Sök
Stäng Meny

Jurister inriktning dataskydd till rättsavdelningen, Stockholm

Är du redo för en större uppgift? Är du en jurist som är intresserad av frågor som rör dataskydd, integritet och utvecklingsarbete? Rättsavdelningen söker nu jurister som vill vara med och bidra i Polismyndighetens brottsbekämpande uppdrag.

Organisation

Rättsavdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

28 mars 2024

Ansök senast

22 april 2024

Referensnummer

A182.673/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Som jurist vid Polismyndighetens rättsavdelning är du delaktig i polisens viktiga samhällsuppdrag som sträcker sig över många spännande verksamhetsområden. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Rättsavdelningen ansvarar bland annat för rättslig styrning, rättsligt stöd och rättslig utveckling inom myndigheten. Arbetet bedrivs vid nationella sektioner och sju regionala rättssektioner av totalt cirka 170 jurister. Under 2024 ska nya samverkansformer, arbetssätt och roller implementeras vid avdelningen till följd av en större översyn som gjorts. Syftet är att stärka den rättsliga styrningen och öka möjligheterna till ett snabbt, proaktivt och tillgängligt rättsligt stöd. Vi står alltså inför en spännande tid.

De dataskyddsjurister vi söker kommer att tillhöra den nationella sektionen rättslig styrning och stöd.  Vi ansvarar för övergripande rättslig styrning i myndigheten och det rättsliga stödet till myndighetens ledning och till avdelningarna, däribland nationella operativa avdelningen. Sektionen har också ett övergripande ansvar för myndighetens dataskyddsfrågor, domstolsprocesser och kontakter med Justitiedepartementet i lagstiftningsfrågor. Ansvaret innefattar även intern styrning genom styrdokument, myndighetens involvering i alla delar av lagstiftningsprocessen samt uppföljning av regelefterlevnad som sker internt eller av tillsynsmyndigheter. Vid sektionen arbetar idag cirka 75 jurister. Genom vårt arbete bidrar vi till Polismyndighetens förmåga att på ett rättssäkert sätt fullgöra sitt uppdrag.

Arbetsbeskrivning

Som dataskyddsjurist kommer du att arbeta med frågor som främst rör dataskydd och e-förvaltning. Hos oss får du tillsammans med engagerade och kompetenta kollegor arbeta med stimulerande och omväxlande uppgifter inom många spännande verksamhetsområden. Sektionen ansvarar för dataskyddsrättsligt stöd inom bland annat underrättelse- och utredningsverksamheten och gränspolisens verksamhet samt inom verksamhet som rör internationell samverkan, kamerabevakning, biometri, AI och e-tjänster.

Dina arbetsuppgifter som dataskyddsjurist kan bland annat innebära att:

 • Lämna rättsligt stöd till verksamheten i kamera- och dataskyddsrättsliga frågor.
 • Skriva rättsutredningar och konsekvensbedömningar i samband med förändringar i myndighetens personuppgiftsbehandlingar och IT-system, ofta inom större arbeten kopplade till utveckling av polisens olika brottsbekämpande förmågor och verktyg.
 • Lämna rättsligt stöd vid upprättande av personuppgiftsbiträdesavtal och överenskommelser om direktåtkomst.
 • Lämna rättsligt stöd vid framtagande av intern styrning inom dataskyddsområdet.
 • Företräda Polismyndigheten vid kontakter med Regeringskansliet, tillsynsmyndigheter och andra brottsbekämpande myndigheter.
 • Handlägga remisser inom dataskydd, kamera och e-förvaltning.
 • Du kan även komma att hantera vissa frågor inom bl.a. allmän förvaltningsrätt och offentlighet och sekretess.

Polismyndigheten erbjuder möjlighet till distansarbete, erbjuder friskvårdsbidrag och tillhandahåller gym i egna lokaler. Vi sitter i lokaler centralt på Kungsholmen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som vill vara med och bidra och som har:

 • Juris kandidatexamen eller juristexamen.
 • Minst 4 års erfarenhet av självständigt juridiskt arbete i närtid som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten.
 • God förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.
 • Svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du:

 • Är notariemeriterad.
 • Har erfarenhet av juridiskt arbete inom dataskyddsområdet.
 • Har erfarenhet av arbete på Regeringskansliet, brottsbekämpande myndighet eller tillsynsmyndighet.
 • Har erfarenhet av arbete med tolkning och tillämpning av EU-rättsakter.
 • Har erfarenhet av juridiska frågor inom digitalisering och vid utveckling av e-tjänster och e-förvaltning.

För att lyckas i rollen som dataskyddsjurist inom polisen behöver du vara lösningsfokuserad och flexibel och självständigt kunna driva ditt arbete framåt. Arbetsuppgifterna är ofta komplexa och ställer krav på analytisk förmåga, strukturerat arbetssätt och att kunna leverera med god kvalitet även vid ett tidvis högt arbetstempo. Det är viktigt att du är prestigelös och tydlig i ditt budskap samt trivs med att arbeta i tvärfunktionella arbetsgrupper tillsammans med andra kompetenser. Du behöver ha förmåga att lyfta blicken och se ditt arbete i en större helhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Linnea Tegernäs

Gruppchef

070-356 84 19

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig HR-konsult:

Elin Munter

HR-konsult

010-567 63 01, elin.munter@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, 010-563 87 10

Seko Polisen, Karna Tillheden, 010-561 66 27

Saco-S och Fackförbundet ST nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidaretjänst med sex månaders provanställning

Arbetsort: Stockholm

Arbetstid: Förtroendearbetstid

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Jurist, Rättslig styrning och stöd, Rättsavdelningen

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

I meddelandefältet kopierar du även över följande frågor och svarar kort på dem:

 • Har du juris kandidatexamen eller juristexamen?
 • Har du minst fyra års erfarenhet av självständigt juridiskt arbete i närtid? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du svenskt medborgarskap?
 • Är du notariemeriterad?
 • Har du erfarenhet av juridiskt arbete inom dataskyddsområdet? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du erfarenhet av arbete på Regeringskansliet, brottsbekämpande myndighet eller tillsynsmyndighet? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du erfarenhet av arbete med tolkning och tillämpning av EU-rättsakter? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du erfarenhet av juridiska frågor inom digitalisering och vid utveckling av e-tjänster och e-förvaltning? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev och enkät via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 22 april 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A182.673/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontaktar ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!