombtekniker på polisen.se.

Arbetsbeskrivning

Att arbeta på NBS innebär att man är en viktig del av den sektion som är Polismyndighetens yttersta resurs när det gäller ärenden som hanterar misstänkt farliga föremål. Det innebär att du efter anställning på olika sätt kommer jobba innan, under och efter en sådan händelse. En del av din vardag som bombtekniker innehåller också utbildning och övning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Bedöma, undersöka, omhänderta och oskadliggöra misstänkt farliga föremål
 • Biträda regionerna med vår specialistkunskap
 • Utföra skyddsundersökningar
 • Underhåll och vård av utrustning
 • Utveckla och driva verksamheten framåt
 • Intern utbildning och övning
 • Hålla interna utbildningar för kollegor

Bombtekniker är en nationell resurs och det ställs krav på att du kan resa med kort varsel. Transport i landet kan ske bl.a. med flygplan och helikopter. Även beredskap med krav på inställelsetid förekommer med regelbundenhet.

Bombteknikerutbildningen föregås av en introduktionsperiod på cirka två veckor vid respektive basering under våren 2025. Utbildningen genomförs i Eksjö under vår/höst 2025 och är uppdelad i ett antal block. Mellan blocken pågår utbildning på respektive basering. Det krävs att du genomgår och godkänns vid bombteknikerutbildningen för att du ska kunna anställas som bombtekniker.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • God fysisk status

Det är meriterande om du även har:

 • Några års erfarenhet av att ha arbetat som polis
 • Polisiär hundförarutbildning

Personliga egenskaper

Då arbetsuppgifterna ställer stora krav på dig som person kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet kräver att du har ett gott omdöme och god analytisk förmåga för att kunna hantera farliga situationer. Du ska ha förmågan att kunna fatta beslut, ibland baserat på begränsad information. Du ska vara stresstålig, psykiskt stabil, noggrann och ansvarsfull. Som anställd vid NBS är det viktigt att man är med och verkar för att utveckla och driva verksamheten framåt. Då arbetet utförs i team krävs det att du kan samarbeta och lösa problem i grupp men det krävs även att du ska kunna arbeta självständigt.

Som medarbetare hos NBS agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens och NBS legitimitet. Som företrädare för NBS respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vi hoppas att du ser långsiktigt på uppdraget som bombtekniker och vill stanna och utvecklas hos oss.    

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta Stellan Stigsson (Stockholm), tel mobil: 0702-79 34 24, Claes Rehn (Göteborg), tel mobil 0730-46 53 59 eller Anders Nilsson (Malmö), tel mobil: 0733-48 39 62. Du kan även maila funktionsbrevlådan: rekryteringar-nbs@polisen.se.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö, tel mobil: 0730-86 97 80 eller dana.daversjo@polisen.se.

Fackliga företrädare

SACO-S nås via Polisens växel 114 14

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Fackförbundet ST nås via Polisens växel

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-56 166 27

Övrig information

Anställningsform: Under utbildningen får du som är anställd i Polismyndigheten en tidsbegränsad placering alternativt en tidsbegränsad anställning om du inte är anställd i myndigheten. Efter godkänd utbildning erbjuds du en tillsvidareanställning.

Arbetsort: Stockholm, Göteborg eller Malmö

Arbetstid: Veckoplanering

Tillträde: Kursstart februari 2025

Funktion: Bombtekniker, Nationella operativa avdelningen, Operativa enheten, Nationella bombskyddet

I ditt CV, personliga brev och enkät önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Tester förekommer i urvalsprocessen.

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev och enkät (docx, 30 kB) via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 21 april 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via denna mailadress. I mailets ärendemening märker du din ansökan med referensnummer A180.209/2024 (Stockholm), A180.214/2024 (Göteborg) eller A180.216/2024 (Malmö).

Vänligen skicka in separata ansökningar om du söker fler än en basering.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Anställningen kräver svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

 

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se.